ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Fritt fram att stoppa brunkolsaffär

Miljöpartiets blivande språkrör Isabella Lövin har fel: Regeringen kan stoppa försäljningen av Vattenfalls tyska brunkol – om den vill.
Den slutsatsen drar politiker från höger till vänster.

Frågan om en försäljning Vattenfalls tyska brunkol till tjeckiska EPH bereds på näringsdepartementet, under näringsminister Mikael Damberg (S).

Nuonaffären, som hittills har kostat Vattenfall 52 miljarder kronor i nedskrivningar, kastar sin skugga över frågan. Det är en utbredd uppfattning att MP kommer att dra det kortaste strået och att regeringen ger grönt ljus.

Biståndsminister Isabella Lövin, valberedningens kandidat till nytt språkrör i MP och sannolikt även Åsa Romsons efterträdare som miljöminister, gav inte miljövännerna nytt hopp vid måndagens presskonferens.

”Jag har förstått att för att stoppa den affären så måste man ändra ägardirektiven till Vattenfall. Ska vi kunna ändra det direktivet krävs det en majoritet i Sveriges riksdag”, sa hon till Di.

Lars Hjälmered, energipolitisk talesperson för Moderaterna, kallar agerandet  för ”tramsigt”. 

”Jag vänder mig emot att Miljöpartiet säger att de inte kan påverka den här affären. Det är felaktigt. Sanningen är att regeringen själv har att gå igenom affären i alla dess delar”, säger han.

”Regeringen kan stoppa den här affären. Till syvende och sist handlar det om vad regeringen vill. Vill den behålla eller vill den sälja det tyska brunkolet”, fortsätter han. 

Därmed delar han uppfattning med Vänsterpartiet om regeringens mandat.

”Regeringen skulle kunna stoppa affären på en halvtimme”, säger riksdagsledamot Birger Lahti (V).

Till skillnad mot V vill M fortfarande sälja ”när förutsättningarna är rätt”.

Vadskulle vara Moderaternas reaktion om regeringen stoppade affären? 
”Då får vi titta på den bedömning regeringen har gjort. Vi vill inte politisera den här processen”, säger Lars Hjälmered.

Också bolagets ordförande Lars G Nordström anser att regeringen äger beslutet.

”I tidningarna läser man att regeringen ska granska affären ungefär som att regeringen var någon slags tillsynsmyndighet, men så är det inte. Regeringen äger bolaget. Om den inte vill sälja kan den säga det”, säger han och konstaterar att det inte är en lätt uppgift att styra Vattenfall.

Tycker du att regeringen är en svag ägare?
”Det återstår att se”, säger Lars G Nordström.

Tyck till