ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

USA-börser: Svag jobbrapport tyngde

USA-börserna öppnade fredagens handel ned, efter att den amerikanska jobbrapporten visade betydligt dystrare utfall än väntat. Framför allt bankerna sjönk på beskedet.

Omkring klockan 16.10 noterades Dow Jones industriindex ned 0,7 procent till 17.718 och S&P500 var ned lika mycket till 2.089. Tekniktunga Nasdaqs kompositindex minskade med drygt 1 procent till 4.919.

Omkring 160 miljoner aktier hade omsatts på New York-börsen, medan runt 320 miljoner aktier då bytt ägare på Nasdaq.

Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 38.000 personer i maj, vilket var långt ifrån förväntningen om en ökning med 160.000 personer. Sysselsättningsökningen var därmed den svagaste sedan september 2010, uppger Bloomberg.

Den svaga rapporten fick dollarn att försvagas till den lägsta nivån på två veckor, och oljepriser liksom amerikanska marknadsräntor sjönk.

"Det här är inga bra siffror. Det kommer att ge Fed huvudvärk, och gör att en räntehöjning i juni framstår som väsentligt mindre troligt nu", sade Luke Bartholomew, investeringschef på Aberdeen Asset Management, till Reuters.

De amerikanska storbankerna var bland de bolag som backade mest på beskedet, med Citigroup, Morgan Stanley och Bank of America ned drygt 5 procent.

Bland enskilda aktier som gick emot det dystra börsklimatet fanns Broadcom, som handlades upp 6 procent. Bolaget, som är underleverantör av halvledare till Apple, steg efter prognoser om en klar återhämtning innevarande kvartal inom sin mobildivision.

Medvind hade även H&M:s konkurrent Gap, vars jämförbara försäljning i maj överträffade analytikernas förväntningar. Aktien var upp 5 procent i den tidiga handeln.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation var ned 9 punkter till 1,71 procent.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies