Annons

Räntor och valutor: Lägre räntor och svagare euro

Europaräntorna sjönk något under måndagens inledande handel. Euron försvagas måttligt mot dollarn medan europabörserna öppnade upp på måndagen, med svenska OMXS30 0,7 procent upp.

Efter helgens val i Japan stod det klart att premiärminister Shinzo Abes koalition vinner en storseger i valet till överhuset. Premiärministern sade att arbetet med regeringens nya stimulansprogram kommer att inledas under tisdagen. Yenen försvagades på nyheten under måndagsförmiddagen.

Omfattningen av ett kommande stimulanspaket är ännu oklar. Nikkei skrev att Shinzo Abe överväger ett stimulanspaket på mer än 10.000 miljarder yen. Uttalandet anger dock inga källor till siffran.

Den övertygande segern i överhusvalet innebär att den styrande koalitionen har tillräcklig majoritet för att förändra konstitutionen. Shinzo Abe har tidigare sagt att han vill ändra artikel 9 i grundlagen, som bland annat förbjuder japansk militär att agera utomlands. Efter valet var han dock försiktig med konstitutionsförändringar.

Under måndagen besökte förre Fed-chefen Ben Bernanke Bank of Japan. Yenen försvagades ytterligare på nyheten att Ben Bernanke ("Helikopter-Ben") besökt BOJ.

Norsk inflation överraskade på uppsidan i juni och kärn-KPI steg med 3,0 procent i årstakt, vilket var högre än väntade 2,7 procent. Den norska kronan stärktes mot euron efter nyheten.

Aurelija Augulyte på Nordea kommenterade statistiken som "väldigt stark" och menar att Norge Bank kanske inte kommer att sänka räntorna i september.

Även danska KPI kom under måndagen och var knappt högre än förväntningarna. Svensk juni-KPI släpps på tisdagen.

Inför tisdagens ekofin-möte väntas EU:s finansministrar besluta att bötfälla Spanien och Portugal för att ha brutit mot EMU:s stabilitetspakt enligt EU-källor.

Vilken bötesskilling som blir aktuell kommer att beslutas senare. Bötesskillingen kan maximalt uppgå till 0,2 procent av BNP för respektive land.

Spanska och portugisiska räntor gick mot strömmen och steg något på måndag förmiddag.

De svenska räntorna har under måndagens inledande handel sjunkit svagt i den långa ändan medan den korta är oförändrad. Kronan är i stort sett stabil mot dollarn och har stärkts två öre mot euron

SEB:s boprisindikator, som visar skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser, sjönk till 37 i juli jämfört med 49 i juni. Detta innebär att de svenska hushållen tror på en svagare utveckling för bopriserna i juli än de gjorde föregående månad.

"På två månader har boprisindikatorn fallit med 30 enheter och är nu på den lägsta nivån sedan mars 2013. Förra månaden infördes amorteringskravet och den här månaden har hushållen förmodligen även påverkats av en svängande börs och den osäkerhet som följde i spåren av Brexit-omröstningen. Man ska dock notera att det trots nedgången fortfarande är en klar majoritet som tror på stigande priser", säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson i en kommentar.

Arbetsförmedlingens veckostatistik släpptes under måndagsförmiddagen. Data visade att antalet öppet arbetslösa minskade till 183.761 personer under vecka 27. Jämfört med motsvarande vecka föregående år är det en nedgång med 7.186 personer.

Måndagseftermiddagen är relativt snål på statistik. KPI-data från Polen, veckodata för ECB:s obligationsköp och amerikanskt samlat index för arbetsmarknaden är de främsta datahållpunkterna efter lunch.

måndag 11.15 (fredag kl 16.15)
USD/SEK 4,513194 (8:6031) Statsobl 2y -0,64 (-0,64)
EUR/SEK 3,715972 (9:4957) Statsobl 10y 0,14 -0,15
EUR/USD 0,750694 (1:1038) Räntegap/ty 34 -33
US obl 10 1,38 -1,4 Ty obl 10 -0,2 (-0,18)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Monitor Capital MarketsAnnons

Därför ökar intresset för investeringar i onoterade bolag

Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.
Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.

