ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Mäklare: "Vi har kört rätt in i väggen"

  • Mäklare tror inte att dippen är tillfällig. Foto: TT

Bromsen har slagit till på Göteborgs bostadsmarknad, med avvaktande köpare och färre besökare på visningarna. "Vi har kört rätt in i väggen", säger mäklarchefen.

Inbromsningen på bostadsmarknaden blir allt tydligare, rapporterade Di i förra veckan. I Stockholm bedömer mäklarna att priserna gått ned med 5-10 procent de senaste veckorna.

Även i Göteborg pekar kurvorna nedåt, enligt flera mäklare som Di har talat med.

”Min bedömning är att det känns som mer, uppemot 10-15 procent”, säger Leif Andersson, vd på Mäklarhuset i centrala och östra Göteborg, om prisnedgången.

Enligt Leif Andersson har det varit glest på visningarna de senaste veckorna, inte minst sedan amorteringskravet infördes i förra veckan.

”Vi har fått en avvaktande marknad där vi har kört rätt in i väggen”, säger han.

Peter Yllmark, vd på mäklarföretaget Era, anser att läget i Göteborg påminner om situationen i Stockholm, med avvaktande köpare och färre besökare på visningarna.

”Det står och väger lite, det är ett större utbud och svagare intresse”, säger han.

Ia Svanhill på Skandiamäklarna i västra Göteborg anser att villamarknaden snurrar på ganska bra men att det är trögare när det gäller bostadsrätter. Den som köpte en lägenhet för några månader sedan kan inte räkna med att få tillbaka pengarna i dag, anser hon.

”Det är färre på visningarna och segare budgivningar”, säger hon.

Enligt Mattias Rasmusson, mäklare på Fastighetsbyrån i centrala Göteborg, var det många som ville sälja innan amorteringskravet infördes.

”Det gjorde att det blev ett betydligt större utbud i maj. Och eftersom inte efterfrågan följde med så blev det lite avvaktande. Men det är för tidigt att säga om det handlar om ett trendbrott”, säger han.

Leif Andersson på Mäklarhuset tror dock inte att det rör sig om någon tillfällig dipp.

”Runt 20 procent av bostäderna blir säkerligen inte sålda och kommer ut på en marknad när ännu fler ska ut i augusti, september, vilket kommer innebära en utbudschock”, säger han.

Vad händer då?

”För att citera Anders Borg kommer vi att få en prissättning på marknaden, hur stor den blir är väldigt svårt att utröna i dag”, säger Leif Andersson.

Tyck till