ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor och valutor: Pundet tappar

Europeiska räntor sjönk marginellt på torsdagen, medan euron försvagades måttligt mot dollarn. Pundet tappade samtidigt lite mot dollarn sedan svensk stängning dagen före.

Vid svensk stängning var den tyska tioårsräntan oförändrad på -0,12 procent, medan den svenska motsvarigheten stängde 5 punkter lägre till 0,26 procent.

I fokus stod bland annat KPI-inflationen i euroområdet, som steg med 0,1 procent i juni, upp från -0,1 procent i maj, enligt preliminära siffror från Eurostat.

Christoph Weil, ekonom på Commerzbank, tror att inflationen bör bli runt 1% vid årsslutet, men räknar inte med minskade åtgärder från ECB.

"Den ökande inflationstakten kommer troligen inte att lugna ECB eftersom det är osannolikt att inflationstrycket ökar under det andra halvåret", skrev han i ett kundbrev.

Statistik från Tyskland visade att antalet arbetslösa sjönk 6.000 i juni jämfört med månaden före medan den säsongsjusterade arbetslösheten låg stilla på 6,1 procent. Statistiken var i linje med förväntningarna.

"Den tyska arbetsmarknaden fortsätter att utvecklas positivt", sade Frank-Jürgen Weise, chef för tyska arbetsmarknadsmyndigheten.

Anna tysk statistik visade att detaljhandeln i maj kom in högre än prognoserna, medan maskinordrar från VDMA däremot visade att orderingången sjönk med 4 procent i maj jämfört med ett år tidigare. Främst var det exportorder som sjönk medan den inhemska orderingången ökade.

I Storbritannien meddelade såväl inrikesminister Theresa May och justitieminister Michael Gove att de kandiderar till att bli ny ledare för Tory-partiet och därmed även till premiärministerposten.

Däremot kommer Londons förre borgmästare Boris Johnson inte att kandidera, vilket var pundet en liten skjuts uppåt.

Klockan 17.00, svensk tid, ska Bank of England-chefen Mark Carney hålla tal.

De amerikanska räntorna har under torsdagens europeiska handel stigit, med tioårsräntan 3 punkter upp till 1,49 procent.

USA-statistik på eftermiddagen visade att antalet nyanmälda arbetslösa vecka 25 steg med 10.000 personer till 268.000.

RDQ Economics skrev i ett kundbrev att data signalerar en låg andel varsel.

"Med ett rekordantal jobböppningar och nästan rekordlåga varselnivåer är det sannolikt att jobbskapandet drivs av att arbetsmarknaden nu bättre kan matcha arbetsgivare med arbetssökande", skrev ekonomerna på RDQ.

Även Chicago industri-PMI kom in högre än väntat, 56,8 mot väntade 51,0. Det var även högre än föregående månad. Statistiken visar konfidensnivån bland inköpschefer och tyder på att den stärks.

På valutamarknaden stärktes dollarn en aning mot yenen till 102:89 från 102:66. Dollarn stärktes även mot euron från onsdagens svenska stängning, till 1:11.

Kronan har blivit 2 öre svagare till 8:50 mot dollarn och var stabil kring 9:43 mot euron.

I Sverige har samtliga riksdagspartier utom Sverigedemokraterna enats om att sänka överskottsmålet till 0,33 procent och att uppföljningar som görs ska vara mer stringenta. Ett skuldankare på 35 procent av BNP införs också, vilket innebär att statsskulden ska ligga på denna nivå. Om skulden avviker med mer än 5 procentenheter ska regeringen skicka en skrivelse till riksdagen och förklara vad som hänt.

Finansminister Magdalena Andersson sade att hon är glad och att detta är "en historisk dag" för svensk ekonomisk historia.

Knut Hallberg, seniorekonom på Swedbank, anser dock att det finns en inneboende missmatch i det nya budgetramverket.

"Ligger du på noll i finansiellt sparande, och du har BNP-tillväxt, då kommer ju skuldkvoten att sjunka", sade han till Nyhetsbyrån Direkt.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies