Annons

USA-börserna: Olja och hälsovård höjde börserna

Styrka i olje- och hälsovårdsrelaterat, fick de amerikanska börserna att stänga onsdagshandeln på plus. Vidare dissekerade investerare ett Fed-protokoll.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average upp 0,6 procent till 17.716. S&P 500 steg 1,1 procent till 2.066, vilket var dagshögsta. Tekniktunga Nasdaq Composite ökade 1,6 procent till 4.920, vilket var en ny årshögsta stängning.

Omkring 850 miljoner aktier hade omsatts på New York-börsen och på Nasdaq hade drygt 1.700 miljoner aktier omsatts.

En oväntad nedgång i amerikanska oljelager, samt förnyad optimism om en frysning av oljeproduktionen, fick WTI-oljan att rusa 5 procent vilket drog med sig aktiemarknaden. Tungviktarna Chevron och Exxon steg runt 1 procent vardera.

Styrka syntes även i hälsovårdssektorn som var bäst presterande inom S&P500-index. Pfizer och Allergan steg runt 4 procent vardera, sedan bolagen bekräftat att de avbryter sitt samgående efter ofördelaktiga skatteändringar. Jättarna kan nu tänkas vända sin blickar mot andra eventuella uppköpskandidater, enligt Bloomberg News.

Kvällens Fed-protokoll visade att merparten av ledamöterna motsatte sig en räntehöjning i april, då det kunde signalera "stress" till marknaden.

"Protokollet var lite mer hökaktigt än vad jag i alla fall hade väntat mig, med tanke på vad Fed signalerade på mötet", sade Scott Smith, senior marknadsstrateg vid Cambridge Payments i Toronto, till Reuters.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation steg 3 punkter till 1,75 procent.

Innehåll från FolksamAnnons

Personlig rådgivning – som private banking, fast för alla

När börsen svajar, fonder tappar i värde och bankkonton ger låg ränta kan det vara skönt att få hjälp av en erfaren rådgivare i frågor som rör sparande och pension. Hos Folksam kan alla få kostnadsfri hjälp av professionella rådgivare så ofta eller sällan du själv önskar.

Få personlig rådgivning för dig och ditt kapital – läs mer här.

Private banking är någonting som brukar vara reserverat för en banks mest förmögna kunder. Genom tjänsten får man ofta personlig service kring bland annat kapitalförvaltning.

Folksam har valt att låta alla få kostnadsfri hjälp av professionella rådgivare. Det påminner om private banking – men en skillnad är att det inte krävs ett större kapital för att få hjälp.

– Här har vi något som blir allt mer unikt när allt fler banker och sparbolag nästan enbart fokuserar på webben. Det är en del av vårt DNA. Rådgivning är viktigt och skapar kundnytta för stora målgrupper. Vi tycker också att det är viktigt att rådgivningen erbjuds till alla, eftersom personer med normala inkomster ofta har minst lika stor nytta av rådgivning som personer med stora förmögenheter, säger Fredrik Nyberg som är rådgivningschef på Folksam.

– För den som inte är är särskilt intresserad eller insatt är traditionell förvaltning ett bra alternativ. Då får man sannolikt en god avkastning till låg risk och blir inte lika känslig för svängningar på marknaden, säger han.

Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.
Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.

Den som har hela eller delar av sitt pensionssparande i traditionell förvaltning – alltså att någon annan sköter pengarna åt en – kan få en lugn och trygg resa men använda sig av rådgivning för att ändå hålla löpande koll på sitt sparande och få råd kring hur man ska nå dit man vill.

Individuell genomgång

Man kan själv välja hur ofta – eller sällan – man vill prata med sin rådgivare. Under rådgivningsmötet får kunden en individuell genomgång av sina behov och hjälp med att balansera den egna ekonomin.

– Annars är en trend på finansmarknaden att man försöker styra kunderna bort från det personliga. Det kan fungera utmärkt om kunden vet att de behöver spara och hur det ska göra det. Men ofta kan man behöva hjälp med svåra ekonomiska beslut och det kan man få genom att prata med en erfaren rådgivare.

En grupp som ofta tar hjälp av rådgivare är personer som är 55+ som vill veta vad de ska få i pension, samla sina tjänstepensioner eller få hjälp att justera risknivån på sitt sparande.

– Det här är saker som man vill diskutera med sin rådgivare. Många vill ställa pensionen i relation till hur de har tänkt leva och få hjälp att få ihop livsplaneringspusslet.

En annan grupp som kan dra nytta av rådgivning är kvinnor med barn som tar eller har tagit större delen av ansvaret för vabb och föräldraledighet. Det påverkar pensionerna. För att täppa till det uppstådda pensionsgapet behövs ofta en plan för hela familjen som skapar rättvisa. Rådgivarna kan hjälpa till med att hitta en lösning för det.

Passa på att få kunnig hjälp – boka personlig rådgivning här

Mer från Folksam

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera