ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Givarna flyr Rädda Barnen - intäkterna rasar

  • Veronica Palm. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Hundratals månadsgivare har lämnat Rädda Barnen och intäkterna har rasat med fler flera miljoner kronor. "Det här är det största tappet som vi har upplevt i modern tid", säger presschefen till Di.

För en dryg månad sedan lanserade Rädda Barnens valberedning S-toppen Veronica Palm som ny ordförande. Expressen kunde sedan avslöja att valberedningen samtidigt föreslog en kraftig höjning av styrelsearvodena.

Medan den nuvarande ordföranden för Rädda Barnen sedan i våras inte tagit ut något arvode alls, förslogs Veronica Palm få ett arvode på 561.600 kronor om året.

Expressens avslöjande väckte starka reaktioner och har även slagit direkt mot Rädda Barnens verksamhet. Enligt uppgift till Di har många bidragsgivare lämnat organisationen i protest mot valberedningens förslag.

Uppgifterna bekräftas av Rädda Barnens presschef Simon Frankander.

”Det är framför allt månadsgivare som har hoppat av och det är flera hundra som har gjort det”, säger han.

Enligt Simon Frankander råder det inget tvivel om att avhoppen kan kopplas till diskussionerna om styrelsearvodena.

”Det kan vi spåra i våra system”, säger han.

Rädda barnen arbetar med att hjälpa utsatta barn i Sverige och andra länder. Men de stora avhoppen gör att organisationen nu blir av med miljonbelopp, som skulle ha gått till arbetet med barnen. Simon Frankander beskriver läget som allvarligt.

”Det handlar om intäkter på flera miljoner kronor som vi tappar. Det reella ekonomiska utfallet håller vi på att titta på just nu. Men vi kan ändå konstatera det här är det största tappat som vi har upplevt i modern tid”, säger han.

Efter Expressens avslöjande har valberedningen dragit tillbaka sitt förslag om höjda arvoden. Samtidigt utmanas nu Veronica Palm av Lise Bergh, tidigare statssekreterare och generalsekreterare på svenska Amnesty, som i dag är vice ordförande i Rädda Barnens riksstyrelse.

Valet av ny ordförande sker på riksmötet i mitten av september, då även arvodesfrågan avgörs. 

Tyck till