Annons

Räntor och valutor: Dollarn ner efter Fed-protkoll

USA-räntorna steg efter svensk stängning på onsdagen sedan oväntade lagernedgångar fått oljepriset att stiga, medan dollarn försvagades efter ett Fed-protokoll som uppfattades som duvaktigt.

I torsdagens asiatiska handel har de amerikanska räntorna sjunkit tillbaka något, med tioårsräntan 1 punkt upp till 1,75 procent, från svensk stängning på onsdagen.

Protokollet från Federal Reserves senaste räntemöte den 15-16 mars visade att merparten av ledamöterna motsatte sig en räntehöjning i april, medan vissa gav sitt stöd för en höjning.

Merparten av ledamöterna hade en försiktig inställning till att höja räntan, samt uttryckte sin oro för att en höjning redan i april skulle kunna signalera "stress", vilket inte är lämpligt.

Danske Bank tycker att protokollet var ett "non-event" utan betydande nyheter, vilket gjorde att marknadsreaktionen var begränsad.

Nordeas Johnny Bo Jakobsen tyckte däremot att protokollet gjorde det än mer tydligt att kommittén är djupt splittrad om hur länge räntorna ska hållas stilla. Han tror dock att eftersom flera ledamöter argumenterade för en försiktig hållning till att höja räntorna så kommer Fed att ligga stilla ett tag till. Samtidigt ökar risken för att centralbanken faller bakom inflationskurvan.

Fed-chefen i Dallas, Robert Kaplan, sade till reportrar under natten mot torsdagen att Federal Reserve närmar sig nästa räntehöjning.

Han sade att "vi närmar oss tiden när vi kan ta bort en del ackommodering", men han ville inte spekulera vid vilket möte Fed kommer att höja styrräntorna igen utan förespråkade att Fed bör vara "långsam, försiktig, tålmodig".

"Men jag skulle fortfarande vilja se att vi anstränger oss för att ta bort ackommodering om det är möjligt. Jag tror bara att vi bör vara väldigt tålmodiga och eftertänksamma hur vi gör det", sade han, men detta innebär inte att man ska stå stilla.

I eftermiddag publiceras den sedvanliga veckostatistiken över nyanmälda arbetslösa och Bloombergs konsumentförtroende.

Fed-chefen Janet Yellen deltar sent på torsdagskvällen i en diskussion med tidigare Fed-cheferna Ben Bernanke, Alan Greenspan och Paul Volcker, värd är International House.

Japanska räntor är stabila, Tokyobörsen pekar marginellt ned och yenen har stärkts till 17-månadershögsta mot dollarn sedan uttalanden från japanska företrädare misslyckats med att hejda valutans förstärkning.

Yenen tappade bara tillfälligt efter att en företrädare från finansdepartementet sagt att de kommer att vidta nödvändiga åtgärder på valutamarknaden om det skulle behövas.

Joseph Capurso, valutastrateg på Commonwealth Bank of Australia i Sydney, sade till Bloomberg News att historien visar att marknadsinterventioner från finansdepartementet via Bank of Japan inte leder till någon uthållig försvagning av yenen.

På valutamarknaden handlas dollarn kring 109:2 mot yenen, ned från 109:9 i går, medan dollarn är stabil mot euron kring 1:14.

Kronan är ett halvt öre starkare mot både dollarn och euron.

På torsdagens europeiska makroagenda finns KPI från Nederländerna, tal av ECB:s vice-chef Vitor Constancio inför EU-parlamentet och protokollet från ECB:s policymöte den 10 mars.

Här hemma publicerar SCB småhusbarometern för mars, Riksgälden utfallet för statens betalningar samma månad och vice Riksbankschef Cecilia Skingsley håller talet "Ett år av minusränta". Talet publiceras klockan 11.30.

