1515
Annons

Europa: Gruvbolag går starkt

De ledande Europabörserna uppvisade små, mestadels positiva, indexförändringar i den inledande onsdagshandeln. Utvecklingen kom efter fyra föregående sessioner med mer påtagliga indexuppgångar.

Oron för britternas EU-utträde tycks ha hamnat på sidlinjen och sentimentet har under de senaste dagarna stöttats av hoppet om centralbanksstimulanser. Så sent som i går gav Japans premiärminister sin regering order om att skissa på ett stimulanspaket. Därtill tycks amerikanska centralbanken Federal Reserve inte ha bråttom att höja styrräntan.

Investerarna riktar också fokus på rapportsäsongen som har rullat igång den här veckan.

Franska verkstadsbolaget Alstom presenterade siffror för sitt första kvartal i bolagets brutna räkenskapsår. Intäkterna ökade med 9 procent i perioden april-juni men orderingången föll 55 procent jämfört med samma period i fjol. Målen för 2020 upprepades. Aktien steg 2,6 procent.

Lyxvaruföretaget Burberrys jämförbara försäljning i sitt första kvartal, som slutade sista juni, minskade med 3 procent. Utsikterna för helåret var blandade men bolaget guidade för positiva valutaeffekter under kommande helåret. Aktien steg 5,0 procent.

I det övriga bolagsflödet noteras att flygplanstillverkaren Airbus beslutat sig för att dra ned produktionen av sin superjumbojet A380 till 12 plan per år, från tidigare 27 plan per år. Airbus handlades ned 0,8 procent.

Bland de råvarurelaterade aktierna gick gruvbolag starkt. Kopparterminen med tre månaders löptid, som handlas vid LME, tog sig under morgonen upp över prisnivån 5.000 dollar per ton.

Anglo American, Arcelormittal och Antofagasta avancerade 1,2-4,1 procent.

För oljebolagen var det lite motigare, BP och Total backade 0,2 respektive 0,1 procent. Oljepriserna pressades tillbaka något efter tisdagens starka utveckling.

Nokia klättrade 4,5 procent i Helsingfors efter att bolaget meddelat att patentavtalet med Samsung Electronics utökats.

Statistikmässigt steg industriproduktionen i EMU-länderna (EA19) mindre än väntat under maj, räknat i årstakt. Den årsvisa produktionsökningen var 0,5 procent, att jämföra med den väntade ökningstakten på +1,3 procent.


Innehåll från BAE SystemsAnnons

BAE Systems Bofors bidrar till Sverige som attraktiv försvarspartner

BAE Systems Bofors är ett av de äldsta företagen inom svenskt försvar med gedigen erfarenhet av att utveckla och producera försvarssystem. I ett internationellt oroligt säkerhetsläge menar Stefan Löfström, Marknads- & försäljningschef, att det blivit allt viktigare att säkerställa försörjningstryggheten för Sverige och att kunna hålla verksamheten i rörelse även i händelse av kris eller krig.

– Det viktiga är att fortsätta hålla god och nära dialog med leverantörer, myndigheter, politiker och övrig industri, säger han.

BAE Systems är en av världens största försvarskoncerner med 90 000 anställda i fler än 40 länder. I koncernen utvecklar man allt från sensorer till hangarfartyg och är den uppdelad i tolv affärssektorer. BAE Systems Bofors utvecklar försvarssystem inom artilleri, marina pjäser och ammunition. I verksamheten i Karlskoga har man kunnande och spetskompetens för att utveckla och producera internationellt konkurrenskraftiga system.

– Vi är stolta över vår historia och att vara en så viktig del av svensk försvarsförmåga med våra system och produkter. Vi ägs av brittisk-amerikanska BAE Systems-koncernen men är erkända som ett svenskt försvarsföretag som lyder under svensk lagstiftning. Det är en fördel att vara ett mindre och flexibelt företag med lång erfarenhet av att arbeta på en internationell marknad, och samtidigt ha musklerna och den kompletterande kompetens som finns i koncernen, säger Stefan Löfström.

Försörjningskapacitet och utveckling i fokus

Trots att exporten står för 80 procent av omsättningen, vilket gör Sverige till en attraktiv försvarspartner internationellt, understryker Stefan att samarbetet och dialogen med den svenska kunden är enormt viktigt. På samma sätt är det politiska stödet från Sverige viktigt och nödvändigt i internationella samarbetsprojekt och exportaffärer. Dialogen med andra parter är viktigare än någonsin i dessa orostider. Ett stort fokus läggs nu på att trygga försvarets försörjningskedjor och detta bidrar BAE Systems Bofors till genom sitt samarbete med den svenska kunden och med sina leverantörer.

– Vi är en utvecklingsintensiv verksamhet som skapar förstklassiga försvarssystem och försvarsförmågor i nära samverkan med Försvarsmakten, andra myndigheter och företag inom försvarssektorn. Vi måste hela tiden se till att ligga i framkant med teknologi och lösningar som möter kundernas behov och nya hotbilder. En tredjedel av våra drygt 500 anställda arbetar med koncept-, teknik- och produktutveckling. 

Läs mer om BAE Systems Bofors 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med BAE Systems och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?