ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Gröna pionjärer erövrar Sverige

  • EKOLOGISKT. Utan odlingskunskaper – men massor av miljöengagemang – föddes Torfolk Gård 1977. Foto: Jesper Frisk

Med det inflyttade gröna vågen-kollektivet blommade gamla Torfolk Gård upp igen. Nu säljs företagets sylt, saft och marmelad över hela landet.
Här i den värmländska myllan har också den svenska Krav-certifieringen vuxit fram.

En fårfamilj har just flyttat in, hönsen kacklar på gårdsplanen och i en skogsdunge bor grisarna. Men Torfolk Gård handlar egentligen om helt andra växande ting. På knappt 18 hektar mark odlas i dag ett 80-tal olika ekologiska grönsaker, med bland annat sallad, kål och broccoli bland storsäljarna.

”I stället för kemiska preparat använder vi exempelvis helt naturliga bakterier mot larver som annars äter upp kålbladen”, säger Olle Göransson, vd för och delägare av Torfolk Gård.

Förutom i den egna gårdsbutiken – till brädden fylld av ekologiska varor från hela världen – hamnar grönsakerna också hos de lokala handlarna. Andra produkter från gården har dock tagit betydligt större försäljningskliv ut på den svenska marknaden.

Tillverkningen av egen sylt, saft och marmelad, som började vid spisen inne i köket, har växlats upp till en automatiserad produktionslinje i den rödmålade 1700-talsmiljön. Burkarna hamnar på hyllorna i Citygross, Coop och Ica över hela landet.

”Ett företag måste gå runt. Men det är viktigare för oss att vara en del av en grönare värld än att ha ett högt resultat”, säger Olle Göransson.

Nej, trots säljframgångarna är ändå inte ordet business det mest centrala begreppet när det är dags att beskriva verksamheten på Torfolk Gård. Den gröna tråden handlar snarare om hållbarhet, om mat som ska vara bra för både människor och natur.

Det var också den tanken som fick de fyra grundarna att över huvud taget köpa gården och starta ett gröna vågen-kollektiv 1977. Ett par år senare anslöt Olle Göransson, och ytterligare lite senare den blivande partnern Marica Möller. Familjerna arbetade och levde tillsammans.

”Det finns massor av fördelar med att bo tillsammans. Man har alltid någon att prata med, man kan hjälpas åt med barnpassning och man behöver inte laga mat lika ofta. Dessutom räcker det med en tv och man kan dela på en bil”, säger Marica Möller, delägare och ansvarig för gårdsbutik, personal och marknadsföring.

Både Olle Göransson och Marica Möller var inflyttade stockholmare. Men den där lappsjukan alla varnade för uteblev. I stället växte den livslånga passionen för ”alternativ odling”, som det ekologiska kallades då.

Torfolk Gård var bland de första i landet med att leverera ekologiska grönsaker till matbutiker – utan att det syntes på några skyltar eller förpackningar. En morot var en morot, oavsett odlingsmetod. Men en motrörelse mot kemikalierna hade vaknat.

”I Karlstad bildade ett gäng konsumenter föreningen Matfront, som krävde att matbutikerna skulle ta in och märka upp mat som var odlad utan gifter. Vi var sju åtta odlare i trakten som intresserade oss för ekologisk odling. Vi bildade ”Samodlarna Värmland” och började leverera gemensamt till Konsum Värmland, där en eldsjäl nappade på idén. Men vi insåg efter ett tag att det också behövdes en opartisk kontroll, en certifiering, av vad som verkligen är ekologiskt”, säger Marica Möller.

I ett samarbete mellan flera parter föddes så den välkända kontrollföreningen Krav och Gunnar Rundgren, en av Torfolk Gårds grundare, blev den förste verksamhetsledaren. Det nära samarbetet med Konsum Värmland fortsatte hela vägen till Konsum Stockholm och den kravcertifierade sylten från Torfolk Gård såldes under Coops eget, gröna varumärke – Änglamark – ända fram till 2007.

”Till slut vaknade även de stora bjässarna och såg att det gick att tjäna pengar på ekologiskt. Då kunde vi inte hänga med prismässigt längre. Vi förlorade 70 procent av vår omsättning, men började utveckla vårt eget varumärke ännu mer i stället”, säger Olle Göransson.

Sedan tre år tillbaka finns bara familjen Olle Göransson och Marica Möller kvar på gården. Tiden har gått. Men idén om det kollektiva består.

”När vi sålde granngården flyttade det in två nya familjer. Vi äter regelbundet middagar ihop, de hjälper till med grönsaksodlingen eller hoppar in i gårdsbutiken när det behövs. Vi människor är inte isolerade öar i världen, tillsammans kan vi faktiskt påverka saker”, säger Marica Möller.

Tyck till