Torsdag 6.20 (onsdag kl 16.15)
USD/SEK 8:1490 (8:1542) EUR/USD 1:1398 (1:1397)
EUR/SEK 9:2885 (9:2934) USD/JPY 109:24 (109:91)
Jp obl 2 -0,24 (-0,23) Jp obl 10 -0,06 (-0,06)
Ty obl 2 -0,49 (-0,49) Ty obl 10 0,12 (0,12)
US obl 2 0,72 (0,72) US obl 10 1,75 (1,74)

Innehåll från SileonAnnons

Banker behöver växla upp tempot när BNPL-marknaden växer

I takt med konsumenternas ökande efterfrågan på flexibla betaltjänster växer marknaden för Buy Now Pay Later (BNPL) snabbt runt om i världen. Samtidigt är det många banker som halkar efter i utvecklingen och riskerar att tappa marknadsandelar om de inte agerar fort.

– Vi ser att bolag som kan erbjuda BNPL-tjänster växer och tar marknadsandelar från retailbankernas kaka där konsumentkredit är en viktig del av verksamheten. Det här gör att alla internationella banker, inklusive de svenska, nu måste börja agera på konsumenternas förändrade köpbeteenden och efterfrågan, och också börja erbjuda BNPL-tjänster, menar David Larsson, vd på Sileon.  

Det pågår ett tydligt skifte på betal- och kreditmarknaden där de yngre generationerna styr efterfrågan på den digitala och flexibla upplevelsen som BNPL-lösningar tillför. Enligt en rapport från Insider Intelligence i februari 2022 väntas marknaden för BNPL-tjänster nå ett transaktionsvärde på 680 miljarder dollar globalt redan år 2025*. Det innebär en fördubbling av den marknadsstorlek man prognostiserade för några år sedan. För att hänga med i trenden bör man dock agera snabbt, något som kan vara utmanande för banker.

– Svårigheterna för bankerna är att möta den här utvecklingen själva, då många av dem sitter fast i gammal, komplex infrastruktur. Det gör att det krävs stora resurser och tunga IT-investeringar för bankerna om de själva internt ska bygga upp en BNPL-plattform, säger David Larsson. 

Kort ”time to market”

Svenska Sileon, som verkar på den internationella marknaden, erbjuder sina kunder en flexibel och innovativ BNPL-plattform. Genom plattformen kan banker få tillgång till en fullt skalbar BNPL-funktionalitet i egen regi. 

– En BNPL-tjänst måste vara flexibel och det måste gå snabbt att få ut erbjudandet till marknaden. Med vår modulära SaaS-lösning kan bankerna lansera sitt BNPL-erbjudande på endast några veckor. Vår tjänst är enkel att använda, fullt skalbar och går att anpassa med olika erbjudanden till olika kundgrupper på olika marknader och i olika länder, förklarar David Larsson. 

Till skillnad från att bygga en BNPL-plattform internt, blir det oftast betydligt snabbare, enklare och billigare för banker att använda Sileons SaaS-lösning. Då BNPL-tjänsten är fullständigt modulär kan Sileons kunder välja om de vill använda delar av den för att utöka sitt eget betalerbjudande eller satsa på en helhetslösning.

– Vi är ganska ensamma om det här erbjudandet på marknaden. Väljer man Sileon får man även en framtidssäkring på köpet, då vi ligger i framkant och ständigt utvecklar tjänsten för att hela tiden möta konsumenternas ständigt föränderliga behov. Våra kunder kan känna sig trygga i att det är det här vi kan och som vi alla verkligen brinner för, avslutar David Larsson.  

Om Sileon

Sileon är ett globalt fintech-bolag som erbjuder en innovativ SaaS-baserad Buy Now Pay Later (BNPL) funktionalitet till banker, långivare och fintechs. Med Sileons modulära SaaS-lösning får kunder snabbt tillgång till en skalbar, kostnadseffektiv och API-baserad BNPL plattform – i egen regi.

Läs mer här 

*Statistik från Insider Intelligence, publicerad 3 februari 2022

 

Mer från Sileon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sileon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera