1515
Annons

Börsterminer: Viss nedgång att vänta

Wall Street väntas starta negativt, USA-terminer neutralt, Europaterminer neutralt, Asienbörser negativt och Stockholmsbörsen med en viss dragning nedåt på tisdagen.

De amerikanska börserna stängde uppåt under gårdagen, bland annat med S&P 500 index på ny rekordnivå. Dock föll indexen tillbaka något efter Stockholmsbörsens stängning med omkring 0,1–0,2 procent.

I Asien har kurserna överlag stigit under nattens handel med Tokyo-börsen i täten med en uppgång på 2,5 procent.

På terminsmarknaden indikeras FTSE 100 öppna ned 0,1 procent, medan DAX30 och CAC40 för närvarande är upp med cirka 0,1 procent vardera. De amerikanska terminerna signalerar för en uppgång med 0,1 procent för S&P 500 vid eftermiddagens börsöppning.

Rapportsäsongen rullar vidare och sent i går kväll kickade det amerikanska råvarubolaget Alcoa igång perioden i USA. Bolagets rapport fick ett positivt mottagande med ett högre än väntat justerat resultat för det senaste kvartalet. Bland bolagets segmentprognoser drogs bedömningen för produktionstillväxten på lastbilsmarknaden i Nordamerika ned något. Alcoa-aktien var upp 3,8 procent på efterbörsen.

På hemmaplan har flera rapporter kommit in under morgonen.

DNB Bank är först ut bland de nordiska bankerna. Dess rörelseresultat var lägre än väntat efter att kreditförlusterna stigit mer än väntat. Banken spår nu något större kreditförluster under året, jämfört med tidigare bedömning.

Orexos rörelseresultat var något högre än väntat, vilket också var fallet med omsättningen.

Nederman rapporterade ett något högre resultat före skatt i andra kvartalet jämfört med motsvarande period i fjol. Av rapportkommentarerna kan noteras att de ser en ökad osäkerhet i Storbritannien i spåren av Brexit.

Comhems resultat var i linje med marknadens förväntningar.

Atrium skruvade upp prognosen för årets resultat till 940 miljoner kronor, från tidigare 925 miljoner.

Ytterligare rapporter är att vänta under dagen, bland andra från Itab, Xano och Ages Industri.

På makrosidan väntas i dag statistik över de svenska konsumentprisernas utveckling under juni månad. Enligt SIX News enkät väntas en årstakt på 1,1 procent för KPI, att jämföra med 0,6 procent i årstakt i maj.


Ukrainas utrikesminister: Hyckleri från Nato om Sverige och Finland

Det är hyckleri att ingen lyfter risken för att ett finskt och svenskt medlemskap i Nato skulle kunna öka risken för ett krig mellan Nato och Ryssland. 

Det säger Ukraina utrikesminister Dmytro Kuleba i Davos. 

Dmytro Kuleba, Ukrainas utrikesminister.
Dmytro Kuleba, Ukrainas utrikesminister.Foto:Anna Ekelund

Ukraina utrikesminister Dmytro Kuleba leder en stor delegation av ukrainska politiker som rest till Davos, bland annat för att tala för hårdare sanktioner och be om mer stöd, inte minst i form av tunga vapen, till Ukraina. 

Vid en session på onsdagen fick han frågan om hur han ser på ett svenskt och finska medlemskap i Nato. 

”Jag tror att Sverige och Finland förstår Ukraina bättre nu än vad de gjorde tidigare. De vet nu hur det känns att försöka komma in i en klubb och en medlem säger nej”, sa han med hänvisning till Turkiets agerande.

Putins hot om vad som skulle kunna hända om Nato släpper in Finland och Sverige tror han inte påverkar Nato.  

”Det visar att hela diskussionen om att Ukraina inte är redo att komma ombord eller att Nato inte är redo att släppa in Ukraina inte grundas på meriter - utan är ett politiskt ställningstagande kring vilka länder som hör hemma i Nato och vilka som inte gör det. 

”Nato är på väg att ta med ett land som har en mycket lång gräns mot Ryssland. Ingen bryr sig om vad Putin säger om det.”

Men om Ukraina lyfter frågan om ett Natomedlemskap möts det omedelbart av hundratals argument om att Ukraina inte är redo, sa han. 

”Titta på vår arme, det är nu den starkaste i Europa. Vi utkämpar ett krig mot någon som är mycket större än vi är och vi är framgångsrika, mer än vad alla trodde”, sa Dmytro Kuleba. 

Han berättade att han mött kritik i Ukraina för att han är för kritiskt till Nato, att han inte är tillräckligt konstruktiv.  

”I början av kriget ansåg ukrainarna att Nato är den starka medan EU bara kunde uttrycka olika grader av oro och omtanke”, sa han, 

Men krig är ett test som visar hur man egentligen är. Och det har visat sig att EU kan åstadkomma saker EU inte ens själva trodde man var kapabelt till, medan Nato i stort sett stått på sidlinjen, enligt utrikesministern.   

Han tror att det är allierade i Nato som inte låter Nato som institution gör mer av oro för ett krig mellan Ryssland och Nato. 

”Men när det kommer till Finland och Sverige är det ingen som lyfter att det ökar risken för krig mellan Ryssland och Nato. Det finns ett element av hyckleri i det.”

Dmytro Kuleba sa samtidigt att han förstår att omständigheterna inte är de bästa för att Nato i det här läget ska kunna visa sin bästa sida.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?