ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Opinion Ledare

Ledare: Bert bygger folkhemmet

  • Bert Karlsson Foto: Adam Ihse/TT

I nästa vecka börjar en ny stadsdel byggas utanför Skara. I augusti är det första kvarteret klart för inflyttning för att under hösten expandera till ungefär 100 bostäder på 38 kvadrat med plats för max åtta personer i varje.

Staden står på hjul, byggs av Bert Karlsson och är en trailer-park. Han planerar i en första vända att bygga likadana i Båstad, Strömstad, Åtvidaberg, Hagfors, Strängnäs och utanför Göteborg och Stockholm med 150 till 200 bostäder på varje ställe.

Trailern ser ut som ett litet hus. Den har en modern och ljus inredning, kyl, kök, dusch, toalett, 2-glasfönster, 15 centimeter sprutisolering, en luftvärmepump för uppvärmning och är ansluten till det kommunala VA-nätet.

Den byggs på en fabrik i östra Polen, på gränsen till Vitryssland och fraktas möblerad och klar på lastbil till Skara. Byggkostnaden är pressad till 5.000 kronor per kvadratmeter, vilket är långt, långt under priset för de billigaste av de billiga lägenheterna.

I studentvarianten, där trailern delas i två lägenheter om 25 kvadrat, hamnar hyran på 3.000 kronor i månaden. Men Bert Karlsson vill ha ett blandat boende, så en del trailers kommer att säljas för 395.000 kronor. Då ingår balkong.

En annan fördel är att hus på hjul fungerar med tillfälliga bygglov. Kommunerna, eller i alla fall en del kommuner, vill inte sälja mark men är öppna för tillfälliga lösningar. Om det inte fungerar rullar trailer-parken i väg till ett annat ställe.

Bert Karlssons liv som entreprenör berättar mycket om Sveriges ekonomiska historia och om vilket ekonomiskt läge vi befinner oss i just nu. Han har haft ett osvikligt sinne för trend och skala. Om det fungerar i Skara fungerar det i Sverige. Automatbingo, diskotek, köpcentrum, lekparker, schlager.

Vikingarna var störst, större än Abba. Bert Karlsson var större i Sverige än Stikkan Andersson. "Mitt eget blue Hawaii" på Kramgoa låtar 18 var basindustrin i underhållningsbranschen.

Nu är han störst på flyktingförläggningar. Kommer han bli Sveriges största hyresvärd?

I USA bor 20 miljoner personer i trailer-parks, sinnebilden för white trash och den amerikanska segregerade bostadsmarknaden. Efter finanskrisen har den utvecklats till en jätteindustri. Marknaden för riktigt billigt boende boomar. Warren Buffett, USA:s näst rikaste person, äger landets största trailertillverkare, Clayton Homes, samt de två största lånegivarna specialiserade på mobila hem.

Den ekonomiska nischen ser ut så här: 39 procent av amerikanerna tjänar mindre än 20 000 dollar om året, vilket betyder att de kan lägga 500 dollar i månaden på boende. Snitthyran för en tvårummare ligger på det dubbla.

Den ekvationen är verklighet och kommer att bli en allt större verklighet även i Sverige. Bristen på bostäder pressar upp priserna och marknaden har slutat fungera för låginkomsttagare. Samtidigt flyttar många lågutbildade in i Sverige via flyktinginvandringen och den högeffektiva ekonomin får plats med allt färre. Regeringen räknar med att 980.000 lever på olika typer av bidrag 2020. Fler kommer att ha råd att betala allt mindre för sitt boende.

En annan trend är att krediterna stryps via amorteringskrav och bolånetak, vilket gör att fattigt folk får sämre möjligheter att köpa. Säga vad man vill om Fannie Mae och Freddie Mac, men uppsåtet bakom de amerikanska bolåneinstituten var en social bostadspolitik, ett slags egnahem-rörelse i massformat. George W Bush ville att även fattiga skulle få chansen att äga eftersom egendom civiliserar människan och gör henne ansvarig för framtiden. Det slutade i en global präriebrand, men tanken är vacker.

I Sverige tänker man absolut inte så. Ingen är så farlig för nationens finansiella stabilitet som låginkomsttagaren med höga bostadslån.

Och man tänker absolut inte heller smörja flyttkedjor eller avreglera hyresmarknaden. Ty han som har åt honom skall varda givet. Gamla pengar är tillbaka.

Alltså träder Bert Karlsson in och drömmer om den nya staden. Folket står inte på startupscenen i Stockholm och drömmer om att bli uppköpt av amerikanska miljardärer. De är på outlet.

Trenden i den senaste rapportfloden var "svag organisk tillväxt". Vinsterna är fortsatt hyggliga, konsolideringen är stenhård. Få svenskar är så lyckligt lottade att de jobbar på företag som nyanställer för att erövra världen med en helt ny banbrytande teknik. De flesta jobbar i företag som letar och verkställer effektiviseringar. Alla vill bli av med improduktiva mellanled.

För en växande del av befolkningen är svensk ekonomi varken en Tesla eller en Volvo utan en Dacia Sandero från Rumänien för 79.000 kronor. Eller en rymlig tvåa på en trailer från Bert Karlsson. Sen är det bara att välja ledmotiv till vår tid: Hoppas med "Till en stad jag är på vandring där rosor aldrig dör" (Kramgoa låtar 12) eller deppa med "Du gav bara löften som jag aldrig förstod" (Kramgoa låtar 1).

Med stängda arbets- och bostadsmarknader följer en massiv segregering. Det är Sveriges svar just nu och Bert Karlsson bygger det nya folkhemmet.

Tyck till