1515

Räntor och valutor: Kronan stabil inför Ingves-tal

Europaräntorna pekar svagt uppåt i onsdagens förmiddagshandel samtidigt som euron är stabil. Kronan är lite starkare inför Riksbankschef Stefan Ingves tal vid lunchtid.

Vid 10.30-tiden är den tyska tioårsräntan upp med 2 punkter till 0,11 procent, från svensk stängning i går, medan den svenska tioåringen ligger stilla på 0,44 procent.

På morgonen kom statistik som visade att tysk industriproduktion sjönk med 0,5 procent i februari, jämfört med i januari, och steg med 1,3 procent jämfört med ett år tidigare. Det var klart bättre än förväntningarna på -1,8 respektive +0,4 procent, i Bloomberg News analytikerenkät. Samtidigt reviderades dock januariutfallet ned.

Ekonomidepartementet sade i ett uttalande att industrin fick en mycket positiv inledning på 2016.

Commerzbanks Ralph Solveen konstaterar i ett kundbrev att industriproduktionen sjönk klart mindre än väntat i februari och även om januariutfallet reviderades ned så verkar ändå en mycket stor uppgång ligga i korten för industriproduktionen under första kvartalet.

"Därför bör BNP också växa snabbare än under de föregående kvartalen. Men sentimentindikatorerna som nyligen kommit in svagare och orderingång som snarare pekar sidledes talar mot en varaktig acceleration av tillväxten", skriver Commerzbank-analytikern.

Här hemma levererade Ekonomistyrningsverket, ESV, en ny prognos där de spår att statens budgetsaldo visar ett överskott på 19 miljarder kronor i år och ett underskott på 3 miljarder kronor nästa år. För 2018 spås ett överskott på 15 miljarder kronor.

Det innebär en klar upprevidering från decemberprognosen då de räknade med ett underskott på 25 miljarder kronor i år och med 27 miljarder nästa år.

Förbättringen förklaras både av starkare tillväxt och av att antalet asylsökande nu beräknas bli lägre.

Men framförallt inväntar de svenska marknadsaktörerna Stefan Ingves tal klockan 12.00, med titeln "Tid för omprövning - i huvudet på en centralbankschef". Och talet blir långt, enligt Riksbankens presstjänst.

Titeln lockar, men åsikterna bland analytiker går isär kring hur mycket man ska vänta sig av talet.

SEB:s Robert Bergqvist och Håkan Frisén skrev på Svenska Dagbladets debattsida på onsdagen att de vill att Stefan Ingves meddelar att det är dags att återinföra det toleransintervall runt inflationsmålet som fanns tidigare och att Riksbanken erkänner det självklara - att det är omöjligt att nå inflationsmålet inom "normal" penningpolitisk tidshorisont i dagens miljö.

"Det vore ett rimligt budskap från Ingves i dag om han medar allvar med talets titel", skriver SEB:s Richard Falkenhäll i bankens morgonbrev.

Stefan Mellin, Danske Bank, tror inte heller att talet är någon "penningpolitisk bomb", men tycker att det vore en taktisk blunder om han inte tog tillfället i akt att reflektera kring penningpolitiken på det sätt som titeln antyder.

Speciellt med tanke på stigande inflationsförväntningar som ger mer frihetsgrader, en i det närmaste uttömd vapenarsenal och en del nya tongångar internationellt tillsammans med det faktum att Kings utredning som är på remiss kommer att vara ett hett politiskt diskussionsämne framöver, skriver han i ett kundbrev.

Riksbanken har sitt nästa penningpolitiska möte den 20 april, med räntebesked dagen efter.

USA-räntorna stiger också svagt i ondagens europeisk förmiddagshandel, med tioårsräntan 1 punkt upp till 1,74 procent.

Från USA kommer i kväll protokollet från FOMC-mötet den 16 mars då Fed lämnade räntan oförändrad och ledamöternas ränteprognoser (dot-plot) justerades ned jämfört med motsvarande prognoser i december. Medianprognosen ligger nu på två höjningar i år från tidigare fyra.

Fed-chefen Janet Yellens har därefter varit duvaktig i sin signalering medan andra Fed-ledamöter mer hållit dörren öppen för fortsatt normalisering i närtid. Fed funds-terminerna indikerar en sannolikhet på 20 procent att Fed höjer i juni.

Fed-chefen i Cleveland Loretta Mester, som är mer åt det hökaktiga hållet och röstande i FOMC i år, håller tal i kväll, efter svensk stängning.

På valutamarknaden handlas euron på samma nivåer mot dollarn som vid svensk stängning i går 1:135, medan dollarn i sin tur har hämtat tillbaka en del av en tidigare försvagning mot yenen. Yenen handlades på tisdagen tillfälligt under 110-strecket, men står nu i 110:3 mot dollarn. Japans finansminister Taro Aso avböjde på onsdagen att svara på frågor om den starka yenen, rapporterar Bloomberg News.

