1515
Annons

Bankslakt efter brexit

Den europeiska banksektorn är fortsatt pressad efter att Storbritannien röstat för att lämna EU. Värst är läget för brittiska och grekiska storbanker.
Foto:TT

Om det finns något som kan vända nedgången på de europeiska börserna på fredagen har det i alla fall inte inträffat vid lunchtid. Tyska DAX är ner närmare 7 procent medan Londonbörsens storbolagsindex FTSE 250 ligger på minus 8 procent.

Franska CAC 40 backar 7,7 procent. I botten ligger spanska IBEX 35 och italienska MIB Index, båda fortfarande ner över 10 procent. Köpenhamnbörsen klarar sig fortfarande lindrigare med en nedgång på 3,7 procent.

STOXX Europe 600 är ner 6,9 procent. Delindexet för banksektorn fortsätter ligga i botten med en nedgång på närmare 14 procent. I övrigt tyngs försäkringsaktier, finanstjänstebolag och företag inom resesektorn. Delindexen för de sektorerna backar alla mer än 9 procent. Närmast därefter kommer fastighets- och fordonssektorerna, ner över 8,6 procent vardera.

Europeiska centralbanken publicerade ett uttalande strax efter klockan 11 där centralbanken lovade att säkra den finansiella stabiliteten i euroområdet. Samtidigt fortsätter slakten på europeiska storbanker.

De brittiska storbankerna har återhämtat sig något efter morgonen men både Bank of Ireland och Lloyds-TSB Group backar över 20 procent på Londonbörsen. Barclays är ner strax över 16 procent.

De tyska jättarna Deutsche Bank och Commerzbank är ner 12,6 respektive 10,9 procent. I Frankrike backar Credit Agricole och BNP Paribas mellan 13 och 15 procent medan Société Générale är ner närmare 18 procent.

Även i södra Europa sjunker bankaktierna rejält. Italienska Unicredit är ner 16,5 procent medan spanska Santander backar drygt 14 procent. Det är ingenting mot vad som händer med de grekiska bankerna där Alpha Bank och Eurobank Ergasias båda sett sitt börsvärde reducerat med en tredjedel.

De nordiska bankerna klarar sig bättre. Danske Bank, Jyske bank och DNB är ner mellan 6 och 7 procent. På Köpenhamnbörsens backar Nordea 5,6 procent.

Bland fordonsaktierna klarar sig tyska Daimler och Porsche relativt bra, ner drygt 8 procent vardera. Värre är det för franska Peugot och Renault som backar 13,7 respektive 17,7 procent.

Brittiska försäkringsjättar har heller inte en lätt fredag. Aviva, Standard Life och Legal & General är alla ner mer än 16 procent.

Pundet har återhämtat sig något sedan morgonens riktiga bottennivåer men handlas fortfarande ner mer än 5 procent mot euron sedan midnatt.

Hos Carnegie var det lugnt i öppningen men aktiviteten har plockat upp. Mäklarna har inte blivit helt nedringda enligt marknadschefen Martin Hagman och de handlare som vanligtvis håller sig till svenska aktier avvaktar.

Men vissa har passat på at utnyttja raset. Hos Carnegie märker man snarare ett köptryck på kvalitetsaktier som gått bra under lång tid och med mindre exponering mot den brittiska röran.

”Nordiska kvalitetsaktier har det varit mest än så länge, som man fick en möjlighet att komma in i”, säger Martin Hagman.

Brexitbörser /> width="532" height="959" />

Société Générale 17,7


Innehåll från Heba Fastighets ABAnnons

Mindre plast i hushållssoporna ger fjärrvärme med lägre klimatpåverkan

Sanna Göthlin, hållbarhetschef på Heba.
Sanna Göthlin, hållbarhetschef på Heba.

Vi svenskar kan bli mycket bättre på att källsortera plastförpackningar. Det har fastighetsbolaget Heba och Stockholm Exergi tagit fasta på. Tillsammans genomför de ett projekt som ska resultera i mindre plast i hushållsavfallet – och därmed ett lägre klimatavtryck från uppvärmningen av Hebas lägenheter.  

I dag hamnar över hälften av alla plastförpackningar i hushållsavfallet i stället för att återvinnas. Det kan jämföras med att 94 procent av glasförpackningarna återvinns, enligt statistik från Naturvårdsverket. 

Fastighetsbolaget Heba som utvecklar, äger och förvaltar bostäder och samhällsfastigheter i Stockholmsregionen och Mälardalen, har krokat arm med Stockholm Exergi för att minska andelen plast som går till förbränning. 

– På Heba vill vi tillsammans med Stockholm Exergi reducera utsläppen av växthusgaser från fjärrvärmen. Då måste vi se till att våra hyresgäster sorterar ut plasten från hushållssoporna. Om en mindre mängd fossila material bränns blir klimatavtrycket från fjärrvärmen lägre, förklarar Sanna Göthlin, hållbarhetschef på Heba. 

Gemensam insats

Det är just plasten som förbränns vid produktion av fjärrvärme och el som är den största källan till utsläpp av koldioxid i Stockholm Exergis verksamhet.  

– Tyvärr har vi liten möjlighet att påverka hur mycket plast som avfallet innehåller. För oss är det viktigt att lyfta fram möjligheten att vi tillsammans med våra kunder kan göra något konkret åt saken och minska andelen plast i avfallet. Det är precis vad samarbetet med Heba handlar om – att gemensamt göra en insats för klimatet, säger Sofi Erselius, miljöchef på Stockholm Exergi.

Satsning på miljörum och information

Men hur ska Heba få sina hyresgäster att slänga mindre plast i hushållssoporna? 

– Vi kommer att uppdatera våra miljörum så att det blir tydligare var olika material ska slängas. Vi ser över uppställningen av behållare och hur ofta de behöver tömmas. Men det viktigaste redskapet vi har är att dela information, i olika kanaler och vid flera tillfällen, säger Sanna Göthlin.

Nyligen har Heba även infört hållbara hyreskontrakt vid nyinflyttning, där källsortering är ett krav. Både satsningen tillsammans med Stockholm Exergi och de nya hyreskontrakten hjälper Heba att minska sin indirekta klimatpåverkan. Det här är viktiga steg på vägen mot klimatneutralitet, konstaterar Sanna Göthlin.

Om Heba Fastighets AB
Heba erbjuder hållbara och trygga boenden att trivas i under livets olika faser. För att få en klimatneutral verksamhet arbetar Heba metodiskt med att minimera, förbättra och påverka. Långsiktigt hållbarhetsmål är att förvaltningen ska vara klimatneutral senast 2030 och hela verksamheten senast 2045. 

Läs mer om Heba här. 

Om Stockholm Exergi
Stockholm Exergi är stockholmarnas energibolag. Dygnet runt, året om, tryggar bolaget den växande Stockholmsregionens tillgång till värme, kyla, el samt hantering av avfall. Samtidigt bidrar de till att göra Stockholm till en attraktiv och mer hållbar stad med potential att bli världens första klimatpositiva huvudstad.

Läs mer om Stockholm Exergi här.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Heba Fastighets AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?