ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 23 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Så ska 80.000 utvisas

Regeringen vidtar nu ett antal åtgärder för att öka antalet utvisningar från landet. Av de som kom förra året handlar det om upp till 80.000 som ska utvisas, vilket beräknas ta omkring tre år att verkställa.

”Vi har ökat takten ganska dramatiskt och vidtar nu ett antal skarpa åtgärder och det kommer ytterligare att öka takten, men det är inte så att problemet nu är löst. Det återstår ett tufft och hårt arbete för att steg för steg öka återvändandet”, säger inrikesminister Anders Ygeman.

Di avslöjade i januari i år att regeringen gett i uppdrag till polisen och Migrationsverket att förbereda utvisningar av så många som upp till 80.000 personer av de totalt 163.000 som sökte asyl i Sverige förra året.

Nyheten slog ned som en bomb. Medier över hela världen, med tv-kanaler som BBC och al-Jazira, samt tidningar som brittiska the Guardian och tyska der Spiegel toppade med Di:s nyhet.

På måndagen presenterade regeringen sin plan för hur återvändandet, som tidigare haft stora brister, ska förbättras och effektiviseras.

”Det är en svår verksamhet men det måste göras, annars skulle vi få en växande grupp i Sverige som befinner sig i en gråzon och som uppehåller sig här illegalt, jobbar svart och ofta utnyttjas av arbetsgivare. Det är inte bra för någon”, säger migrationsminister Morgan Johansson.

Totalt satsas omkring 300 miljoner kronor på bland annat en kraftig utbyggnad av antalet förvarsplatser, vilket är en typ av frihetsberövande som används inför att utvisningen verkställs för att människor inte ska gå under jord.

Samarbetet mellan polisen och Migrationsverket utökas också, för att identifiera de som riskerar att avvika inför ett utvisningsbeslut.

Regeringens ambition är att så många som möjligt ska återvända frivilligt, men för att det ska fungera är det viktigt att möjligheterna att vistas i landet illegalt begränsas avsevärt, menar Anders Ygeman.

”Att kunna avvisa med tvång är väldigt viktigt för att få fart på det frivilliga återvändandet. Tror man inte att det finns ett tvångsmässigt återvändande så återvänder man inte heller frivilligt”, säger han.

I fjol återvände 12.500 personer, varav det stora flertalet åkte frivilligt. Men med tanke på den kraftiga ökningen av antalet asylsökande under 2015 kommer återvändandet också behöva ökas kraftigt.

I år beräknas antalet utvisningar att komma upp i 17.000 och nästa år räknar man med att 23.000 kommer utvisas. Med den takten kommer det att ta flera år att verkställa alla utvisningar.

”Det här är något vi ska ta oss igenom de närmaste 2-3 åren”, säger Morgan Johansson.

I dagsläget är det 140.000 som väntar på att få sin ansökan prövad. Eftersom antalet asylsökande som tar sig till Sverige minskat kraftigt väntas också trycket på återvändandet att minska igen, med det först om ett par år.

Regeringen har också gett polisen i uppdrag att öka antalet arbetsplatskontroller för att komma åt svartarbetet.

Tyck till