Annons

Börsen: Brexit-raset snart återhämtat

Stockholmsbörsen fortsatte uppåt på fredagen, varpå nästan hela måndagens Brexit-ras har hämtats in. SSAB lyfte högst, men vinstvarnande Intellecta föll tungt.

Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index och storbolagsindexet OMXS30 steg med 1,3 procent. Merparten av de blytunga fallen i spåren av Storbritanniens EU-omröstning är med det återhämtade.

OMXSPI har nu tappat blott 1,2 procent sedan folkomröstningen, och motsvarande nedgång på OMXS30 uppgår till 1,5 procent.

Swedbanks aktiestrateg Lars Söderfjell förvånas över hur lättvindigt marknaden tar på Brexit-frågan.

”I grunden hoppas man på stimulanser från centralbankerna i form av räntesänkningar. Samtidigt har förstärkningen av dollarn sedan förra veckan bidragit till att dämpa eventuella konjunktureffekter av en brexit”, säger han.

Även i Europa var tongångarna positiva. DAX-index i Frankfurt steg 1 procent, medan Londonbörsens FTSE 100-index och CAC 40-index i Paris ökade 1,1 respektive 0,9 procent.

I Stockholm gick stålbolaget SSAB bäst bland storbolagen med ett lyft om 13,1 procent.

”Det beror dels på dess pågående strukturaffär i Europa som fått rubriker nyligen, och dels på att amerikanska branschkollegor har stigit. Det finns även en del signaler som talar för att det kan bli en ganska stark kvartalsrapport”, säger Lars Söderfjell.

Köksbolaget Nobia har pressats efter Storbritanniens EU-omröstning, men tillhörde fredagens vinnare med sin uppgång om 4,6 procent.

Skanska går också starkt, med en uppgång om 2,5 procent. Byggbolaget har fått två nya order värda 730 miljoner respektive 340 miljoner kronor.

Betydligt sämre gick det för digitaliseringskonsulten Intellecta, som rasade med 14,5 procent efter morgonens vinstvarning. Bolagets verksamhet i USA har utvecklats svagt, och man räknar inte med att uppnå de finansiella mål som satts upp för året.

Spelbolaget Betsson, som steg i rekyl på torsdagen, avslutade veckan i botten med ett tapp om 3,7 procent. Sektorkollegan Netent backade i sin tur med 0,4 rocent, men Unibet klättrade 2,3 procent på beskedet att man haft en positiv valutaeffekt på spelöverskottet sedan andra kvartalet i fjol.

Brentoljan handlades kring 50 dollar fatet under fredagseftermiddagen. Samtidigt stod den nordamerikanska WTI-oljan strax över 48 dollar fatet.

Oljebolaget Enquest steg 3,7 procent efter att ha meddelat att borrningsprogrammet i centrala Nordsjön har utvecklats positivt. Lundin Petroleum steg med 1,7 procent, medan Africa Oil tappade 1,8 procent.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?