ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Löfvens nya ministrar

Det blir tre nya namn i regeringen. Tidigare språkröret Peter Eriksson (MP), kommunalrådet Karolina Skog (MP) och statssekreterare Ann Linde (S).
Därtill fördelar statsministern om flera uppdrag inom regeringen.Framtidsminister Kristina Persson (S) lämnar regeringen.

Det tidigare språkröret för Miljöpartiet och nuvarande EU-parlamentarikern Peter Eriksson blir ny bostadsminister.

”Gustav Fridolin är försvagad internt i partiet. Då vill Miljöpartiet ha en stark auktoritet och det får partiet i Peter Eriksson”, säger Di:s politiske redaktör PM Nilsson.

Peter Eriksson får också ansvar för digitaliseringen.

Miljöpartiets nya språkrör Isabella Lövin blir minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat. Hon blir alltså inte miljöminister, den posten får Karolina Skog, miljöpartistiskt kommunalråd i Malmö med ansvar för stadsbyggnad. Stefan Löfven motiverar det med att klimatpolitiken är internationell.

Ylva Johansson (S) får en utökad titel och blir nu arbetsmarknads- och etableringsminister, tidigare var hon arbetsmarknadsminister. Ylva Johansson har tidigare fått i uppdrag att samordna olika departement för att förbättra integrationen av nyanlända på arbetsmarknaden.

Energiminister Ibrahim Baylan får ett utökat ansvar och blir energi- och samordningsministern.

”Jag kommer att samordna de olika ministrarnas arbete”, säger Ibrahim Baylan till Di.

Ny EU- och handelsminister blir Ann Linde. Hon är i nuläget statssekreterare hos inrikesminister Anders Ygeman. Näringsminister Mikael Damberg har tidigare haft ansvar för handelsfrågorna. Han får nu uppdraget att fokusera på att i samarbete med näringslivet och statliga bolag ta fram enkla jobb.

Framtidsministern Kristina Persson lämna regeringen. Hon hade även ansvar för de nordiska frågorna.

Isabella Lövin får också titeln vice statsminister. Men titeln innebär inte att hon blir statsminister om något skulle hända Stefan Löfven. I stället är det statsrådet med längs erfarenhet, alltså utrikesminister Margot Wallström, som kliver in ifall något skulle hända. Regeringsformen ger statsministern möjlighet att utse en ställföreträdare. Om det inte görs, vilket Stefan Löfven alltså inte gjort, blir ministern med längst erfarenhet statsminister.

Tyck till