1515
Annons

Positiv öppning att vänta på Wall Street

USA-terminerna pekar på en inledning i lätt positivt territorium på måndagen, i linje med fredagens stängning på de amerikanska börserna.

Vid 15-tiden noterades terminerna för S&P 500 och Nasdaq plus 0,2 procent. Terminen för Dow Jones var upp 0,1 procent.

"Händelserna i Turkiet verkar ha marginell effekt på marknaderna, det som däremot sätter tonen är förväntningarna på centralbankers penningpolitik", sade Christian Gattiker, researchchef på Julius Baer Group, till Bloomberg News.

"Det finns en utbredd förväntan om att centralbankerna kommer att fortsätta att agera stödjande. Dessutom ser vi att resultaten som kommer in för det andra kvartalet följer det vanliga mönstret i USA, att bolagen guidar nedåt men sedan överraskar positivt", angav Christian Gattiker.

Innan öppningen på Wall Street lade Bank of America fram sin kvartalsrapport. Banken redovisade ett resultat per aktie på 0:36 dollar för det andra kvartalet 2016, vilket var något högre än det förväntade resultatet på 0:33 dollar per aktie, enligt Bloomberg News snittprognos. Bankens aktie steg 0,5 procent i förhandeln.

Efter starka rapportssiffror under föregående vecka har analytiker uppjusterat prognoserna för bolag inom det breda S&P-indexet. Resultaten spås nu ha minskat med i genomsnitt 4,7 procent i det andra kvartalet, starkare än den tidigare uppskattningen om en minskning på 5 procent. Detta enligt Reuters undersökning.

Mer än 90 av S&P:s 500 bolag väntas publicera sina delårsrapporter i denna vecka. På måndagens rapportagenda står IBM, Yahoo och Netflix som samtliga ska släppa sina siffror efter amerikansk börsstängning.

Bland aktier som rusade rejält i förhandeln i USA syntes ARM Holdings. Detta sedan det japanska telekom- och internetbolaget Softbank lagt bud på en brittisk tillverkare av processorer till mobiltelefoner. Budet uppgick till 32 miljarder dollar, motsvarande drygt 270 miljarder kronor.

Avslutningsvis noterades räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen 1 punkt högre till 1,56 procent.


Klockan tickar för Ericssons köp av Vonage

Trots att ett halvår har gått sedan Ericssons bud på Vonage har affären inte slutförts.

Nu skjuts deadline upp tre månader.

”Man hade nog trott att man skulle vara klar, i och med att omorganisationen kom förra veckan”, säger analytikern Daniel Djurberg till Di.

Klockan tickar för Ericssons Vonage-affär.
Klockan tickar för Ericssons Vonage-affär.Foto:Fredrik Sandberg, Daniel Hulshizer

I helgen meddelade Vonage den amerikanska finansinspektionen att perioden för Ericssons bud förlängs med tre månader, något nyhetsbyrån Bloomberg först uppmärksammade.

Ericsson har bjudit 6,2 miljarder dollar, drygat 61 miljarder kronor, för bolaget som utvecklar tjänster och gränssnitt för kommunikation i datamolnet.

En extrastämma i Vonage har tackat ja, nu återstår bara grönt ljus från USA:s kommitté för utländska investeringar, CFIUS.

Efter en komplettering räknar bolagen den 10 januari som ansökningsdatum.

Men CFIUS normala handläggningstid är maximalt 90 dagar – som med råge passerats.

”CFIUS har tagit väldigt mycket tid, det tyder på att man har stannat klockan vid ett antal tillfällen för göra en noggrannare utvärdering”, säger Daniel Djurberg, telekomanalytiker på Handelsbanken, till Dagens industri.

Under granskningen har USA:s justitiedepartement DoJ konstaterat att Ericsson brutit mot korruptionsuppgörelsen från 2019, genom att undanhålla fakta kring de misstänkta mutorna till IS i Irak.

Spekulationerna om att DoJ kan ha framfört synpunkter på Ericssons lämplighet har pressat Vonages aktie från budnivån 21 dollar till som lägst 18,50 dollar.

På måndagen handlades den kring 19,44 dollar.

Om CFIUS begär in mer information, kan det vara information som relaterar till konkurrensfrågor?
”Nej, det är inte CFIUS uppgift, de ska bara se till federationens säkerhet”, säger Daniel Djurberg.

Kan man dra någon annan slutsats än att den utdragna processen handlar om överenskommelsen med justitiedepartementet?
”Nej, jag tror att det finns något där.”

DNB Markets telekomanalytiker Frank Maaø tror ändå att affären går igenom.

”Det hade varit mycket uppseendeväckande om den inte gick igenom på de grunder som CFIUS är satt till att förvalta, nämligen nationell säkerhet. Jag kan inte se att det är något i transaktionen som är mer känsligt än de aktiviteter Ericsson redan driver i USA. De är ju inne i de flesta delar av 5g-näten, inklusive de mest känsliga delarna”, säger han till Di.

Trots upprepade frågor om vilken av parterna som aktiverat förlängningsklausulen svarar Ericsson endast att ”båda parter fortsätter att arbeta för att slutföra affären under första halvåret som tidigare meddelats”.

Om affären faller tvingas Ericsson betala nästan 2 miljarder kronor till Vonage.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?