Annons

Räntor/valutor: Små ränterörelser – starkare dollar

Europaräntorna sjönk inledningsvis på tisdagen men nedgången gröptes delvis ur på eftermiddagen, medan dollarn stärktes av bättre bostadsstatistik än väntat.

Vid svensk stängning var den tyska tioårsräntan oförändrad på -0,03 procent, från samma tid dagen före, medan den svenska tioåringen stängde 1 punkt ned till 0,17 procent.

Av Riksbankens protokoll från räntemötet i början av juli framgick att oro över effekterna på tillväxten från Brexit dominerade diskussionen.

Riksbankschefen Stefan Ingves sade i sin sammanfattning att Riksbanksdirektionen var enig om att konjunkturutvecklingen i Sverige och omvärlden är osäkrare efter Brexit.

SEB noterade att samtliga direktionsmedlemmar ansåg att det var alltför tidigt att dra några slutsatser av de ekonomiska effekterna och att en "vänta-och-se"-hållning var lämplig.

De tyckte att vissa kommentarer från Stefan Ingves var lite hökaktiga, som att han sade att en inflation runt 2 procent bör räcka och argumenterade för att toleransintervallen för inflationen bör återinföras. Han var också fortsatt mycket oroad över den finansiella stabiliteten.

Henry Ohlsson å sin sida indikerade att han övervägde att före Brexit göra penningpolitiken något mindre expansiv.

"Med tanke på att både den faktiska inflationen och inflationsförväntningarna har varit en besvikelse i juli så tyder det på att något skifte i den nuvarande penningpolitiska strategin fortsatt är avlägsen", skrev SEB:s Olle Holmgren i ett kundbrev.

Martin Enlund, Nordea, tyckte att protokollet visade att Riksbanken var rätt nöjd med den inhemska utvecklingen när det gäller tillväxt och inflation, men hade blivit mer oroad över den internationella utvecklingen.

"Försämrade inflationsförväntningar, tillväxtbesvikelser eller en starkare krona skulle alla kunna leda till mer stimulanser", skrev han i ett kundbrev.

Han noterade att kronans utveckling fortsatt är avgörande liksom utvecklingen för den inhemska inflationen, speciellt tjänsteinflationen.

Enligt Martin Enlund kom de mest intressanta kommentarerna från Per Jansson och då speciellt att han såg uppgången i de femåriga inflationsförväntningarna som ett tecken på att Riksbanken kan "se igenom" olika prischocker.

Brittiska räntor steg något efter statistik som visade såväl KPI-inflationen som kärninflationen var lite högre än väntat i juni.

Daniel Vernazza, Unicredit, konstaterade i ett kundbrev att utsikterna för den brittiska inflationen domineras av två faktorer, som båda verkar för att pressa upp inflationen. För det första kommer de stora fallen i oljepriserna under andra halvåret i fjol att falla ur, för det andra kommer den kraftiga pundförsvagningen efter folkomröstningen att höja importpriserna.

Storbritanniens nye finansminister Philip Hammond sade att Bank of England och penningpolitik bör vara "första försvarslinjen" för den brittiska ekonomin efter Brexit.

Tyska ZEW-index kom in svagare än väntat, på lägsta nivån sedan i november 2012, då Tysklands ekonomi senast var i recession. Index sjönk till -6,8 i juli, från 19,2 i juni, väntat 9,0.

ZEW noterade att osäkerheten kring Brexit till stor del låg bakom nedgången i förtroendet och att oro kring export och stabiliteten i det europeiska banksystemet troligen är det som tynger utsikterna.

Ralph Solveen, Commerzbank, ser dock inte ZEW-index som en pålitlig signal att den ekonomiska aktiviteten snart kommer att avta betydligt, eftersom de finansiella analytiker som tillfrågas i ZEW-undersökningen tidigare har tenderat att överskatta effekterna av speciella händelser på ekonomin.

IMF reviderade i sin uppdaterade World Economic Outlook ned BNP-prognoserna för den globala tillväxten med 0,1 procentenhet för 2016 och 2017 på grund av Brexit.

Turkiets centralbank sänkte utlåningsräntan med 25 punkter till 8,75 procent, det var den femte räntesänkningen i rad. Uttalandet nämnde inte helgens misslyckade kuppförsök.

USA-räntorna vände uppåt efter statistik över bostadsbyggandet på eftermiddagen. Byggandet ökade med 4,8 procent i juni, väntat var en ökning med 0,2 procent. Byggloven ökade samtidigt 1,5 procent, väntat +1,2 procent.

På valutamarknaden försvagades euron till 1:102 mot dollarn, jämfört med 1:107 vid svensk stängning dagen före, och dollarn stärktes även mot yenen, till 106:37 från 105:66.

Kronan försvagades med knappt 1 öre till 9:48 mot euron och tappade 4 öre till 8:60 mot dollarn.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SkandiaAnnons

Så kan du visa att du bryr dig om dina kollegor

Cajsa Kaarme är hälso- och rehabvägledare hos Skandias samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center.
Cajsa Kaarme är hälso- och rehabvägledare hos Skandias samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center.

Forskningen är tydlig – vänlighet på jobbet gör att vi blir kreativa, ser fler möjligheter och att vi vågar testa på nya saker.

– Att ställa frågan till dina kollegor om hur de egentligen mår är det bästa du kan göra, säger Cajsa Kaarme, hälso- och rehabvägledare hos Skandias samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center.

Mer om Skandias hälsoförsäkring 

Att omge sig med kollegor och chefer som faktiskt bryr sig på arbetsplatsen har många positiva effekter. 

– Vänlighet gör att vi vågar att testa nytt. På så sätt lär vi oss nya saker och bygger nya resurser, vilket gör att vi står bättre rustade. Vi har alltså mer motståndskraft nästa gång vi drabbas av livets hårda smällar. Om och när vi faller tar vi oss dessutom snabbare upp på benen igen. Studier visar att chefer som visar medkänsla ökar motståndskraften i sämre tider, säger Cajsa.

Finns det en risk att man engagerar sig för mycket, att kollegorna inte vill blanda in sina egna privatliv i arbetslivet? 

– Att fråga hur någon mår men samtidigt visa att man respekterar att kollegan inte behöver berätta allt om sin situation skapar ett förtroende och klimat där du kan hjälpa och stötta utan att någon känner sig utelämnad. 

Till Skandias Hälsosluss kan alla som har tjänstepension med hälsoförsäkring i Skandia vända sig. Du får hjälp och stöd tidigt för att undvika ohälsa som riskerar att leda till sjukskrivning. Den som ringer får kontakt med en hälso- och rehabvägledare på Sophiahemmet Rehab Center. Det spelar ingen roll om problemen beror på jobbet eller är privata.

– Om en medarbetare medger det så kan du som chef dessutom få stöd kring hur du kan stötta medarbetaren till en långsiktigt hållbar arbetssituation, säger Cajsa Kaarme.

Många är duktiga på att visa omtanke

– Ibland är folk för stressade för att själv kunna se vad de behöver hjälp med och då behöver man få hjälp med att prioritera eller tillfälligt ta bort arbetsuppgifter. Under perioder när en medarbetare mår dåligt går det inte att avkräva samma prestation som vanlig. Det kan såklart vara frustrerande för chefen. Om arbetsgivaren kan se det som en investering, det vill säga att ge medarbetaren lugn att göra de uppgifter hen klarar av just nu, får företaget tillbaka det långsiktigt. 

– Det bästa du kan göra om du är orolig för någon är att ställa frågan rakt ut: ”hur mår du, egentligen?”. Då visar du att du bryr dig.

Tre tips – Så kan du visa att du bryr dig om dina kollegor

1. Skapa en förtroendefull relation med dina kollegor och din chef som gör att ni vågar prata öppet om mående och hur arbetet går. Det gör det lättare för alla att fånga upp tidiga signaler på ohälsa. Det är viktigt med regelbundna avstämningsmöten mellan chef och medarbetare där det finns tid att diskutera både prestation och mående. 

2. Våga fråga dina kollegor ”hur mår du?” och ta dig tid att verkligen lyssna på vad hen har att säga. Håll tillbaka dina egna tankar och lyssna och spegla gärna: ”känner du dig pressad? Kan du berätta mer?”.

3. Se till att ni har tid att vara sociala med varandra, fika ihop eller gör något annat roligt som bygger relationen. Uppmuntra gärna till att våga fråga varandra hur arbetet går och hur du mår. Satsa på en företagskultur som präglas av snällhet, tillit och respekt för långsiktig hållbarhet och effektivitet.

Tips från Cajsa Kaarme

Så boostar du jobbhälsan – ta del av mer tips hos Skandia 

Hur är läget?... Egentligen.

Till Skandias Hälsosluss kan alla som har tjänstepension med hälsoförsäkring i Skandia ringa. Du får hjälp och stöd tidigt för att undvika ohälsa som riskerar att leda till sjukskrivning. Den som ringer får kontakt med en hälso- och rehabvägledare på Sophiahemmet Rehab Center.

Du kan få hjälp och råd av bland annat av psykologer, ergonomer, fysioterapeuter om du exempelvis känner dig nedstämd, har värk, är stressad eller på annat sätt är i riskzonen för att bli sjukskriven. Det spelar ingen roll om problemen beror på jobbet eller är privata.

Mer från Skandia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Skandia och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?