När coronapandemin bredde ut sig i våras tog många ett steg tillbaka. Investerare var inga undantag och resultatet blev fallande kurser. Men nu har återigen aktiviteten kommit tillbaka och intresset för att investera i onoterade bolag har blivit allt starkare. Monitor Capital Markets, som mäklar just onoterade aktier, har nu vind i seglen och ska därför expandera. 

– Redan i somras tog det ordentlig fart igen. Juli, som annars är en relativt lugn månad, var minst sagt transaktionsintensiv. Efterfrågan på onoterat ökar kontinuerligt och vi växer och ska därför anställa fler medarbetare, berättar Fredrik Roos, vd på Monitor Capital Markets som är ett mäkleri med fokus på onoterade värdepapper. 

Läs mer om Monitor Capital Markets. 

På spelplanen, inte vid sidlinjen 

Vid kriser minskar investerare ofta sin risk. I mars, när coronakrisen slog till med full kraft, skedde precis det och investerare gjorde sig mer likvida genom att sälja tillgångar, till exempel aktier, såväl noterade som onoterade. 

– Troligen gjorde sig investerare alltför likvida. Mycket talar för att intresset för att investera i onoterat kommer att öka allt mer. Det beror bland annat på att det kontinuerligt kommer fler intressanta startups samt att det finns gott om mogna bolag som man kan investera i innan de noteras, konstaterar Fredrik Roos.

Sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterat

Monitors affärsidé är att upprätthålla en sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterade bolag. Rent konkret innebär det att den investerare som vill köpa eller sälja en onoterad aktie tar kontakt med Monitor Capital Markets, som i sin tur åtar sig att hitta en motpart.

En nyckelfaktor bakom bolagets framgång när det gäller att säkerställa avslut är dess nätverk, som Fredrik Roos och hans kollegor successivt har byggt upp under de dryga tio år som de har arbetat med onoterat. Nätverket består av förmögna privatpersoner, family offices, fonder, investmentbolag samt börsnoterade bolag som är intresserade av onoterade investeringar. 

– Investeringar i onoterat kan vara svåråtkomliga för privatplacerare. Genom vårt nätverk, som utgörs av aktiva investerare, får man ta del av dessa möjligheter, säger Roos och berättar att den genomsnittliga transaktionen ligger i spannet 0,5–1 miljon kronor. 

Avlastar bolagsledningarna

Det är inte bara investerare som uppskattar Monitor Capital Markets tjänster utan även de onoterade bolagen. Anledningen är att de ser en stor fördel med en organiserad handel och en aktör som är specialiserad på just detta. Att onoterade företag kontaktar Monitor beror bland annat på att bolaget bidrar till ökad likviditet i aktien samt att bolagsledningarna avlastas.

– Att hantera enskilda aktieägares frågor tar för det första mycket tid och för det andra så finns det en risk att man inte behandlar alla ägare lika. Och det är här vi kommer in i bilden eftersom vi agerar professionellt, oberoende och behandlar alla lika, berättar Fredrik Roos. 

Förbättrar likviditeten

Ett annat dilemma som Monitor bidrar till att lösa är likviditeten. Genom sitt nätverk av investerare kan Monitor hitta en motpart vilket bidrar till en effektivare andrahandsmarknad. 

– Vi agerar inte rådgivare och kan inte garantera avslut, men vi har ett mycket starkt track record när gäller att komma till avslut. Det bidrar i sin tur till att likviditeten förbättras, vilket är bra vid kommande kapitalanskaffningar, säger Fredrik Roos. 

Granskar verksamheten

När Monitor tar sig an ett bolag granskas verksamheten för att säkerställa att den är seriös. Alla köpare och säljare är anonyma så länge de inte sitter i ledningen. 

– Ledande befattningshavare har ett informationsövertag och det bör investerare få reda på. För oss är transparens A och O och det vet vi att våra uppdragsgivare värdesätter, avslutar Fredrik Roos.

Fakta: Monitor Capital Markets

Monitor Capital Markets arbetar enbart inom orderförmedling. Bolaget arbetar således som ett renodlat finansiellt mäkleri utan rådgivning. Genom sitt breda kontaktnät och samarbete med de ledande aktörerna på marknaden för främst onoterade tillgångar bygger Monitor Capital Markets verksamheten framför på andrahandsmarknad och kapitalanskaffning. Läs mer här.

 

Mer från Monitor Capital Markets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Monitor Capital Markets och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?