ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Fidos tandhygienist siktar på börsen

  • NYTTIGARE MAT. Algpulver som kosttillskott för hundar och katter är nischen för bolaget Swedencare. Foto: Leif R Jansson

Djurhälsobolaget Swedencare är på väg till börsen.
Med alger vill de förbättra hundar och katters munhälsa.

Malmöbaserade Swedencare undersöker möjligheten att noteras på First North. Swedencare utvecklar och säljer ett algpulver som strös över djurmaten och ska förhindra plackbildning och motverka tandsten på husdjurens tänder.

Bolagets största marknader finns i USA, Storbritannien och Frankrike. Enligt vd Håkan Lagerberg går marknaderna i Japan och Sydkorea starkt framåt.

”Framför allt Japan har växt explosionsartat det senaste året och fram till april månad har vi omsatt mer i Japan än vi gjorde i hela Asien under 2015”, säger han.

Under 2015 omsatte Swedencare 26,8 miljoner kronor och gjorde ett resultat före skatt på 8,6 Mkr. I början av 2016 köpte Swedencare tre återförsäljare i USA, Storbritannien och Frankrike. Listningsemissionen som planeras ska ge Swedencare ett tillskott på 30 Mkr, pengar som ska användas till ytterligare förvärv.

”Det här är en bransch i kraftig konsolidering så vi vill stärka kassan för att kunna växa genom fler förvärv”, säger Håkan Lagerberg.

Den globala marknaden för foder och kosttillskott för hundar och katter är värd närmare 700 miljarder kronor och Håkan Lagerberg ser att marknaden för kosttillskott växer snabbt.

”Marknaden för hundar är absolut störst även om marknaden för katter växer. Katter är mer kräsna och vi har tagit fram fler smaker som ska passa katter bättre.”

Produkterna säljs i mer än 50 länder och majoriteten av försäljningen sker genom veterinärer.

”Att veterinärkåren rekommenderar våra produkter är en av bolagets framgångsfaktorer”, säger Håkan Lagerberg.

Swedencare skördar sina alger utanför den norska Atlantkusten.

Tyck till