Annons

Börsen klättrar för sjätte dagen i rad – Haldex rusar

Stockholmsbörsen klättrade vidare uppåt för sjätte dagen i rad. Industri och finans var sektorer i medvind. Haldex rusade efter bud på bolaget.

OMXS30-index stängde 0,6 procent högre på nivån 1.365. Aktier för 11,4 miljarder hade omsatts på Stockholmsbörsen. Franska CAC40 och tyska DAX noterades 1,3 respektive 1,5 procent högre.

"Återhämtningen efter Brexitnedgången har varit överraskande snabb. Inför omröstningen fanns osedvanligt stor kassaandel hos många investerare, och det verkade som att mycket hittade tillbaka snabbt", säger SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall till Nyhetsbyrån Direkt. Lundevall nämner att defensiva sektorer som drog ifrån först i uppgången nu har fått sällskap av andra sektorer, och att riskviljan därmed börjat återvända.

"Att Bank of England inte sänkte räntan eller utökade stimulanserna i dag gav en initial negativ reaktion, men det påverkade de nedtryckta bankaktierna positivt", fortsatte han om dagens stora makrohändelse.

Storbankerna fanns med bland vinnarna i OMXS30. Handelsbanken stängde 2,8 procent högre.

SEB:s rapport på torsdagen innehöll ett rörelseresultat som slog förväntningarna, men ett provisionsnetto som var sämre. SEB-aktien noterades för en uppgång om 1,7 procent.

Volvo handlades upp 2,7 procent. Enligt Dagens Industri har Volvo-märket behållit höga marknadsandelar på den europeiska lastbilsmarknaden under årets första fem månader.

Fingerprint Cards touchsensor är integrerad i en ny telefon från Huawei som lanserades på torsdagen. Fingerprints aktie ökade 2,4 procent.

ABB har erhållit en order värd mer än 30 miljoner dollar av det norska kraftbolaget Statnett. ABB-aktien steg 1,7 procent.

Bromstillverkaren Haldex rusade i torsdagshandeln efter det att tyska SAF-Holland lagt ett bud på bolaget. Från Haldex meddelar man att det finns åtminstone en annan intressent. Aktien stängde efter en uppgång på 23 procent, drygt 11 procent över budpriset.

Köksbolaget Nobias resultat påverkas mycket av förändringar i det brittiska pundet. Nobias aktie steg med pundet då BOE:s räntebesked kom för att stänga 2 procent högre.

Fastighetsbolaget Victoria Park har förvärvat fastigheter med lägenheter i Malmö och Karlskrona, en affär som beräknas påverka bolagets resultat positivt. Victoria Parks aktie handlades 12,5 procent högre.

Mycronic, som rusade 18 procent efter onsdagens rapport, fortsatte uppåt ytterligare 5,6 procent på torsdagen.

Spelbolaget Betsson steg 4,6 procent från nedpressade nivåer. Aktien är minus drygt 50 procent sedan årsskiftet.

ÅF får höjd rekommendation till köp av både Carnegie och Swedbank efter onsdagens överraskande positiva resultat. ÅF:s aktie steg 8 procent.

Net Ents rörelsevinst var något under förväntan, och bolagets aktie tappade 10,7 procent. En "överreaktion", kommenterade Martin Arnell, analytiker på DNB Markets, för Direkt.

Getinge rapporterade ökad orderingång, men resultatet låg klart under förväntan. Getinges aktie föll 2,8 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AllianzGIAnnons

”Husdjursmarknaden är ingen tillfällig boom”

Husdjursekonomin kanske inte är vad du förväntar dig som nästa samtalsämne med din finansiella rådgivare.

Men det är en marknad som ökar i rasande fart – och finns flera orsaker till varför det är ett smart investeringstema.

Den globala marknaden för husdjursrelaterade produkter och tjänster är ett snabbt växande marknadssegment där USA har största andelen. Med en tillväxttakt på 5,3 procent överträffar husdjursmarknaden den amerikanska ekonomin. 

Utvecklingen är liknande i Europa – och nu även i Asien.

– Att husdjurssektorerna växer snabbare än den bredare ekonomin globalt beror framför allt på två faktorer. Dels att allt fler människor skaffar husdjur, ännu fler under pandemin – och att de är villiga att spendera mer pengar på dem än tidigare, berättar Andreas Fruschki, tematisk chef på Allianz Global Investors (GI).

Spenderar mer

Han menar att ägarna i allt större takt behandlar sina exempelvis hundar och katter som familjemedlemmar – där de ofta får mysa i soffan eller sängen med sina hussar och mattar.

– Husdjursägarna är villiga att betala för bättre mat, veterinärsbesök och medicin, fler försäkringsbolag växer fort. Hela utbudet på marknaden har blivit enormt stort när det gäller allt från leksaker till kläder, pälsvård och massage åt djuren för att säkerställa deras välbefinnande.

Allianz Pet and Animal Wellbeing Fund har haft en starkt uppstigande trend sedan lanseringen den 22 januari 2019. Den investerar i globala aktiemarknader inom ett brett spektrum av sektorer – som tillverkare av djurmat, djurförsäkringsbolag, läkemedel, bioteknik, hälso-/sjukvård med inriktning på små och medelstora företag.

Läs mer om The Pet Economy här. 

Ingen fluga

– Allianz har en stor erfarenhet av att driva temafonder och denna är i stort sett lågkonjunktursskyddad, med tanke på att husdjuren blivit en del av familjen och oftast ges en hög vårdnivå oavsett tillstånd i ekonomin. En stor fördel är också att det är lätt att förstå var de investerade pengar går till. Därför är jag övertygad om att det inte är någon tillfällig boom – vilket även studier visar, framhåller Andreas Fruschki.

Den globala sällskapsdjursmarknaden var värd 132 miljarder amerikanska dollar 2016. År 2025 förväntas siffrorna nå 203 miljarder amerikanska dollar.

FAKTA: AllianzGI

* Moderbolaget Allianz SE grundades 1890 och är en av de ledande leverantörerna av finansiella tjänster världen över. De stöder över 82 miljoner kunder i 70 länder.

* Allianz Global Investors (GI) kom till 2012 och sysselsätter i dag mer än 2 700 personer på 25 platser – samt förvaltar över 546 miljarder euro (per den 30 september 2020).

* Med 754 investerare har AllianzGI en etablerad expertis inom aktier, räntebärande investeringar, multitillgångar och alternativa investeringar med kunder runtom i världen – allt från multinationella företag till pensionsfonder, välgörenhetsstiftelser och familjer.

Läs mer om AllianzGI här.

Mer från AllianzGI

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AllianzGI och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?