1515
Annons

Superstarkt SSAB på klättrande börs

Stockholmsbörsens uppgång tilltog framåt lunch på onsdagen, då även de stora Europabörserna vände från svagt minus till plus. Återigen toppar SSAB OMXS30:s vinnarlista.

Klockan 13.15 var Stockholmsbörsens storbolagsindex upp med 0,5 procent till noteringen 1.361. Omsättningen uppgick då till 4,7 miljarder kronor.

Vid samma tidpunkt handlades DAX 0,3 procent högre och franska CAC40 var plus 0,6 procent.

Industriproduktionen i euroområdet sjönk 1,2 procent i maj jämfört med föregående månad, och steg 0,5 procent jämfört med samma månad föregående år. Marknadens förväntningar var enligt Bloomberg News enkät högre. Vid samma tid som statistiken presenterades vände DAX från att handlas marginellt på minus till plus.

Rallyt i ståltillverkaren SSAB fortsatte. På fem starka dagar har SSAB stigit mer än 25 procent, mot bakgrund av tal om strukturförändringar i branschen samt ökat intresse för basmetaller. SEB Equities har höjt sin rekommendation för bolaget till köp från behåll. Aktien handlades upp 9 procent.

Nokia och Samsung har kommit överens om ett utvidgat avtal kring IP-rättigheter, och Nokias aktie steg 5,7 procent.

I botten av OMXS30-indexet återfanns storbankerna, vilka hörde till tisdagens vinnare. Nordea, SEB, Handelsbanken, och Swedbank sjönk alla med mellan minus 0,3 och 0,6 procent.

Av onsdagsmorgonens rapporterande bolag utmärker sig IT-företaget Mycronic med en aktieuppgång på mer än 12 procent, efter att ha redovisat rejäla ökningar i omsättning, orderingång och rörelseresultat för det andra kvartalet.

Investmentbolaget Bure, vars substansvärde till mer än en tredjedel utgörs av Mycronic, steg också. Bure handlades 2,9 procent högre.

 

Övriga rapporter med efterföljande nämnvärda kursrörelser:

* Konsumentproduktföretaget Duni redovisade ett något förbättrat resultat och aktien steg 4 procent.

* Sämre gick det för hälsovårdsbolaget Ortivus, vars förlust ökade. Ortivus noterades 8,6 procent lägre.

* Fordonsunderleverantören Bulten presenterade ett resultat klart bättre än motsvarande kvartal i fjol, men försäljningen kom in strax under fjolårsnivån och var dessutom något lägre än analytikernas förväntningar enligt SME Direkts prognossammanställning.

"Nedgången beror i huvudsak på Kina och den globala utvecklingen för tunga kommersiella fordon. Vi har inte tappat några marknadsandelar i Europa och inte förlorat några kontrakt", sade Bultens vd Tommy Andersson till Nyhetsbyrån Direkt.

Bultens aktie sjönk 3,3 procent.

* Teknikhandelsföretaget OEM redovisar ett resultat efter skatt på 49 miljoner kronor för det andra kvartalet, jämfört med 38 för motsvarande period föregående år. Såväl omsättning som orderingång ökade, och OEM:s aktie steg 5,3 procent.

 

Några rekommendationsändringar tycktes få genomslag på börskurserna:

* Danske Bank Markets återupptar bevakningen av Millicom med en säljrekommendation och en riktkurs på 450 kronor. Millicom handlades till 488 kronor, en nedgång på 1,4 procent.

* Itab får höjd rekommendationen av Danske Bank till köp från behåll efter gårdagens kvartalsrapport. Riktkursen höjs också, till 80 kronor från 75 kronor. Aktien steg drygt 4 procent.

* Orexo sänks till sälj från behåll av Carnegie, med bibehållen riktkurs på 44 kronor. Orexo backade 5,7 procent till 49:50 kronor.

 

 

 

 

Källa: Infront


Innehåll från NorwegianAnnons

Så använder piloter på Norwegian data för att minska utsläppen

Niklas Lindfors, trafikpilot på Norwegian.
Niklas Lindfors, trafikpilot på Norwegian.

Genom lösningar som samlar in och analyserar data får piloter på flygbolaget Norwegian tips för att minska utsläppen när de flyger flygplanet.

– Det är alla piloters önskan att flyga så snålt man kan, just för att minska utsläppen och dessutom hålla kostnaden och därmed biljettpriserna nere, säger Niklas Lindfors, trafikpilot på Norwegian.

Flygbolaget Norwegian använder databaserade applikationer för att minska bränsleförbrukningen och därmed utsläppen, vilket är i linje med flygbolagets hållbarhetsmål.

En sådan är SkyBreathe, som registrerar data för hur alla flygbolagets piloter flyger flygplanen på respektive rutter.

– Inför varje flygning kan vi se statistik över hur våra kollegor flugit och hur mycket bränsle som gått åt. Då vet vi vad som är en optimal flygning. Genom att flyga på det sättet kan vi spara bränsle, vilket är bra för både ekonomin och klimatet, förklarar Niklas Lindfors. 

På marken kan det till exempel handla om taxning med en avstängd motor och mer omfattande användning av hjulbromsning istället för motorbromsning.

Dessa tips för piloterna kan hjälpa flygbolaget att spara upp till fem procent på bränsleförbrukningen.

– För en flygning mellan Arlanda och Kiruna kan vi spara ungefär 200 kg koldioxidutsläpp, enkel väg. Det är mer än ett kilo per passagerare, om flygmaskinen är full, säger han.

Norwegian utnyttjar väderdata för mer hållbart flygande

En annan lösning är tjänsten ClearPath från det svenska företaget AVTECH, som levererar optimala flyghöjder i realtid. Kraftfulla datorer på marken analyserar stora mängder väderdata och skickar ett kort meddelande till piloterna i luften om var de bästa väderförhållandena finns på den aktuella rutten.

Genom att till exempel byta höjd vid rätt position kan man utnyttja en bättre vind. Det kan spara drygt två procent bränsle under en flygresa. 

– Det ligger i allas intresse att vi förbrukar så lite bränsle som möjligt, med så små utsläpp som vi bara kan, utan att tumma på vår höga säkerhet. Det försöker vi göra hela tiden, avslutar Niklas Lindfors.

Om Norwegians hållbarhetsarbete

Flygbolaget Norwegian har lanserat en ambitiös hållbarhetsstrategi. Bland annat ska man:

° Minska koldioxidutsläppen per passagerare med 45 procent till 2030.
° Ta bort all icke-återvinningsbar plast ombord senast 2023.
° Minska användningen av engångsplast med 30 procent och återvinna all engångsplast till 2023.

Läs mer på: www.norwegian.com

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Norwegian och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?