ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Opinion Debatt

Debatt: Tack Storbritannien!

  • Foto: Anthony Devlin

I torsdags röstade britterna för att lämna EU. Osäkerheten om vad som kommer hända framöver är stor. Britterna har gjort det tydligt att EU måste förändras och bli en institution med förankring även hos invånarna, skriver Tommy Jacobson, investerare och entreprenör.

Så är då den historiska folkomröstningen i Storbritannien avklarad. Cirka 52 procent av britterna röstade för ett utträde ur Europeiska unionen.

Etablissemanget, internationellt och i Sverige, tävlar i indignation, besvikelse, ilska och inte minst i profetior om hur Storbritannien och kanske övriga världen nu går mot en undergång.

Det är naturligtvis inget konstigt i det. Etablissemang, politiska, ekonomiska och intellektuella, är alltid emot folkresningar och förändringar av det bestående. Det bestående är själva fundamentet i deras maktbas. En maktbas som nu rubbas.

Man kan kritisera David Cameron för mycket, men den närmast skoningslösa kritiken mot honom för att han hade det dåliga omdömet att fråga folket om vad de tycker i denna fråga är parodisk.

För det första så är det ingen som vet vad brexit innebär, vare sig ekonomiskt eller politiskt. Av det enkla skälet att det aldrig har inträffat tidigare.

Det enda vi vet säkert är att det kommer att ske en förhandling där slutresultatet står klart om två till fem år.

Vissa bedömare, främst Europaparlamentariker förstås, slår an brösttoner och säger att EU kommer att vara ”hårda” mot britterna och att de inte ”ska få något gratis’’ i dessa förhandlingar.

Underförstått så ska britterna få betala dyrt för att de vågar stå upp mot EU-frälset i Bryssel.

Detta är naturligtvis rent trams, då EU nu är, och kommer att förbli, skadeskjutet och svagt, och inte har någon styrkeposition i de kommande förhandlingarna.

De flesta inser att basen för det EU som vi ser i dag är mycket svag. Frankrike, det vill säga det franska folket, är inte nöjda med EU. Tjeckien, Nederländerna och östra Europa är alltmer EU-skeptiska.

Så vad ska EU nu göra? Det klädsamma vore om EU som institution, och det myller av politiker och tjänstemän som lever gott på skattefria traktamenten, fria flygresor och höga löner finansierade av våra skattepengar, nu tog ett steg tillbaka och funderade på vad EU har blivit. Och vad EU ska vara. EU startade som ett fredsprojekt och blev till ett monster.

Exemplen på detta monumentalt misskötta EU är många, och tyvärr inte särskilt roliga i sitt vansinne. Det tydligaste är kanske den flyttkarusell som pågår varje månad. En gång varje månad packar 5 000 tjänstemän ihop alla sina papper och transporterar dem i lastbilar mellan Bryssel och Strasbourg.

Dessa 5 000 människor sammanträder i fyra dagar, sedan går flyttlasset tillbaka till Bryssel. Kostnaden för detta vansinne? Runt 2 miljarder kronor varje år. 2 miljarder kronor av enskilda människors surt förvärvade skattekronor till denna lekstuga.

Detta för att Frankrike vid bildandet av EU ville få vara med i rampljuset någon gång i månaden och sedan dess konsekvent röstat nej till att upphöra med galenskaperna.

Företagslån på fem minuter - jämför bankernas bud här (extern tjänst)

Exemplen är som sagt många, jag har heller aldrig begripit varför tjänstemän och politiker i Bryssel ska avgöra huruvida vi ska få jaga varg i Dalarna.

Det britterna har gjort är precis vad varje självständigt tänkande människa borde göra. Sätta ned foten och säga att nu är det nog. Nog med överstatlighet och nog med lek med våra pengar.

Oavsett vad etablissemanget säger och tycker. Britterna har gjort det tydligt att EU måste förändras och bli en institution med förankring även hos invånarna.

Och EU borde ta sig en tankeställare om var det gick snett. Var försvann den fina tanken om ett fredsprojekt, som under årens lopp förvandlades till en lekstuga för en politisk elit? Den borde vara ett minne blott 2016.

Tommy Jacobson, investerare och entreprenör

Tyck till