ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Miljoner upp i rök för Anna Lindhs minnesfond

  • Anna Lindh. Foto: TT

Efter en massiv miljonrullning hotas den mördade utrikesminister Anna Lindhs minnesfond av nedläggning. Fonden har tömts på ett drygt decennium med rader av tunga socialdemokrater vid rodret, skriver Expressen.

Sedan 2003 har den socialdemokratiska stiftelsen till Anna Lindhs minne dragit in drygt 21 Mkr i intäkter och 2015 fanns 104.000 kr kvar på kistbotten. Men bara 3 Mkr har gått till stipendieutbetalningar, rapporterar Expressen.

Nu hotar hela fonden att släckas. Enligt stadgarna ska verksamheten lägga ned om kapitalet sjunker under 100.000 kr.

Under ledning av toppnamn inom socialdemokratin som Ingvar Carlsson, Jan Eliasson och Mona Sahlin har minnesfonden i stället öst ut miljoner på administration, löner, lokalhyror, seminarier och resekostnader för stipendiaterna.

Socialdemokraterna bildade stiftelsen 2003 efter knivmordet på Anna Lindh, som då var utrikesminister och ett av partiets starkaste framtidsnamn. Syftet med minnesfonden är att stödja personer och organisationer som i Anna Lindhs anda kämpar för mänskliga rättigheter och mot likgiltighet, fördomar, förtryck och orättvisor.

Före detta utrikesministern Jan Eliasson tog över ordförandeskapet i fonden 2006, efter tidigare statsministern Ingvar Carlsson. Då fanns 5,7 Mkr i stiftelsekapital. När han efterträddes av Mona Sahlin 2011 hade kapitalet krympt till 2,1 Mkr, skriver Expressen.

”Vi ville hålla en hög nivå på verksamheten så att vi inte minskade chanserna att få in bidrag. Vi måste ju visa att vi ville ha verksamhet för att få in bidrag till Anna Lindhs minne”, säger Jan Eliasson till Expressen.

Linus Samuelsson, pressekreterare i Socialdemokraterna, tillbakavisar tidningens påstående om att merparten av stiftelsens kapital gått till administrativa kostnader.

Anna Lindhs minnesfond har granskats externt varje år av Svensk insamlingskontroll och av en godkänd revisor. De granskningarna är godkända och vi har aldrig använt mindre än 88 procent av intäkterna till ändamålsenlig verksamhet, säger han till TT.

Enligt Linus Samuelsson är resterande tolv procent administrativa och insamlingskostnader och enligt Socialdemokraternas partikassör Roger Berzell hotas inte stiftelsen av en nedläggning.

"Det stämmer inte att fonden ska läggas ner", skriver han i ett sms till TT.

Tyck till