ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Soros miljardblankar storbank

  • George Soros. Foto: AP

George Soros hedgefond Soros Fund Management och den Londonbaserade hedgefonden Marshall Wace räknar båda med en fortsatt tuff aktiekursutveckling för Deutsche Bank.

Den tyska storbankens aktie noterades på måndagen till en ny rekordlåg kursnivå.

Det skriver Handelsblatt på tisdagen med hänvisning till officiellt rapporterade blankningspositioner. De båda hedgefonderna rapporterade på fredagen in blankningspositioner just över rapporteringspliktsnivån 0,5 procent av kapitalet, eller investeringsnivåer strax under 1 miljard kronor.

Banksektorn överlag, inte minst på den europeiska kontinenten och i London, har pressats hårt av Brexit-omröstningen. Deutsche Bank handlades på måndagen som lägst till 12,07 euro - en ny rekordlåg kursnivå och marknadsvärdet på mellan 150 och 160 miljarder låg i paritet med SEB.

Deutsche Banks kurs har på tisdagen letat sig upp mot 13 euro och således en marknadsvärdering något över motsvarande 160 miljarder kronor men alltjämt klart under värderingarna för övriga tre svenska storbanker, förutom SEB med ett marknadsvärde på 156 miljarder kronor. Börsmarknadsvärdena för Swedbank och SHB ligger runt 190 miljarder och Nordeas kring 280 miljarder kronor.

Finansmannen och miljardären George Soros skrev hedgefondhistoria med en investering mot pundet 1992, men låg däremot lång mot pundet inför Brexit-omröstningen.

"Men i och med hans generellt negativa syn kring marknader världen över gjorde han vinster på andra investeringar" till följd av valresultatet, skrev en talesperson i en kommentar enligt Bloomberg News.

Bakom hedgefonden Marshall Wace står Paul Marshall och Ian Wace. I samband med den brittiska folkomröstningen skrevs det om hedgefondens grundare i och med att den förstnämnda stödde lämna-kampanjen och den sistnämnda donerade pengar till stanna-kampanjen. Båda donerade 100.000 pund var eller drygt 1 miljon kronor vardera, enligt bland annat Bloomberg News.

Tyck till