1515
Annons

Räntor och valutor: Fortsatt yenförsvagning

Yenen har fortsatt att försvagas på tisdagen i spåren av att USA:s tidigare centralbankschef Ben Bernanke träffat ytterligare japanska företrädare. Detta kort efter det japanska nyvalet som gav premiärminister Shinzo Abe mandat att fortsätta med en expansiv ekonomisk politik.

Bernanke har tidigare argumenterat för att den japanska centralbanken borde vidta mer kraftfulla åtgärder.

Pundet har stärkts i spåren av gårdagens besked att en ny premiärminister för Storbritannien kommer att vara på plats redan på onsdag.

Den svenska kronan handlas med små förändringar inför SCB:s inflationsstatistik klockan 09.30. Analytiker tror på en KPI-inflation på 1,1 procent i juni och en KPIF-inflation, alltså inflation exklusive räntekostnader, på 1,5 procent, enligt SIX News enkäter.

Riksbanken har emellanåt lyft fram måttet KPIF exklusive energipriser, som sjönk från +1,8 procent i årstakt i april till +1,4 procent i maj. Riksbanken har bedömt att takten blir +1,6 procent i juni.

Den amerikanska tioårsräntan vände i går upp efter att i slutet av förra veckan ha sjunkit till en rekordlåg nivå. Ränteuppgången kom hand i hand med USA-börser som steg till den högsta nivån någonsin.

Japans regering väntas nästan halvera sin tillväxtprognos för det innevarande räkenskapsåret som slutar den 31 mars 2017. Det rapporterar Dow Jones Newswires med hänvisning till källor med insyn.

Inflationsförväntningarna i Japan är nu de lägsta sedan i slutet av år 2012 när premiärminister Shinzo Abe kom till makten, enligt en färsk undersökning. Det kan öka pressen på centralbanken att agera.

Euroländernas finansministrar kom vid sitt möte i går enhälligt överens om att vid tisdagens Ekofin-möte rösta för en bötesprocess mot Spanien och Portugal med anledning av att dessa länder inte har hanterat sina överdrivet stora budgetunderskott i linje med tidigare löften.

Bank of England släpper i dag en kvartalsvis rapport som kan tilldra sig intresse i spåren av Brexit-beskedet och spekulationerna kring eventuella brittiska penningpolitiska stimulanser.

I dag väntas även USA-siffror över sentimentet hos småföretagen, utvecklingen i grossistledet samt data över antalet lediga jobb.


Innehåll från Volvo CarsAnnons

Volvo Cars storsatsning: Föräldraledighet på export

Säkerhet för alla som reser i en Volvo.

Och social trygghet för de som bygger bilarna.

Nu vill Volvo exportera traditionella svenska värderingar till 40 000 anställda i 34 länder.

– Vi kontaktas av företag och organisationer från hela världen som vill veta mer, säger Hanna Fager, global HR-chef på Volvo Cars.

Läs mer om Volvo Cars här.  

I mars 2021 lanserades det globala initiativet Volvo Cars Family Bond, som innebär att Volvo Cars drygt 40 000 anställda garanteras 24 veckors ledighet, med 80 procent av lönen, i samband med att man får barn. Med initiativet tar Volvo Cars sina svenska värderingar på export. 

– Det svenska arvet är jätteviktigt för oss, säger Hanna Fager, global HR-chef på Volvo Cars. Vi har alltid varit ett varumärke för människor som bryr sig om andra människor och världen vi lever i. Våra värderingar kring säkerhet, hållbarhet och att alltid sätta människan i centrum har varit med ända sedan Volvo grundades 1927. Det pratade våra grundare om och det fortsätter vi att värna om och vårda i allt vi gör. Grundpelarna i vår kultur gifter sig väl med det svenska arvet. Vi vill göra livet enklare, bättre och säkrare för alla.

Initiativet har under året rönt uppmärksamhet, både internt och externt. 

– Många anställda känner sig stolta över vårt företag och många externt är nyfikna, berättar Hanna Fager. Vi kontaktas av företag och organisationer från hela världen som vill veta mer om Family Bond.

Ett normgivande initiativ 

Alla föräldrar, oavsett kön, har adopterat barn eller är den icke-födande i ett samkönat par, omfattas av Family Bond. Initiativet är utformat för att vara normgivande. 24 veckors föräldraledighet är idag det förvalda alternativet för Volvo-anställda. Studier visar nämligen att allt fler är benägna att ta ut sin föräldraledighet när det uppfattas som standardalternativet. Vidare har Volvo Cars låtit föräldrar världen över berätta om sin upplevelse internt för att öka medvetenheten.

Kulturkrockar 

Med personal i 34 länder har det varit en utmaning att implementera initiativet, som Hanna mer ser som ett förverkligande av Volvo Cars företagskultur, än en policy. 

– Det finns olika förutsättningar på olika marknader, säger Hanna Fager. En utmaning har varit att hitta det gemensamma globala, men ändå se saker med lokala ögon. Att förstå hur föräldraledighet fungerar och uppfattas i olika länder, hur lagar ser ut och hur kulturen och inställningen är bland män och kvinnor, chefer och medarbetare. Vi har lärt oss mycket under resans gång. 

Positivt för jämställdheten 

Föräldraledighet är en av principerna i det svenska välfärdssystemet. Båda föräldrarna ska ha möjligheten att utnyttja chansen att tillbringa mycket tid med sitt barn under dess första månader. 

– Det är intressant att se att både kvinnor och män tar ut fler föräldradagar inom ramen för Family Bond än den vanliga lagstadgade föräldraledigheten, säger Hanna Fager. En spaning vi har, och som vi kommer att titta närmare på, är om vi har bidragit till att göra Family Bond mer attraktivt än ”vanlig” föräldraledighet. Det ses som något nytt – och vi har lyckats förmedla det väl inom företaget. Det är också otroligt fint att se att vi har en fördelning på 70 procent män och 30 procent kvinnor av de som har tagit Family Bond under 2021. Det ger en positiv följdeffekt på jämställdhet och kvinnors möjlighet till karriärutveckling. 

Läs mer om Family Bond här. 

Mer från Volvo Cars

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Volvo Cars och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?