1515
Annons

Räntor och valutor: Starkare euro

De europeiska räntorna sjönk något i måndagens handel, medan euron stärktes måttligt mot dollarn. Japanska yenen försvagades i spåren av ökad tro om stimulanser.

Vid svensk stängning var den tyska tioårsräntan oförändrad från samma tid i fredags, -0,18 procent, medan den svenska tioåringen slutade en punkt lägre på 0,14 procent.

Inflationsstatistik från grannländerna Norge och Danmark stod på agendan. Dessa ses i bland som vägledande för den svenska KPI-statistiken som väntar på tisdagen.

Norsk inflation överraskade på uppsidan i juni och kärn-KPI steg med 3,0 procent i årstakt, vilket var högre än väntade 2,7 procent enligt Bloomberg News enkät bland analytiker. Den norska kronan stärktes mot euron efter nyheten.

Enligt norska statistikmyndigheten, SSB, berodde prisuppgången främst på högre elpriser.

Aurelija Augulyte på Nordea tyckte utfallet var "väldigt starkt" och kan leda till att Norges Bank kanske inte kommer att sänka räntorna i september.

Dansk KPI kom in något högre än förväntningarna, med en KPI-inflation på +0,3 mot väntade +0,2 procent.

SCB svenska juni-KPI väntas, enligt SME Direkts enkät bland analytiker, visa att KPI-inflationen steg till 1,1 procent i juni, från 0,6 procent i maj, medan KPIF-inflationen väntas ha stigit till 1,5 procent, från 1,1 procent.

Här hemma publicerade SEB på måndagen sin boprisindikator, som visar skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser. Indikatorn sjönk till 37 i juli jämfört med 49 i juni. Detta innebär att de svenska hushållen tror på en svagare utveckling för bopriserna i juli än de gjorde föregående månad.

"På två månader har boprisindikatorn fallit med 30 enheter och är nu på den lägsta nivån sedan mars 2013. Förra månaden infördes amorteringskravet och den här månaden har hushållen förmodligen även påverkats av en svängande börs och den osäkerhet som följde i spåren av Brexit-omröstningen. Man ska dock notera att det trots nedgången fortfarande är en klar majoritet som tror på stigande priser", sade SEB:s privatekonom Jens Magnusson i en kommentar.

I Storbritannien drog Andrea Leadsom, som tillhörde "Brexit-lägret", på måndagseftermiddagen tillbaka sin kandidatur till att bli nästa konservativa partiledare och premiärminister.

Hennes avhopp gör det mycket sannolikt att konkurrenten Theresa May blir Storbritanniens nästa premiärminister.

"Vi behöver ett starkt ledarskap nu, med starkt stöd i partiet. Jag lämnar därför kampanjen och ger mitt fulla stöd till Theresa May", sade Andrea Leadsom vid tillkännagivandet.

I Labourpartiet tillkännagav Angela Eagle att hon utmanar Jeremy Corbyn om partiledarposten.

Pundet var i stort oförändrat sedan svensk fredagsstängning medan de brittiska räntorna sjöunkit en punkt vid svensk måndagsstängning.

Inför ekofin-mötet på tisdagen väntas de europeiska finansministrarna besluta att bötfälla Spanien och Portugal för brott mot EMU:s stabilitetspakt, enligt EU-källor. Lettlands premiärminister Valdis Dombrovskis bekräftade att ämnet kommer vara på agendan under tisdagens möte.

Eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem sade på måndagen att ländernas nya budgetåtgärder påverkar böternas omfattning och att bötesskillingen noll är ett potentiellt scenario.

"Länderna har inte gjort vad vi kom överens om. Frågan är vad som kan göras de närmaste ett, två åren", sade Jeroen Dijsselbloem.

I USA presenterades under måndagen LMCI-index för juni, som visar förutsättningarna på arbetsmarknaden. Utfallet visade att förutsättningarna fortsatte att försämras något efter att ha visat en negativ trend under hela 2016. Senaste förbättringen skönjdes i december 2015.

På valutamarknaderna stärktes euron aningen mot dollarn till 1:106 (1:104 i fredags), medan dollarn i sin tur stärktes mot yenen till 102:47 (100:83). Kronan var cirka fem öre starkare mot dollarn och två mot euron.

Efter valet till det japanska överhuset stod det klart att premiärminister Shinzo Abe:s koalition får egen majoritet. Dessutom kommer koalitionen med hjälp av oberoende ledamöter kunna göra förändringar i konstitutionen. Shinzo Abe har tidigare sagt att han vill revidera artikel 9 i konstitutionen som bland annat förbjuder japansk militär att operera utomlands. Efter valet var han dock försiktig med uttalanden om konstitutionsförändringar. Däremot delgav han att det ska förberedas för ett nytt ekonomiskt stimulanspaket som ska öka den inhemska efterfrågan i Japan.

