Annons

Räntor och valutor: Nice-attack dämpade riskaptit

En ny terrorattack i Frankrike, med över 80 döda, dämpade riskaptiten i Europa något och Europabörserna var överlag ned vid svensk stängning. Europaräntorna steg dock något, med draghjälp från stark statistik i både USA och Kina. På valutamarknaden fortsatte yenen att försvagas medan pundets starka förstärkning tog stopp.

Den tioåriga svenska statsobligationsräntan steg 2 punkter till 0,22 procent medan den tyska tioårsräntan var upp 1 punkt till -0,01 procent.

Minst 84 personer har dödats och ett 50-tal har livshotande skador efter att en lastbil kört in i nationaldagsfirande människor i Nice sent på torsdagskvällen. Lastbilens förare sköts till döds av polisen. Franska myndigheter betraktar det som ett terrordåd. Ingen organisation har tagit på sig dådet.

Attacken dämpade sentimentet i Europa något. Samtidigt kom stark statistik från Kina och USA som vägde i andra vågskålen för finansmarknaderna.

Kinas BNP ökade med 6,7 procent i årstakt under det andra kvartalet, samma som under det första kvartalet. Väntat enligt Bloomberg News prognosenkät var en fortsatt inbromsning till 6,6 procent. Dessutom överraskade industriproduktionen och detaljhandeln på uppsidan i juni. De fasta investeringarna var dock svagare än väntat och fortsatte att mattas av.

"Statistiken visar tecken på stabilisering, vilket är mycket uppmuntrande. De offentliga investeringarna och bostadsmarknaden bromsar dock in. Så det ser fortsatt ut att finnas ganska stora utmaningar under det andra halvåret", sade Julian Wang, ekonom vid HSBC, till Reuters.

Från USA kom också en rad oväntat starka data, vilket fick USA-räntorna att vända upp efter initiala nedgångar. Den amerikanska tioårsräntan hade vid svensk stängning på fredag eftermiddag stigit 3 punkter till 1,58 procent, från motsvarande tid på torsdagen. Såväl detaljhandel som industriproduktion och kärinflation steg mer än väntat i juni i USA.

"Dagens ekonomisk statistik signalerade entydigt att den amerikanska ekonomin avslutat andra kvartalet starkt", skrev Unicredit i en kommentar där de dock noterade att all statistik är "pre-Brexit".

Viktigast i dataskörden var att detaljhandelns försäljning ökade 0,6 procent från i maj, långt över väntade +0,1 procent i Bloomberg News enkät. Exklusive bilar noterades en uppgång om 0,7 procent, väntat här +0,4 procent. Tillsammans med tidigare bra utfall tyder detta på en mycket stark privatkonsumtion i USA under det andra kvartalet, och därmed en rejäl rekyl upp i BNP-tillväxten efter ett svagt första kvartal.

Vidare steg kärninflationen till 2,3 procent i juni och tangerade därmed den högsta nivån sedan 2008. Industriproduktionen ökade 0,6 procent i juni från i maj, dubbelt upp mot väntade +0,3 procent. Dessutom reviderades nedgången i maj upp något.

Unicredit noterade att data i USA överraskat positivt i ett antal veckor och det var senast i slutet av 2014 som utfallen avvikit så här positivt från förväntningarna.

I normala tider skulle detta få Federal Reserve att fortsatta normalisera penningpolitiken, enligt Unicredit som dock noterar att att Fed-ledamöter sagt att de vill avvakta och se om och hur Brexit påverkar utsikterna på den amerikanska ekonomin innan de agerar igen.

Vad gäller statistik "post Brexit" överraskade Michigan-index över konsumentförtroendet på nedsidan och sjönk preliminärt till tremånaderslägsta 89,5 i juli från 93,5 i juni. Det var framför allt förväntningarna som försvagades. Dessutom sjönk Empire Manufacturing Index, som möter industriaktiviteten i New York-regionen, mer än väntat i juli.

På valutamarknaden tappade yenen ytterligare något mot dollarn, för att gå mot sin sämsta vecka sedan 1999, vilket tagit yenen från 100:50 i måndags till närmare 106 vid svensk stängning på fredagen.

Yenen pressas av förväntningar på nya stimulanser från både premiärminister Shinzo Abe Bank of Japan. Den goda riskaptiten globalt tynger också eftersom den minskar aptiten på säkra tillgångar.

"Långa yenpositioner avvecklas eftersom det finns viss nervositet för att japanska beslutsfattare kan komma att agera bestämt för att återstarta förtroendet för ekonomin. Efterfrågan på säkra tillgångar har också minskat när de första effekterna av Brexit-omröstningen blivit mindre än befarat", sade Lee Hardman, valutastrateg vid Bank of Tokyo-Mitsubishi i London, till Bloomberg News.

Pundet, som gjort en stark comeback i veckan efter att Theresa May blivit ny premiärminister och Bank of England oväntat avstod från lättnader, tappade på fredagen efter att BOE:s chefekonom Andrew Haldane sagt att det troligen kommer att krävas betydande lättnader vid nästa räntemöte i augusti.

På valutamarknaden i övrigt stärktes dollarn mot euron efter den starka USA-statistiken.

Kronan försvagades även den mot dollarn, till 8:53, och tappade även ett par öre mot euron, till 9:46.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?