Kronan är stabil mot dollarn och ett halvt öre starkare mot euron.

USD/SEK 8:1567 (8:1546) Statsobl 2y -0,64 (-0,65)
EUR/SEK 9:2512 (9:2547) Statsobl 10y 0,44 (0,44)
EUR/USD 1:1341 (1:1349) Räntegap /ty 33 (35)
US obl 10y 1,74 (1,73) Tysk obl 10y 0,11 (0,09)


Innehåll från RiksbyggenAnnons

Unikt projekt där proffs och privatpersoner delar utrustning

I en bostadsrättsförening i Falkenberg kan de boende låna trädgårdsmaskiner och trädgårdsredskap gratis. Jeanette Bernhard Bertilsson, marknadsområdeschef för Riksbyggen i Halland, är nöjd med projektets utfall.
I en bostadsrättsförening i Falkenberg kan de boende låna trädgårdsmaskiner och trädgårdsredskap gratis. Jeanette Bernhard Bertilsson, marknadsområdeschef för Riksbyggen i Halland, är nöjd med projektets utfall.

Ny teknik sparar både tid och miljö i Riksbyggens fastighetsförvaltning. Nu testar man om delning av trädgårdsverktyg kan underlätta utevardagen, både för de boende och för Riksbyggens personal.

Som stor fastighetsförvaltare är Riksbyggen också en stor användare av trädgårdsredskap och andra maskiner. Traditionellt har de här redskapen främst drivits av fossila bränslen, men de senaste åren har man mer och mer gått över till eldrivet.

– Vi vill minimera utsläppen och slippa de bensinslukande maskinerna och har investerat i många nya verktyg med någon form av elkomponent i sig, säger Mikael Günthner, leveranschef för fastighetsservice i Skaraborg.

Läs mer om hållbar fastighetsförvaltning hos Riksbyggen.

Men det är inte bara tekniken som förändras utan även hur redskapen används. Under sommaren har Riksbyggen i Halland i samarbete med verktygstillverkaren Husqvarna testat ett nytt sätt att ge både fastighetsförvaltare och privatpersoner tillgång till nya, batteridrivna verktyg.

– Delningsekonomin växer och lämpar sig väl för vår typ av produkter, säger Margaretha Finnstedt, chef för Innovation Lab på Husqvarna.

– Våra maskiner är byggda för att klara omfattande användning, samtidigt vet vi att många privatpersoner inte behöver till exempel häcksax och lövblås mer än ett par gånger per år.

Proffs och boende delar verktyg

För att se om man kunde lösa det dilemmat startades i juni projektet Trädgårdsboxen i en bostadsrättsförening i Falkenberg. Två förråd utrustade med batteridrivna trädgårdsmaskiner från Husqvarna och trädgårdsredskap från Gardena placerades ut i området och de boende kunde sen låna gratis från boxen. Dessutom använde även Riksbyggens personal verktygen när de var och jobbade i området.

– Trädgårdsboxen gör det möjligt att testa om det går att öka nyttjandegraden ytterligare genom att låta grönyteproffs och boende dela verktyg, eftersom proffsen behöver verktygen på vardagarna medan de boende främst har behovet på kvällar och helger, förklarar Margaretha Finnstedt.

Läs mer om Riksbyggens tjänster för välskötta utemiljöer.

Vid en avstämning i slutet av sommaren visade det sig att projektet blivit mycket uppskattat av både de boende och Riksbyggens personal.

– Många som bor här har redan liknande produkter hemma, trots det har det har varit hög beläggning, säger Marcus Rimme, arbetsledare på Riksbyggen i Falkenberg.

– Dessutom sparar det tid för oss på Riksbyggen. Om vi är där för att klippa häcken men ser en gräsplätt som behöver klippas, då kan vi låna en klippare ur boxen istället för att behöva lägga tid på att åka tillbaka till vårt förråd och hämta. Jag gillar att testa nya saker och vill göra något för miljön, så jag tycker att det här är perfekt.

Cirkulär ekonomi och kundnytta

Även Jeanette Bernhard Bertilsson, marknadsområdeschef för Riksbyggen i Halland, är nöjd med projektets utfall.

– Vi lägger mycket arbete på hitta nya sätt att jobba för att nå både cirkulär ekonomi och kundnytta, och att få delta i det här världsunika projektet där proffs och privatpersoner delar utrustning är väldigt roligt. Jag hoppas att vi genom det ska kunna inspirera fler att tänka nytt, samtidigt som vi själva ska se hur vi kan vidareutveckla konceptet.

Margaretha Finnstedt ser också fram emot ett vidare samarbete.

– Riksbyggen är en väldigt framåtlutad organisation med ett tydligt kund- och miljöfokus. Vi har en spännande, och rolig, resa framför oss när vi tar piloten vidare till nästa steg.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?