1515

Räntor och valutor: Dollarn ner efter Fed-protkoll

USA-räntorna steg efter svensk stängning på onsdagen sedan oväntade lagernedgångar fått oljepriset att stiga, medan dollarn försvagades efter ett Fed-protokoll som uppfattades som duvaktigt.

I torsdagens asiatiska handel har de amerikanska räntorna sjunkit tillbaka något, med tioårsräntan 1 punkt upp till 1,75 procent, från svensk stängning på onsdagen.

Protokollet från Federal Reserves senaste räntemöte den 15-16 mars visade att merparten av ledamöterna motsatte sig en räntehöjning i april, medan vissa gav sitt stöd för en höjning.

Merparten av ledamöterna hade en försiktig inställning till att höja räntan, samt uttryckte sin oro för att en höjning redan i april skulle kunna signalera "stress", vilket inte är lämpligt.

Danske Bank tycker att protokollet var ett "non-event" utan betydande nyheter, vilket gjorde att marknadsreaktionen var begränsad.

Nordeas Johnny Bo Jakobsen tyckte däremot att protokollet gjorde det än mer tydligt att kommittén är djupt splittrad om hur länge räntorna ska hållas stilla. Han tror dock att eftersom flera ledamöter argumenterade för en försiktig hållning till att höja räntorna så kommer Fed att ligga stilla ett tag till. Samtidigt ökar risken för att centralbanken faller bakom inflationskurvan.

Fed-chefen i Dallas, Robert Kaplan, sade till reportrar under natten mot torsdagen att Federal Reserve närmar sig nästa räntehöjning.

Han sade att "vi närmar oss tiden när vi kan ta bort en del ackommodering", men han ville inte spekulera vid vilket möte Fed kommer att höja styrräntorna igen utan förespråkade att Fed bör vara "långsam, försiktig, tålmodig".

"Men jag skulle fortfarande vilja se att vi anstränger oss för att ta bort ackommodering om det är möjligt. Jag tror bara att vi bör vara väldigt tålmodiga och eftertänksamma hur vi gör det", sade han, men detta innebär inte att man ska stå stilla.

I eftermiddag publiceras den sedvanliga veckostatistiken över nyanmälda arbetslösa och Bloombergs konsumentförtroende.

Fed-chefen Janet Yellen deltar sent på torsdagskvällen i en diskussion med tidigare Fed-cheferna Ben Bernanke, Alan Greenspan och Paul Volcker, värd är International House.

Japanska räntor är stabila, Tokyobörsen pekar marginellt ned och yenen har stärkts till 17-månadershögsta mot dollarn sedan uttalanden från japanska företrädare misslyckats med att hejda valutans förstärkning.

Yenen tappade bara tillfälligt efter att en företrädare från finansdepartementet sagt att de kommer att vidta nödvändiga åtgärder på valutamarknaden om det skulle behövas.

Joseph Capurso, valutastrateg på Commonwealth Bank of Australia i Sydney, sade till Bloomberg News att historien visar att marknadsinterventioner från finansdepartementet via Bank of Japan inte leder till någon uthållig försvagning av yenen.

På valutamarknaden handlas dollarn kring 109:2 mot yenen, ned från 109:9 i går, medan dollarn är stabil mot euron kring 1:14.

Kronan är ett halvt öre starkare mot både dollarn och euron.

På torsdagens europeiska makroagenda finns KPI från Nederländerna, tal av ECB:s vice-chef Vitor Constancio inför EU-parlamentet och protokollet från ECB:s policymöte den 10 mars.

Här hemma publicerar SCB småhusbarometern för mars, Riksgälden utfallet för statens betalningar samma månad och vice Riksbankschef Cecilia Skingsley håller talet "Ett år av minusränta". Talet publiceras klockan 11.30.

Torsdag 6.20 (onsdag kl 16.15)
USD/SEK 8:1490 (8:1542) EUR/USD 1:1398 (1:1397)
EUR/SEK 9:2885 (9:2934) USD/JPY 109:24 (109:91)
Jp obl 2 -0,24 (-0,23) Jp obl 10 -0,06 (-0,06)
Ty obl 2 -0,49 (-0,49) Ty obl 10 0,12 (0,12)
US obl 2 0,72 (0,72) US obl 10 1,75 (1,74)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?