ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor och valutor: Fortsatt återhämtning

Amerikanska statspappersräntor har stigit i längre efter den svenska marknadens stängning på onsdagen, dollarn har samtidigt något starkare mot euron och pundet har åter vänt nedåt efter de senaste dagarnas återhämtning.

Marknadernas oro över konsekvenserna av Brexit fortsätter avta, bland ekonomer räknar många visserligen med recession i Storbritannien men effekterna på andra ekonomier väntas bli mindre och just nu finns förtroende för att centralbanker kan kompensera för något svagare utsikter.

Credit Suisse New York noterar i ett kundbrev att de nu tror att Federal Reserve kommer att höja styrräntan nästa gång först i maj 2017, men ekonomerna betonar samtidigt flera osäkerhetsfaktorer.

Ett antal emissioner av företagsobligationer i USA, bland annat 14 miljarder dollar från Oracle, bidrog också till att dämpa efterfrågan på amerikanska statspapper.

USA-agendan på torsdagen inkluderar sedvanlig veckodata över nyanmälda arbetslösa, klockan 14.30, och industri-PMI för Chicago i juni, klockan 15.45.

I kväll, klockan 21.15 (ändrad tid), ska också Fedchefen i St Louis, James Bullard (som står för den lägsta räntebanan i FOMC:s "dot plot" i juni-prognoserna) tala i London.

Asiatiska börser fortsätter uppåt i torsdagens handel. Marknaderna ignorerar oväntat svag industriproduktionsstatistik från Japan i maj.

"Den initiala chocken över den brittiska folkomröstningen om att lämna EU mildras runt om i världen. Det finns hopp om policyåtgärder globalt, inte bara i Japan, så det stöder marknaderna", sade Mitsushige Akino, chef vid Ichiyoshi Asset Management i Tokyo, till Bloomberg News.

Japans industriproduktion sjönk preliminärt 2,3 procent i maj jämfört med i april, det var klart lägre än de -0,2 procent som väntades enligt Bloomberg News prognosenkät. Japanska yen handlas dock nära oförändrat mot dollarn jämfört med noteringarna vid den svenska stängningen på onsdagen, och japanska statspappersräntor handlas om något marginellt högre.

På den europeiska data-agendan på torsdagen riktas intresset kanske främst mot Eurostats snabberäknade inflationsdata för juni, klockan 11.00. Frankrike bjuder på en aptitretare med preliminär-KPI för samma månade klockan 8.45.

Tyskland redovisar vidare detaljhandel för maj klockan 8.00, och arbetslöshetsdata för juni klockan 9.55. Därutöver väntas definitiva BNP-data för första kvartalet från Danmark, klockan 9.00, och Storbritannien, klockan 10.30.

Enligt ett sent annonserat meddelande på Bank of Englands webbplats ska chefen Mark Carney tala klockan 17.00 i eftermiddag. Inget ämne för anförandet har annonserats, men vad han än säger lär det bli intressant så här på sjunde dagen efter Brexitresultatet. Såväl marknadens prissättning som prognoser från flera ekonomer antyder hög sannolikhet för nya stimulansåtgärder från den brittiska centralbanken i höst.

I Sverige redovisar SCB löne- och arbetskostnadsstatistik för april klockan 9.30.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies