Annons

Räntor och valutor: Euron stärks mot dollarn

Europeiska räntor är i stort sätt oförändrade medan euron stärks mot dollarn från svensk stängning på torsdagen. Dollarn försvagades något mot euron som japanska yen.

Uppgifterna om ändrade regler för ECB:s obligationsköp fortsatte att bidra till hög volatilitet på de europeiska räntemarknaderna. Enligt uppgifter från Reuters överväger dock inte ECB att ändra sina kriterier för obligationsköpen.

Efter den inledande slagigheten på fredagsförmiddagen stabiliserades statspappersräntorna i europeiska kärnländer på ungefär samma nivåer som de stängde på torsdagen.

Fredagen innebar flera statistikrapporter. Under fredagsnatten inkom den kvartalsvisa Tankan-rapporten från Bank of Japan, som visade att industriföretagens bedömning av konjunkturläget var oförändrat från föregående kvartal, analytiker hade väntat en viss nedgång.

I Japan steg Nikkeis industri-PMI till 48,1 i juni från 47,7 månaden före. Utfallet var också högre än det preliminära juni-utfallet.

I Kina sjönk industri-PMI svagt till 50,0 i juni, från 50,1, i linje med prognos, medan Caixins industri-PMI sjönk till 48,6, från 49,2. Tjänste-PMI steg dock till 53,7 i juni från 53,1 i maj.

Även i Europa inkom under fredagen PMI-data från flera länder och för euroområdet.

Inköpschefsindex för industrin i euroområdet steg till definitiva 52,8 i juni, jämfört med 51,5 föregående månad. Detta är den högsta noteringen på sex månader, men skillnaden mellan olika länder är stor, bland annat mellan Tyskland och Frankrike.

I en kommentar sade Chris Williamson, chefsekonom på Markit Economics, att eurozonens tillverkningsindustri uppvisade den starkaste tillväxten under året.

"Men datan samlades in före Storbritanniens folkomröstning om EU, så en potentiell Brexit-påverkan återstår ännu att se i PMI", sade han och poängterar att osäkerheten kring ett brittiskt utträde kommer påverka både företags- och konsumentbeteende framöver.

Apropå Brexit kom brittiska industri-PMI in högre än väntat i juni, på 52,1.

Statistik från Eurostat visade vidare att arbetslösheten i euroområdet sjönk till 10,1 procent i maj, från 10,2 procent i april. Det var den lägsta arbetslösheten sedan juni 2011.

Svenska statsobligationsräntorna sjönk 1-4 punkter på fredagen, tioårsräntan ner 4 punkter, till 0,22 procent, och räntegapet mot den tyska motsvarigheten minskade också 4 punkter, till 34 punkter.

Euron försvagades 4 öre mot euron, till 9:39, medan dollarn försvagades 7 öre, till 8:43. TCW-index sjönk till 129,59 (130,27)

Stora PMI-dagen bjöd också på inköpschefsindexdata för Sverige från Silf/Swedbank. Indexet sjönk till 53,0 i juni från 54,0 i maj, väntat var 53,6. Upphovsorganisationerna noterar att de främsta förklaringsfaktorerna bakom fallet var delindex för orderingång och produktion, som backade med 2,9 respektive 2,4 indexenheter under månaden.

Som första institut har Danske Bank ändrat sina BNP-prognoser för Sverige och övriga norden efter Brexit. Sveriges BNP väntas nu öka 2,6 procent i år (3,0 procent tidigare) och 1,4 procent 2017 (2,0 procent).

I USA steg ISM:s industri-index oväntat till 53,2 i maj, från 51,3 i maj. Det var den högsta noteringen sedan februari 2015 och klart högre än väntade 51,3.

Positiva bidrag till ISM kom från bättre delindex för order och produktion, och sysselsättningsindex vände också upp över 50 i juni.

Vice Fed-chefen Stanley Fischer intervjuades hos CNBC under fredagseftermiddagen. Han sade att mycket av inkommande USA-data, utöver jobbrapporten för maj, har varit ganska bra, men Fed måste nu väga detta mot tänkbara Brexit-effekter. Stanley Fischer bedömer dock att Brexit blir en mindre viktig faktor för USA än för andra.

Amerikanska långräntor noterade nya rekordlåga nivåer i den turbulenta handeln under den europeiska förmiddagen. 10-årsräntan noterades som lägst till 1,3784 procent och den 30-åriga statslåneräntan noterade en botten på 2,1873 procent.

Senare vände dock USA-räntorna något uppåt, i linje med tyska räntor. Vid svensk stängning noterades tioårsräntan till 1,44 procent, 5 punkter lägre än vid samma tid på torsdagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?