Annons

USA-börser: Svag jobbrapport tyngde

USA-börserna öppnade fredagens handel ned, efter att den amerikanska jobbrapporten visade betydligt dystrare utfall än väntat. Framför allt bankerna sjönk på beskedet.

Omkring klockan 16.10 noterades Dow Jones industriindex ned 0,7 procent till 17.718 och S&P500 var ned lika mycket till 2.089. Tekniktunga Nasdaqs kompositindex minskade med drygt 1 procent till 4.919.

Omkring 160 miljoner aktier hade omsatts på New York-börsen, medan runt 320 miljoner aktier då bytt ägare på Nasdaq.

Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 38.000 personer i maj, vilket var långt ifrån förväntningen om en ökning med 160.000 personer. Sysselsättningsökningen var därmed den svagaste sedan september 2010, uppger Bloomberg.

Den svaga rapporten fick dollarn att försvagas till den lägsta nivån på två veckor, och oljepriser liksom amerikanska marknadsräntor sjönk.

"Det här är inga bra siffror. Det kommer att ge Fed huvudvärk, och gör att en räntehöjning i juni framstår som väsentligt mindre troligt nu", sade Luke Bartholomew, investeringschef på Aberdeen Asset Management, till Reuters.

De amerikanska storbankerna var bland de bolag som backade mest på beskedet, med Citigroup, Morgan Stanley och Bank of America ned drygt 5 procent.

Bland enskilda aktier som gick emot det dystra börsklimatet fanns Broadcom, som handlades upp 6 procent. Bolaget, som är underleverantör av halvledare till Apple, steg efter prognoser om en klar återhämtning innevarande kvartal inom sin mobildivision.

Medvind hade även H&M:s konkurrent Gap, vars jämförbara försäljning i maj överträffade analytikernas förväntningar. Aktien var upp 5 procent i den tidiga handeln.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation var ned 9 punkter till 1,71 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?