1515
Annons

Stockholmsbörsen: Rapportbolag uppåt

Stockholmsbörsen handlades som väntat upp i inledningen av måndagshandeln, trots sju uppgångsdagar i rad dessförinnan.

Sentimentet fick stöd av starka Kinadata i helgen och högre oljepris. Ericsson backar efter Svenska Dagbladets uppgifter om aggressiv intäkts bokföring kombinerat med varning för att tisdagens rapport blir svag.

Klockan 10.10 var OMXS30 upp 0,1 procent till nivån 1.374, med aktier för 2,2 miljarder kronor omsatta på Stockholmsbörsen. Uppgången är sektormässigt bred, med Nordea i toppen av OMXS30 åtföljt av Sandvik och Astra Zeneca.

Sandvik, som rapporterar i eftermiddag, är upp kring 1,5 procent, näst mest i OMXS30.

Kinas BNP steg 6,7 procent under det andra kvartalet, vilket var mer än väntat, och oljepriset har stigit något efter att helgens turkiska statskupp kan väntas leda till vissa flödesbegränsningar.

Ericsson är klart mest omsatt, och utgör broms i OMXS30 med sin nedgång på omkring 3 procent. Enligt Svenska Dagbladet kan bolaget komma att tvingas redovisa svaga siffror i tisdagens delårsrapport, efter orimligt aggressiv intäktsbokföring.

Ericsson tillbakavisar uppgifterna i ett pressmeddelande och säger att de inte stämmer. SME-förväntningarna ligger sedan tidigare på en försäljningsnedgång på 8,7 procent till 55,4 miljarder kronor under det andra kvartalet.

Mest av large cap-bolagen, kring 7 procent, stiger dock industrikonglomeratet Lifco, som åtnjuter flera riktkurshöjningar efter fredagens rapport, där både omsättning och resultat ökade.

Bland rapportbolagen stiger Knowit med drygt 8 procent. Nettoresultatet efter skatt nästan trefaldigades under kvartalet, och omsättningen steg med 11 procent. I rapporten lyfter vd fram en stark utveckling för bolagets managementkonsultkoncept, medan omsättningsökningen främst syntes inom IT-konsultdelen. Båda delar hade klart högre rörelsemarginal än i fjol.

Inwido är upp nästan 9 procent efter sin rapport, vars största positiva avvikelse mot SME-förväntningarna, 9 procent, fanns på operationell ebita-nivå. Enligt en vd-kommentar till Direkt kan marginalmålet nås redan 2016 i stället för 2017 som fönsterbolaget har sagt tidigare.

Note är upp nästan 5 procent efter sin rapport, där omsättningen ökade marginellt men rörelsemarginalen steg till 5,5 från 4 procent och vd nämner en stark orderstock och positiva offertdiskussioner.

Nilörngruppen stiger kring 15 procent på sin positiva vinstvarning: nettovinsten ökade preliminärt med 56 procent under det andra kvartalet.

Ratos stiger drygt 4 procent efter beskedet om att Byggmax vd Magnus Agervald blir vd. Byggmax i sin tur backar med 2 procent.

Inför dagens storbolagsrapporter, Alfa Laval klockan 11.45 och Sandvik klockan 13.30, är dessa aktier ned 0,2 procent respektive upp 1,5 procent. Sweco, som väntas klockan 13, backar 0,6 procent.


Apkoppor upptäcks i fler EU-länder

Första fall av apkoppor har upptäckts i Frankrike, Tyskland och Belgien.

I Frankrike har smittan upptäckts hos en 29-årig man i regionen Île-de-France, som bland annat omfattar huvudstaden Paris. Mannen har inte vistats i något annat land där det är känt att viruset sprids, enligt den franska vården.

I Belgien har två fall bekräftats av ett universitetslabb.

I Tyskland handlar det om en patient som började få sår som är karaktäristiska för sjukdomen. Det tyska Robert Koch-institutet har uppmanat människor som återvänder från Västafrika att vara vaksamma på eventuella symptom och söka vård vid första misstanke om smitta.

Den ovanliga sjukdomen är i vanliga fall inte att betrakta som dödlig. Den orsakar symptom som feber, muskelvärk, svullna lymfkörtlar, frossa, utmattning och vattenkoppslika utslag på händer och ansikte. De som drabbas tillfrisknar i regel inom två till fyra veckor.

Ett första fall bekräftades i Sverige i torsdags, i region Stockholm. Folkhälsomyndigheten visste då inte ännu hur personen hade blivit smittad.

Det är tidigare känt att apkoppor smittar via utandningsluften. De nya fallen tyder på att viruset även sprids via kroppsvätskor i samband med sexuella kontakter. Den sprids och har spridits endemiskt i delar av Afrika, men det har varit sällsynt med fall på andra kontinenter.

Världshälsoorganisationen (WHO) meddelade nyligen att den följer situationen noggrant.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?