1515

Norden: Uppåt med oljan

Ett risktillvänt klimat syntes på Nordenbörserna som stängde fredagshandeln på plus, i likhet med marknadsplatserna i övriga Europa. Det volatila oljepriset rusade, vilket gav bränsle till den breda marknaden.

Samlingsindexet Nordic VINX 30 noterades vid stängning till plus 0,7 procent vid nivån 894.

Brentoljan steg drygt 5 procent och var återigen ovan 40 dollar per fat, vilket hjälpte aktiebörsen. Data visade att det amerikanska oljeutbudet sjönk för den tionde veckan i följd, vilket i kombination med optimism inför nästa veckas oljemöte lyfte priset.

I Oslo steg oljebolagen på bred front vilket fick OBX-index att stänga vid plus 1,1 procent. Bland enskilda namn ökade Statoil 2,2 procent, Seadrill 7 procent medans PGS avancerade 8 procent i spåren av en rekommendationshöjning från Goldman Sachs. Investmentbanken tror att volymerna i den seismiska marknaden kommer att börja stiga igen.

På danskt börsgolv avslutade OMXC20 vid plus 0,6 procent, vilket var dagshögsta.

Oljan gav lyft till konglomeratet och tungviktaren Maersk som ökade 3,5 procent. Vidare förbereder flera stora rederier prishöjningar i maj, vilket sannolikt också bidrog till uppgången enligt Martin Munk, aktierådgivare på Jyske Bank.

Avslutningsvis ökade OMXH25 1,9 procent i Helsingfors efter tre dagar i följd med sjunkande indexnoteringar. Den största indexbidragaren var Nokia, efter en lyft rekommendation från Nordea.

Bang & Olufsen, som initialt var upp 10 procent, stängde vid plus 2 procent. Kinesiska Sparkle Roll ser inte längre ett behov av att köpa samtliga aktier i elektroniktillverkaren.


Innehåll från MetenovaAnnons

Deras mixer är en trygg och central del i sterila läkemedelsprocesser

Metenova, ledande tillverkare av magnetiska mixrar för läkemedelstillverkning, bidrar till en bättre och säkrare läkemedelsprocess. Bolagets innovativa och väl beprövade mixer har varit av stor betydelse under pandemin där stora krav ställts på vaccintillverkarnas produktionskapacitet.

Metenova har stora tillväxtmöjligheter då de är en central del av en säker läkemedelsutveckling och tillverkningsprocess. Bolaget grundades 2009 av entreprenörer med en gedigen historik av att göra processutrustning för läkemedelsbranschen.

– Vi är en erfaren företagsledning som har jobbat med läkemedelstillverkning och processutrustning i 40 år. Med vår unika kompetens har vi kunnat utveckla en magnetkopplad, bättre och mer robust version av den omrörare som fanns på marknaden tidigare. Samtidigt förstår vi kundens utmaningar och behov vilket gör oss till en trygg och tillika innovativ partner för läkemedelsbranschen, säger Johan Westman, CEO.

Trygg partner i konservativ bransch

Läkemedelsbranschen är en konservativ bransch, som ibland är ovillig att överväga nyheter. För att ta in nya saker i tillverkningsprocessen krävs både en tekniskt sett högkvalitativ produkt men kanske framför allt tillit till att produkten över en längre tid visat sig pålitlig. Mixern bygger på en patenterad lösning som även minimerar risken för att den ska gå sönder.

– Under Covid-19 har det gått otroligt fort att ställa om vaccinproduktionen och kraven på oss underleverantörer har varit stora. Vår omrörare, som sitter i botten på tanken, är en central del vid tillverkning av sterila, flytande läkemedel som säkerställer en jämn koncentration och kontroll på omrörningsprocessen. En av produkterna är direkt anpassad för väldigt värmekänsliga produkter och omrörning av stora molekyler. Enheten har inga lager utan svävar fritt i luften på en aktiv elektromagnetisk motor, berättar Johan Westman.

Fabriker med engångssystem

I stället för att ha rostfria tankar och omrörare så kan samma process göras med engångssystem. Engångssystemen innebär en högre flexibilitet och snabbare omställning mellan tillverkningsbatcher. Vikten av dessa system har aldrig varit tydligare då de under pandemin lett till att vaccin mot Covid-19 snabbt tagits fram på ett sätt som världen aldrig tidigare sett.

– Det finns rapporter som pekar på att det är mer hållbart att använda engångssystem eftersom permanenta anläggningar kostar otroligt mycket mer energi och vatten. Här ser vi också stora möjligheter att lyfta in vår kunskap om omrörning, säger Johan Westman. 

Om Metenova
Metenova är en ledande innovatör och tillverkare av magnetiska mixrar för farmaceutisk och bioteknisk användning. Företaget tillhandahåller banbrytande teknologi för aseptiska och sterila mixningsapplikationer.

Metenova är ett Di Gasellföretag.

Läs mer på metenova.com 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Metenova och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?