1515
Annons

Börsen klättrar vidare

Stockholmsbörsen avancerade på måndagen i eftersvallet av nytt all-time-high för S&P 500, en Alcoa-rapport som gladde marknaden, och fortsatt uppgång i Japan. Uppgången var dock något mindre än hos de stora börserna på kontinenten.

Klockan 12.50 noterade OMXS30 en uppgång om 0,4 procent till nivån 1.356. Omsättningen uppgick då till 4,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Tyska DAX och franska CAC40 steg båda 1,6 procent, och USA-terminerna indikerade fortsatt positiv stämning med uppgångar på omkring 0,5 procent inför New York-öppningen i eftermiddag.

Starkaste bolag i OMXS30-indexet vid lunchtid på tisdagen var SSAB och Boliden, med uppgångar på 4,4 respektive 2,6 procent. Boliden har uppvärderats av Goldman Sachs med en ny riktkurs på 175 kronor, från 160 tidigare.

SSAB får i sin tur sänkt riktkurs men köprekommenderas fortsatt av Danske Bank Markets. Ny riktkurs är 31:50, en sänkning från 50 kronor men högre än nuvarande kurs på drygt 24 kronor. Danske Markets känner sig bekväma med köprekommendationen mot bakgrund av stigande stålpriser och stabilare volymer.

Stålbranschkollegorna Thyssen Krupp och Arcelor Mittal fortsatte upp i Frankfurt respektive Amsterdam, och båda noterades vid lunch för ökningar om cirka 1,5 procent.

Investmentbanken Goldman Sachs höjer i en ny analys sina prisprognoser för de flesta basmetallerna för 2017. Inte minst för nickel och zink ser Goldman Sachs betydande uppgångar, rapporterar Bloomberg News. Investmentbanken räknar med att stimulansåtgärder i Kina, världens största råvaruimportör, får effekt i form av ökad efterfrågan.

Norska DNB, först ut bland de nordiska storbankerna att rapportera, rasade i tisdagens handel på Oslobörsen sedan resultatet för det andra kvartalet visat sig vara väsentligt lägre än marknaden räknat med. Framför allt var kreditförlusterna tydligt högre än väntat, men även räntenettot utgjorde en besvikelse. DNB-aktien sjönk 7,4 procent på Oslo-börsen.

De svenska storbankerna drogs inte med ned. Handelsbanken, Nordea och SEB utvecklades alla bättre än OMXS30-index, med uppgångar på mellan 1,3 och 1,6 procent. Swedbank noterade en mer blygsam uppgång om 0,2 procent.

Avanza hörde till tisdagens förlorare trots styrka i finanssektorn överlag. Bolagets aktie backade 1,7 procent. Avanzas kvartalsrapport väntas på onsdagen och analytikerna tror på ett nästan oförändrat resultat jämfört med fjolåret.

Butiksinredningsföretaget Itab minskade sitt resultat efter skatt för det andra kvartalet 2016, till 64 miljoner kronor att jämföra med 88 miljoner motsvarande period förra året. Rapporten mottogs med ett skarpt fall för aktien, minus drygt 8 procent.

Assa Abloy och Atlas Copco får höjda riktkurser av Barclays. Atlas uppvärderas till 175 från 165 kronor, och Assa Abloy till 240 från 220 kronor. Vid lunch var Assa Abloy plus 1,1 procent medan uppgången i Atlas Copco följde index, 0,4 procent högre.

Sandvik sänks till underperform från neutral av Bank of America Merrill Lynch. Aktien utvecklades svagast av bolagen i OMXS30 med en nedgång på 0,7 procent vid lunchtid.

Oslo-noterade Next Biometrics meddelar i en uppdatering att väsentligt ökade volymer har levererats till primära kunder under det andra kvartalet. Den nyheten påverkade inte de svenska biometribranschkollegorna Fingerprint och Precise åt det positiva hållet. Fingerprint steg omkring 1 procent medan Precise backade 0,3 procent.


Innehåll från KIAAnnons

Större och starkare – så är helt nya Kia Sportage

Med bra innerutrymmen och flexibla lösningar har Kia Sportage blivit omåttligt populär i Sverige.

Nu kommer en ny generation – speciellt framtagen för europeiska förhållanden.

Favoriten lanseras nu som laddhybrid.

Här är nya Kia Sportage – se alla bilderna

Kia Sportage har länge varit en favorit bland svenska bilförare. Nu lanseras nya Kia Sportage som Plug-In Hybrid. Denna familjesuv är fyrhjulsdriven och har en räckvidd på eldrift upp till 70 kilometer (WLTP).

Stora innerutrymmen

Femte generationens Kia Sportage har dessutom fått bättre innerutrymmen än sin föregångare, vilket bland annat märks i baksätet som fått generöst med benutrymme.

I Sportage Plug-In Hybrid är batteriet placerat under bilens golv, mellan hjulaxlarna, och även här har innerutrymmena fått lite extra resurser för både knän och huvud.

Tilltaget bagageutrymme

I nya Kia Sportage kan baksätet fällas i tre sektioner (40/20/40). Det gör att man kan anpassa bilens lastutrymme efter vad som ska fraktas, och hur många personer som behöver få plats. Sportage laddhybrid rymmer 540 liter bagage samtidigt som fem personer reser bekvämt. Med baksätet helt fällt sväljer den 1 715 liter.

Nya Kia Sportage Plug-In Hybrid får dra 1 350 kg.

Mot 100% laddbart 2024

Kia Sportage har varit populär bland svenska bilköpare i alla sina generationer och Kia är för femte året i rad det tredje största märket på den svenska marknaden och det mest sålda till privatköpare.

Kia har dessutom det lägre genomsnittliga koldioxidutsläppet av de bäst säljande bilmärkena på den svenska marknaden. Snittet för bilmodeller från Kia är 35 gram/km medan snittet för totalmarknaden är 75 gram/km.

2024 ska Kia enbart sälja laddbara bilar och redan under första kvartalet 2022 bestod Kias försäljning i Sverige till 82 procent av laddbara modeller.

Större och mer praktisk – nya Kia Sportage som laddhybrid

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?