1515
Annons

Europabörser: Stålbolag bland morgonens vinnare

De ledande Europabörserna rör sig överlag uppåt på måndagen och bygger därmed på de senaste dagarnas uppgångar. Stöd kommer från uppgången på Wall Street i fredags liksom förhoppningar om stimulansåtgärder i Japan och ett lättat deflationstryck i Kina.

I söndags vann Japans premiärminister Shinzo Abe och hans parti valen till parlamentets överhus och nyhetsrapporter gör gällande att Abe i morgon kommer att be regeringen att fram stimulanspaket.

Deflationstrycket i de kinesiska producentleden dämpades under juni då producentpriserna sjönk med 2,6 procent i årstakt, vilket var en förbättring från -2,8 procent i maj.

Råvarusektorn utvecklades starkt, +2,6 procent, bland annat på förhoppningar om stimulanser, följd av byggsektorn som steg med 1,6 procent. Mot strömmen gick energisektorn med -0,1 procent.

Tyska stålbolaget ThyssenKrupp har bekräftat att de för samtal med Tata Steel angående konsolidering av europeiska stålverk och sedan tidigare har Tata Steel uppgett att de pratar med flera aktörer. ThyssenKrupp steg 5,6 procent och ArcelorMittal var upp 4,2 procent.

Italienska Monte Paschi ökade 5,9 procent. Italienska tidningar uppger att räddningsfonden Atlante snart kan komma att ta över dåliga lån från Monte Paschi, uppger Reuters.


Ardalan Shekarabi försöker rädda pensionsförslag

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) har inte gett upp än om att hitta en kompromiss mellan regeringens, V:s och MP:s förslag och oppositionens om tillägg för pensionärer.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).Foto:Jessica Gow/TT

Misslyckas det riskerar det rödgröna förslaget från vårändringsbudgeten att falla.

”Vi väljer att fortsätta samtalen”, säger Shekarabi till TT efter en träff i pensionsgruppen i riksdagen som han kallade till i förra veckan.

Moderaterna har ingen kommentar att ge om huruvida samtalen ska fortsätta. Enligt Shekarabi är tanken att det ska bli ett nytt möte till denna vecka.

Ardalan Shekarabi vågar inte säga något om vad han tror om förutsättningarna för att göra upp. Det är för tidigt att säga.

”Det återstår att se om partierna väljer att landa in en gemensam slutsats. För vår del är det viktigt att pensionärerna får besked så snabbt som möjligt”, säger han.

I pensionsgruppen sitter företrädare för fem partier, men inte Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna. Det komplicerar saken eftersom regeringens förslag till största delen är Vänsterpartiets från början.

Och Sverigedemokraterna står bakom oppositionsförslaget som tagits fram gemensamt av Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och SD.

Centerpartiet har ännu inte bekänt färg, det vill säga sagt något definitivt om vilket förslag de kan tänka sig att stödja.

Regeringen, med V och MP, har föreslagit ett garantitillägg som skulle ge en miljon pensionärer med de lägsta pensionerna en höjning från augusti, varav cirka en halv miljon skulle få 1 000 kronor skattefritt per månad.

Oppositionen har kommit med ett alternativförslag som de hävdar skulle ge ungefär lika mycket, men från oktober. Det bygger på en kombination av höjd garantipension, höjt bostadstillägg samt från nästa år sänkt skatt.

Regeringens förslag beräknas kosta över nio miljarder kronor räknat på helår, oppositionens förslag ytterligare några miljarder utöver det.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?