ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Brexit

Bankslakt efter brexit

Den europeiska banksektorn är fortsatt pressad efter att Storbritannien röstat för att lämna EU. Värst är läget för brittiska och grekiska storbanker.

Om det finns något som kan vända nedgången på de europeiska börserna på fredagen har det i alla fall inte inträffat vid lunchtid. Tyska DAX är ner närmare 7 procent medan Londonbörsens storbolagsindex FTSE 250 ligger på minus 8 procent.

Franska CAC 40 backar 7,7 procent. I botten ligger spanska IBEX 35 och italienska MIB Index, båda fortfarande ner över 10 procent. Köpenhamnbörsen klarar sig fortfarande lindrigare med en nedgång på 3,7 procent.

STOXX Europe 600 är ner 6,9 procent. Delindexet för banksektorn fortsätter ligga i botten med en nedgång på närmare 14 procent. I övrigt tyngs försäkringsaktier, finanstjänstebolag och företag inom resesektorn. Delindexen för de sektorerna backar alla mer än 9 procent. Närmast därefter kommer fastighets- och fordonssektorerna, ner över 8,6 procent vardera.

Europeiska centralbanken publicerade ett uttalande strax efter klockan 11 där centralbanken lovade att säkra den finansiella stabiliteten i euroområdet. Samtidigt fortsätter slakten på europeiska storbanker.

De brittiska storbankerna har återhämtat sig något efter morgonen men både Bank of Ireland och Lloyds-TSB Group backar över 20 procent på Londonbörsen. Barclays är ner strax över 16 procent.

De tyska jättarna Deutsche Bank och Commerzbank är ner 12,6 respektive 10,9 procent. I Frankrike backar Credit Agricole och BNP Paribas mellan 13 och 15 procent medan Société Générale är ner närmare 18 procent.

Även i södra Europa sjunker bankaktierna rejält. Italienska Unicredit är ner 16,5 procent medan spanska Santander backar drygt 14 procent. Det är ingenting mot vad som händer med de grekiska bankerna där Alpha Bank och Eurobank Ergasias båda sett sitt börsvärde reducerat med en tredjedel.

De nordiska bankerna klarar sig bättre. Danske Bank, Jyske bank och DNB är ner mellan 6 och 7 procent. På Köpenhamnbörsens backar Nordea 5,6 procent.

Bland fordonsaktierna klarar sig tyska Daimler och Porsche relativt bra, ner drygt 8 procent vardera. Värre är det för franska Peugot och Renault som backar 13,7 respektive 17,7 procent.

Brittiska försäkringsjättar har heller inte en lätt fredag. Aviva, Standard Life och Legal & General är alla ner mer än 16 procent.

Pundet har återhämtat sig något sedan morgonens riktiga bottennivåer men handlas fortfarande ner mer än 5 procent mot euron sedan midnatt.

Hos Carnegie var det lugnt i öppningen men aktiviteten har plockat upp. Mäklarna har inte blivit helt nedringda enligt marknadschefen Martin Hagman och de handlare som vanligtvis håller sig till svenska aktier avvaktar.

Men vissa har passat på at utnyttja raset. Hos Carnegie märker man snarare ett köptryck på kvalitetsaktier som gått bra under lång tid och med mindre exponering mot den brittiska röran.

”Nordiska kvalitetsaktier har det varit mest än så länge, som man fick en möjlighet att komma in i”, säger Martin Hagman.

Brexitbörser /> width="532" height="959" />

Société Générale 17,7
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies