1515
Annons

Så dyra blir snabbtågen

Höghastighetsbanan beräknas kosta 230 miljarder kronor. Det visar en ny prognos från Trafikverket. Samtidigt presenteras nu ett nytt alternativ som är 100 miljarder billigare och ger samma nytta i storstadsregionerna.
Foto:TT

På tisdagen presenterade Trafikverket en ny prognos för höghastighetsbanan, som visar att myndigheten lyckats pressa ned kostnaderna för snabbtågsprojektet.

Tidigare uppskattades kostnaderna för höghastighetsbanan till 190-320 miljarder kronor. Enligt den nya prognosen beräknas kostnaderna till 230 miljarder.

”Det finns fortfarande osäkerheter när vi tittar vidare, men vi har en bättre kunskap i dag”, säger Lena Erixon, generaldirektör på Trafikverket, om den nya prognosen.

Samtidigt har Trafikverket tittat på andra alternativ, som utgår från en upprustning av de befintliga stambanorna. Kostnaden för det billigaste stambanealternativet uppgår till 90 miljarder, medan det dyraste väntas kosta 130 miljarder.

Med höghastighetsbanan beräknas restiden mellan Stockholm och Göteborg till 1,55 timmar. Med den billigare lösningen uppskattas restiden på samma sträcka till 2,30-2,50 timmar.

”Stambanealternativet ger bra restider inom storstadsregionerna, i princip samma som med höghastighetsalternativet, men det blir sämre när det gäller ändpunktstrafiken mellan storstäderna”, säger Lena Erixon.

Men om det nu finns ett alternativ som ger ungefär samma nytta i storstadsregionerna men kostar hundra miljarder kronor mindre. Hur ska man då kunna motivera en ny höghastighetsbana?

 

”Det fanns flera skäl till att man skulle bygga en ny bana. Det ena var att få bättre restider mellan storstäderna. Det andra var att frigöra kapacitet på de befintliga stambanorna”, säger Lena Erixon.

 

”Det stambanealternativet inte bidrar till alls i samma utsträckning som höghastighetsbanan är att förbättra bostads- och arbetsmarknadsregionerna kring Jönköping.”

Lena Erixon beskriver dagens stambanor som sårbara, med bristande underhåll och låg punktlighet. I dag trängs långsamma lokaltåg, godståg och snabbare fjärrtåg på samma spår. Runt storstadsregionerna ligger kapacitetsutnyttjandet över 80 procent.

”Vi behöver göra åtgärder här och nu, men det behövs också ny kapacitet”, säger hon.

Ett viktigt syfte med den nya höghastighetsbanan är att frigöra kapacitet på den befintliga järnvägen, inte minst för godstrafiken. Ett annat är att knyta ihop arbetsmarknadsregionerna och öka bostadsbyggandet.

”Det innebär att städer som Jönköping och Borås får en högre utvecklingspotential med höghastighetsbanan”, säger Lena Erixon.


Innehåll från FolksamAnnons

Ny smartare bilförsäkring anpassas till framtidens bilkörning

Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.
Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.

Dagens bilar utvecklas och blir allt säkrare. I takt med det förändras även bilförsäkringarna. Istället för att sätta premien utifrån från vem som äger bilen, kommer framtidens försäkring allt mer baseras på bilens säkerhetsutrustning.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Bilarna har i dag blivit både smartare och säkrare. Bland annat är det vanligt med aktiva säkerhetssystem – till exempel autobroms, döda-vinkel-varnare och allt mer sofistikerad parkeringsassistans. Tillsammans förebygger dessa olyckor och kompenserar misstag från föraren. I framtiden kommer bilarna dessutom att bli ännu smartare och data från bilarna kommer bli en integrerad del i försäkringserbjudandet. 

– I den här nya verkligheten blir det allt mer ointressant och trubbigt att prissätta bilförsäkringen efter ägarens ålder och bilens effekt. Det är betydligt mer relevant att utgå från hur bilen används, bilens utrustning och i förlängningen även bilmodellens skadehistorik, säger Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam. 

Denna nya typ av försäkring som baseras på bilens säkerhetsutrustning är både transparent och bekymmersfri för kunden. Den stödjer också hållbara mobilitetslösningar med bildelning och bilpooler.  

– I framtiden tror vi att den kommer bli ett bra komplement till den traditionella bilförsäkringen tillsammans med en tredje kategori av bilförsäkring som skräddarsys efter varje användare, exempelvis ”pay as you drive”. För oss är det viktigt att vi även i framtiden kan erbjuda olika typer av försäkringar som tillgodoser alla kunders behov. 

Samarbetar med Volvo Cars

Redan i dag har Folksam ett unikt samarbete med Volvo Cars där en förmånlig och miljömärkt bilförsäkring från Folksam ingår i bilens pris när man köper en elbil online. Det gäller helelektriska XC40 och deras första renodlade elbil, C40 Recharge. 

– Det innebär att vi ger kunderna en bra och prisvärd bilförsäkring som en integrerad del av bilen. Den integrerade försäkringen och det fasta priset gör bilköpet enklare och kostnaden mer transparent, säger Josef Halldelius.

– I och med att Volvo Cars onlineförsäljning är en ny satsning, har vi kunnat bygga upp denna nya försäkringsmodell helt från grunden – en anpassad gruppförsäkringslösning till ett fast pris och som är helt oberoende av vem som kör bilen, säger Josef Halldelius. 

Försäkringen är dessutom märkt med Bra Miljöval enligt Naturskyddsföreningens högt ställda kriterier. 

– Vi är det enda stora försäkringsbolag som har miljömärkta bilförsäkringar. Det innebär bland annat att kunderna kan vara säkra på att vi använder miljövänliga material vid reparationer och att vi ställer höga krav på våra leverantörer och på våra egna investeringar. 

Höga ambitioner 

Folksams ambitioner vad gäller hållbarhet rimmar dessutom väl med Volvo Cars. Bland annat har Volvo Cars som plan att bli ett helt renodlat elbilsföretag vid 2030. 

Folksam och Volvo Cars delar också visionen att den bästa olyckan är den som aldrig sker och båda företagen jobbar aktivt för detta, bland annat genom forskning.  

– Vi samlar hela tiden in nya insikter och data som kan hjälpa oss i vår strävan att förebygga och minska antalet olyckor, säger Josef Halldelius.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?