ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Näringlivet mötte förorten i schackkamp

På fredagen mötte näringslivstoppar och skolbarn från Rinkeby över schackbrädet i Stockholm. Tanken är att föra samman människor som inte brukar träffas och låta dem lära känna varandra över schackbrädet.

Schackeventet går under namnet ”Näringslivet mot Förorten” och årets upplaga var den andra i sitt slag.

”Vi tycker det är bra att föra samman människor från olika kulturer, bakgrund och åldrar och visa att schack är en väldigt bra brygga”, säger Jan Ståhlberg vice vd och partner på EQT.

Jan Ståhlberg är även preses i Schackakademien som står bakom eventet. Schackakademiens syfte är att främja schackspelandet i Sverige och stötta både svenska satsningar på elitnivå och ungdomars schackspelande. Bland ledamöterna finns bland annat finansmannen Erik Penser, författaren och tidigare IT-entreprenören Christer Sturmark och astronauten Christer Fuglesang.

”Schack är inget dumt alternativ för ungdomar att hålla på med. I synnerhet om man som barn har lite koncentrationssvårigheter i skolan är det ett väldigt bra sätt att lära sig att koncentrera sig. Det finns flera studier som visar att skolresultaten ökar om man spelar schack”, säger Jan Ståhlberg.

Enligt Jan Ståhlberg finns det lärdomar och förmågor från schackspelandet man även kan ha nytta av även i affärslivet.

”När man gör en affärsförhandling måste man planera och ha en strategi för vad man vill. Sen sitter det en annan person på andra sidan bordet. För mig har schack varit ett sätt att träna på hur man ska tänka. Just hur viktigt det är att planera och sedan korrigera på vägen när det inte blir som man tänkt sig. Men framförallt är det något roligt att göra”, säger han.

Fredagens huvudnummer är en partävling där en person från näringslivet och ett skolbarn spelar tillsammans och gör vartannat drag. Totalt deltog 20 olika lag och när schackröken hade lagt sig stod Rishta Farzana från Kvarnbyskolan och Magnus Eriksson från Kastell Advokatbyrå som segrare.

”Jag tycker det är roligt och de är ambitiösa. I fjol frågade den första killen jag spelade med om jag var rik och vad jag kör för bil. Ja jag har väll det ganska gott ställt och kör Volvo svarade jag. Då var han inte speciellt imponerad. Han hade nog högre ambitioner för sig själv”, säger Jan Ståhlberg med ett skratt.

Tyck till