ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Det blir världens dyraste byggnad

  • 280 miljarder kronor väntas bygget kosta. Foto: Gerry Broome/AP

Storbritannien kan bli ägare av världens dyraste byggnad. Men kostnaden till trots så handlar det inte om något skrytbygge, utan om ett kärnkraftverk, skriver BBC.

Det planerade, omdiskuterade och kraftigt försenade kärnkraftverket vid Hinkley Point i Somerset beräknas bli den dyraste byggnaden i världen. Prislappen uppskattas bli över 24 miljarder pund, motsvarande 280 miljarder kronor, enligt Greenpeace. Den beräkningen innefattar räntor på lån, men finansieringen ska vara så pass ogenomskinlig att det är svårt att sätta ett slutligt pris.

Bara kostnaderna för själva bygget, som beräknas ta tio år, ligger på 18 miljarder pund, 210 miljarder kronor, enligt elbolaget EDF.

Enligt uppskattningen från Greenpeace skulle man alltså kunna bygga 24 upplagor av Burj Khalifa, världens högsta byggnad, för samma pris.

Prislappen är även betydligt högre än för den östra ersättningsdelen av Oakland bay-bron i San Francisco, som kostade 4,5 miljarder pund. Världens största partikelacceleratoranläggning, LHC, under gränsen mellan Frankrike och Schweiz är även den långt efter, med sin kostnad om 4 miljarder pund.

”Kärnkraftverk är den mest komplicerade utrustningen vi tillverkar. Kostnaderna har stigit genom historien då olyckor skett och vi designat åtgärder som tagit hand om riskerna”, säger Steve Thomas, pensionerad professor i energipolitik på universitetet i Greenwich, till BBC.

Kärnkraftverket Hinkley C kommer även att vara långt dyrare än historiska jättar som exempelvis Cheopspyramiden vid Giza, som beräknas ha kostat 750-900 miljoner pund.

Jämfört med byggnationer utanför atmosfären ligger dock kärnkraftverket i lä. Den internationella rymdstationen, ISS, kostade nämligen makalösa 100 miljarder euro, motsvarande nästan 920 miljarder kronor.

Tyck till