ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

USA-börser: Plusöppning för fjärde dagen i rad

Handelsplatserna på Wall Street inledde veckans sista handelsdag i plustecken, för fjärde dagen i följd. Vid öppningen klättrade sällanköpsvaror mest.

Klockan 16.10 noterades Dow Jones industriindex upp 0,2 procent till 17.974, och S&P500 plus 0,3 procent till 2.105. Nasdaq Composite steg 0,6 procent till 4.869.

Förra fredagen var det betydligt större rörelser på de amerikanska börserna, när Nasdaq såg sin största nedgång sedan 2011 på resultaten från den brittiska folkomröstningen.

Men efter en stark vecka har handeln på Wall Street återhämtat sig rejält, och S&P500 är endast cirka 0,7 procent ifrån den nivån som indexet låg innan Brexit-resultatet.

Uttalanden från Europeiska centralbanken och Bank of England om att de är redo att göra lättnadsåtgärder för att mildra effekterna av en Brexit, har agerat glädjespridare.

"Centralbankerna har pratat om nya typer av lättnader- det kommer att fortsätta stödja de finansiella marknaderna. Desto värre situationen blir, desto mer potential finns det för kvantitativa lättnader, och desto bättre är det för aktiemarknaderna", sade Andrew Brenner, ansvarig för räntehandeln vid National Alliance i New York, till Bloomberg News.

Sektorvis var det konsumentrelaterade sällanköpsvaror som tog ledningen på fredagen, med speciellt bilproducenter som gick starkt. Ford Motor klättrade drygt 2 procent, i gott sällskap av General Motors som avanacerade 1,5 procent.

Oljebolagen utvecklades däremot försiktigt i den tidiga handel, i spåren av att WTI-oljan fluktuerade kring nollstrecket. Under torsdagen tappade oljan rejält, ned kring 3 procent. Exxon Mobil backade 0,6 procent, tillsammans med Chevron som gjorde en liten minskning ned 0,3 procent.

På bolagsfronten föll Micron Technology 10 procent. Halvledar- och minnskretsproducenten gav under torsdag kväll ut sin kvartalsrapport, som visade på en lägre försäljning och dystrare prognoser än väntat. Bolaget meddelade även att de kommer att skära ner på antalet anställda.

Även Tesla tappade kring 3 procent i förhandeln, men var vid börsöppning ned måttliga 0,2 procent. Under kvällen på torsdagen blev det känt att bilproducentens modell S bil orsakade en dödlig krasch när bilen kördes i autopilotläge. Den amerikanska transportmyndigheten ska därmed utreda modellen.

På måndagen kommer de amerikanska börserna ha helstängt, för att fira nationaldagen i USA.

Avslutningsvis var räntan på en tioårig amerikansk statsobligation ned 3 punkter till 1,44 procent.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies