ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Nya krav vid offentliga upphandlingar

  • Anders Danielsson, vice vd för Skanska. Foto: Jesper Frisk

Anders Danielsson, vice vd på Skanska, välkomnar regeringens förslag på en ny lag om offentliga upphandlingar. Däremot tycker han att regeringen kan göra mer och det snabbare.

”Det finns stora möjligheter att utnyttja de här stora volymerna på ett bättre sätt”, säger han.

Svenska myndigheter upphandlar för 600 miljarder kronor per år.

Med en ny lag om offentlig upphandling, som civilminister Ardalan Shekarabi, S, presenterade på torsdagen vill regeringen utnyttja resurserna bättre.

Förutom att göra upphandlingsförfarandet effektivare och flexiblare ska upphandlande myndigheter även ställa krav på leverantörer och underleverantörer gällande lön, semester och arbetstid.

”Det handlar om att ge schysta villkor till de svenska och utländska företag som följer de regler om kollektivavtal som vi har i svensk lagstiftning. På så sätt stoppas missgynnandet och diskriminerandet av seriösa företag”, säger civilminister Ardalan Shekarabi till Di.

Två branscher där civilministern menar att myndigheterna behöver bli bättre på att ta hänsyn till de anställdas arbetsvillkor är taxibranschen och städbranschen. Under torsdagen nämnde han även byggbranschen som en riskbransch.

Byggföretaget Skanska är en av de största leverantörerna till offentlig verksamhet. Anders Danielsson, vice vd på Skanska, välkomnar att leverantörer med den nya lagen konkurrerar på lika villkor. Däremot tycker han att regeringen kan göra mer.

”Det finns stora möjligheter att utnyttja de här stora volymerna på ett bättre sätt. Generellt är det bra att det offentliga ställer krav på leverantörer”, säger Anders Danielsson.

Fredrik Tamm, expert på offentlig marknad och grundare av konsultföretaget Double Check, tror också att lagförslaget leder till en rättvisare konkurrenssituation på den offentliga marknaden.

Han tror dock inte att lagförslaget lyckas med målet att förenkla och effektivisera den offentliga upphandlingen. Han efterfrågar i stället ett förändrat synsätt på offentlig upphandling.

”Regeringen måste våga säga att vi behöver höja kompetensen hos de offentliga beslutsfattarna. De måste lyfta blicken och se affären och fråga sig om de får ut 100 procent av varje krona”, säger Fredrik Tamm.

Planen är att den nya lagen ska sjösättas den 1 januari 2017.

Tyck till