1515
Annons

Räntor och valutor: Turkiska liran återhämtar sig

USA-räntorna sjönk tillbaka efter svensk stängning i fredags, efter att tidigare under dagen ha stigit på stark amerikansk statistik.
Foto:Colourbox

Framför allt överträffade den amerikanska detaljhandelns försäljning förväntningarna i juni, men även industriproduktionen var starkare än väntat.

Analytiker och investerare försökte bedöma om den positiva statistiken räcker som bevis för att ett inhemskt pristryck håller på att byggas upp, vilket skulle kunna får Federal Reserve att höja styrräntorna inom kort.

Enligt Fed-experter som tidningen Wall Street Journal talat med höll de Fed-ledamöter som talade förra veckan lågan brinnande för en ytterligare räntehöjning vid slutet av året, men de vill vänta till dess för att bedöma påverkan från Brexit på den amerikanska ekonomin.

"De köper möjligheten att höja räntorna i år om statistiken utvecklas som de förutser. Deras förhoppning och avsikt är att höja räntorna. Två ser svårt ut, men en är genomförbart", sade Joe LaVorgna, chefekonom för USA på Deutsche Bank.

Tidigare på fredagen hölls räntorna tillbaka av viss flykt till säkerhet efter terrorattacken i franska Nice sent på torsdagskvällen.

Den tioåriga amerikanska obligationsräntan slutade 3 punkter lägre i fredagens USA-handel, på 1,55 procent, jämfört med vid den svenska stängningen.

I dag, måndag, publiceras NAHB:s index över stämningsläget bland amerikanska husbyggare, som väntas ha legat stilla på 60 i juli, enligt Bloomberg News enkät bland analytiker.

Senare i veckan väntas mer bostadsrelaterade siffror, som bostadsbyggandet och försäljningen av befintliga bostäder, men även annan statistik som Philadelphia Fed index.

Japan håller helgstängt på måndagen för att fira Marine Day.

Statistik från Kina under natten mot måndagen visade att fastighetspriserna var lite svagare i juni, priserna steg i 55 av landets 70 största städer och sjönk i tio. Månaden före steg de i 60 och sjönk i tolv.

Den turiska liran har tidigt på måndagsmorgonen återhämtat en del av försvagningen efter det misslyckade kuppförsöket i helgen och samtidigt har priserna på "säkerhetstillgångar" som yen och guld sjunkit.

SEB skriver i ett kundbrev att de långsiktiga effekterna är mer negativa eftersom den turkiska regeringen sannolikt blir mer auktoritär, vilket skadar företagsmiljön och investerarnas sentiment.

På valutamarknaden är annars dollarn något svagare mot yenen till 105:5, från 105:9 vid den svenska stängningen i fredags, medan euron har tappat svagt till 1:106 mot dollarn (1:109).

Kronan är 2 öre svagare mot dollarn och är stabil mot euron.

Måndagens europeiska makroagenda är mycket tunn, med Bank of Englands Martin Weale, som ska tala effekter av Brexit för penningpolitiken, som enda kända punkt.

Här hemma väntas endast SCB:s värdepappersstatistik och Arbetsförmedlingens veckostatistik.

Under veckan som kommer riktas fokus bland annat mot ECB:s räntemöte, preliminära PMI-utfall som kan ge vägledning om vilken påverkan Brexit fått hittills, tyska ZEW-index och IMF:s uppdaterade World Economic Outlook.

För svensk del står främst Riksbankens protokoll från senaste räntemötet i fokus.

USD/SEK 8:5510 (8:5332) EUR/USD 1:1064 (1:1086)
EUR/SEK 9:4613 (9:4604) USD/JPY 105:49 (105:93)
Jp obl 2 -0,33 (-0,33) Jp obl 10 -0,23 (-0,23)
Ty obl 2 -0,65 (-0,65) Ty obl 10 0,01 (-0,01)
US obl 2 0,67 (0,71) US obl 10 1,55 (1,58)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?