Förre Fed-chefen Ben Bernanke besökte Bank of Japan under måndagen. Enligt Hiroaki Muto på Tokai Tokyo kommer Bernanke:s besök att elda på rykten om ytterligare penningpolitiska stimulanser. Han sade också att BOJ snart kanske inte har "något annat val än utökade åtgärder", skrev Bloomberg News.


Innehåll från Float LendingAnnons

Så enkelt kan SaaS-bolag finansiera sin tillväxtresa – utan att spä ut ägarskapet

Jannis Koehn, CFO, Shraddha Chouhan, CMO, och Cedric Notz, CEO, på Float.
Jannis Koehn, CFO, Shraddha Chouhan, CMO, och Cedric Notz, CEO, på Float.

Unga tech-företag kan ha svårt att finansiera sin tillväxt då banker kräver garantier och riskkapitalister vill ha en del av företaget.

Float erbjuder istället CaaS – Capital-as-a-Service – för enkel och snabb finansiering till prenumerationsbaserade företag som behöver kapital för att växa.

– Vi kan ge SaaS-företag snabb och enkel tillgång till icke-utspädande tillväxtkapital med total flexibilitet, där grundarna kan ta ut det kapital de behöver, när de behöver det, säger Cedric Notz, grundare och vd för Float.

Många tech-företag har det ofta svårt i början, inte minst att få tillgång till kapital. Inkomsterna är osäkra, det finns sällan några tillgångar i företaget att använda som säkerhet för lån och grundarna sliter ofta dygnet runt med att utveckla sin affärsidé och kan inte lägga tid på att jaga kapital. 

Riskkapital är fantastiskt för att finansiera nya idéer och verksamheter. Men befintliga aktieägare måste ge ut nya aktier – och därmed ge upp en del av kontrollen och den ekonomiska uppsidan. Om ett företag har hittat en produktmarknad som passar och vill accelerera är också lån fantastiska. Alla tidiga aktieägare – grundare, ängelinvesterare, anställda och riskkapitalister – gynnas.

Float erbjuder Capital-as-a-Service till bolag inom den prenumerationsbaserade ekonomin, alltså SaaS-företag. 

Kreditgränsen är kopplad till ARR, Annual Recurring Revenue, ett begrepp inom prenumerationsekonomin som visar hur stora de årligen återkommande intäkterna är under prenumerationernas livslängd.

Float ger krediter utan säkerhet

Float tar en ränta på lånet, men kräver ingen säkerhet. För att minimera kreditrisken görs istället en noggrann riskanalys baserad på stora mängder data. 

– Vår process är helt digital och automatiserad. Kunden registrerar sig enkelt på vår plattform. Genom Bank-ID får vi sedan tillgång till information om företagets bankkonton, bokföringsuppgifter och mjukvaran för prenumerationshanteringen. Våra algoritmer analyserar denna data och får fram de KPI:er som vi behöver för att göra en riskbedömning. Beroende på risken så kan vi erbjuda en kredit på mellan 30 och 70 procent av ARR, förklarar Cedric Notz.

I takt med att företagets ARR ökar, ökar också kreditgränsen.

– Det är ett väldigt flexibel lösning, där företaget kan använda så mycket de vill av de krediter vi erbjuder till vad de själva vill, när de så önskar, säger han.

Float Ledning vill maximerar kundupplevelsen

Processen går väldigt snabbt. Inom några dagar kan SaaS-företaget få tillgång till krediten.

– Kundupplevelsen ska vara så snabb, enkel och effektiv som möjligt för de som söker kapital av oss, säger Cedric Notz.

Floats affärsidé bygger på grundarnas egna erfarenheter av att skapa och driva växande SaaS-företag. Jannis Koehn är CFO och medgrundare av Float. 

– Som tidigare VD och CFO på ett B2B-prenumerationsföretag har jag personligen upplevt hur svårt det är för nya företag som vill växa att få kredit från bankerna. Det tog oändligt med tid. Marknaden fungerar inte, och det vill vi göra något åt, säger han, och avslutar:

– Finansiering för entreprenörer har sett likadant ut i årtionden. Låt oss ändra på det. Float kommer att revolutionera finansieringen för prenumerationsbaserade företag.

Läs mer på www.gofloat.io/sv/

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Float Lending och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?