ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Borg: Boprisraset en tidsfråga

  • Före detta finansministern Anders Borg har numera uppdrag för bland andra investmentbolaget Kinnevik och den globala storbanken Citi. Foto: Marcus Ericsson/TT

Det är inte längre frågan om, utan när, svenska bostadspriser rasar och skuldsatta hushåll drar med sig hela ekonomin i fallet. Det gäller att se om sitt hus redan nu, varnar tidigare finansminister Anders Borg.

”Det kommer en sättning i svenska bostadspriser. Jag ser inte hur det kan undvikas. Man bör anpassa sin balansräkning efter det”, sa tidigare finansminister Anders Borg, numera med uppdrag för bland andra investmentbolaget Kinnevik och den globala storbanken Citi, vid ett framträdande på konferensen Di Bank på tisdagen.

Sveriges skulder och bostadsbrist har passerat nivåer som gör ett framtida prisras på bostäder ofrånkomligt, hävdar Anders Borg. Och i spåren av ett ras väntar en smäll mot tillväxten när skuldsatta hushåll tvingas dra ned på sin konsumtion.

”För att hindra en kännbar nedgång skulle vi behöva en avregleringstakt på svensk bostadsmarknad så enorm att den vore omöjlig att genomföra. Skulderna har redan växt sig så stora”, sa han.

”Det kommer att drabba Sverige när räntorna börjar stiga till mer normala nivåer. Det betyder också att en sättning kan dröja tre, fyra, fem år till”, fortsatte Anders Borg.

På en fråga om vilka åtgärder han själv skulle vilja se för att minska riskerna med de svällande bolånen svarade Anders Borg att en reform av hyressättningen i såväl nybyggda som befintliga hyresbostäder är central för att stimulera en högre byggtakt.

Jämför bolåneräntor här (extern tjänst)

Han tog också upp två andra avgörande aspekter, som han dessvärre såg mycket små möjligheter att genomföra i praktiken: En öppning för att bygga radikalt mer på höjden i storstäderna samt ett minskat inflytande för kommuner och överklagande grannar att stoppa byggplaner.

”Det är min bild att även många borgerliga människor, som tror på fria marknader och så vidare, inte tycker att det gäller när de själva ska bli grannar med ett bostadsbygge”, sa Anders Borg.

Tyck till