Annons

Räntor och valutor: Kronan stabil inför Ingves-tal

Europaräntorna pekar svagt uppåt i onsdagens förmiddagshandel samtidigt som euron är stabil. Kronan är lite starkare inför Riksbankschef Stefan Ingves tal vid lunchtid.

Vid 10.30-tiden är den tyska tioårsräntan upp med 2 punkter till 0,11 procent, från svensk stängning i går, medan den svenska tioåringen ligger stilla på 0,44 procent.

På morgonen kom statistik som visade att tysk industriproduktion sjönk med 0,5 procent i februari, jämfört med i januari, och steg med 1,3 procent jämfört med ett år tidigare. Det var klart bättre än förväntningarna på -1,8 respektive +0,4 procent, i Bloomberg News analytikerenkät. Samtidigt reviderades dock januariutfallet ned.

Ekonomidepartementet sade i ett uttalande att industrin fick en mycket positiv inledning på 2016.

Commerzbanks Ralph Solveen konstaterar i ett kundbrev att industriproduktionen sjönk klart mindre än väntat i februari och även om januariutfallet reviderades ned så verkar ändå en mycket stor uppgång ligga i korten för industriproduktionen under första kvartalet.

"Därför bör BNP också växa snabbare än under de föregående kvartalen. Men sentimentindikatorerna som nyligen kommit in svagare och orderingång som snarare pekar sidledes talar mot en varaktig acceleration av tillväxten", skriver Commerzbank-analytikern.

Här hemma levererade Ekonomistyrningsverket, ESV, en ny prognos där de spår att statens budgetsaldo visar ett överskott på 19 miljarder kronor i år och ett underskott på 3 miljarder kronor nästa år. För 2018 spås ett överskott på 15 miljarder kronor.

Det innebär en klar upprevidering från decemberprognosen då de räknade med ett underskott på 25 miljarder kronor i år och med 27 miljarder nästa år.

Förbättringen förklaras både av starkare tillväxt och av att antalet asylsökande nu beräknas bli lägre.

Men framförallt inväntar de svenska marknadsaktörerna Stefan Ingves tal klockan 12.00, med titeln "Tid för omprövning - i huvudet på en centralbankschef". Och talet blir långt, enligt Riksbankens presstjänst.

Titeln lockar, men åsikterna bland analytiker går isär kring hur mycket man ska vänta sig av talet.

SEB:s Robert Bergqvist och Håkan Frisén skrev på Svenska Dagbladets debattsida på onsdagen att de vill att Stefan Ingves meddelar att det är dags att återinföra det toleransintervall runt inflationsmålet som fanns tidigare och att Riksbanken erkänner det självklara - att det är omöjligt att nå inflationsmålet inom "normal" penningpolitisk tidshorisont i dagens miljö.

"Det vore ett rimligt budskap från Ingves i dag om han medar allvar med talets titel", skriver SEB:s Richard Falkenhäll i bankens morgonbrev.

Stefan Mellin, Danske Bank, tror inte heller att talet är någon "penningpolitisk bomb", men tycker att det vore en taktisk blunder om han inte tog tillfället i akt att reflektera kring penningpolitiken på det sätt som titeln antyder.

Speciellt med tanke på stigande inflationsförväntningar som ger mer frihetsgrader, en i det närmaste uttömd vapenarsenal och en del nya tongångar internationellt tillsammans med det faktum att Kings utredning som är på remiss kommer att vara ett hett politiskt diskussionsämne framöver, skriver han i ett kundbrev.

Riksbanken har sitt nästa penningpolitiska möte den 20 april, med räntebesked dagen efter.

USA-räntorna stiger också svagt i ondagens europeisk förmiddagshandel, med tioårsräntan 1 punkt upp till 1,74 procent.

Från USA kommer i kväll protokollet från FOMC-mötet den 16 mars då Fed lämnade räntan oförändrad och ledamöternas ränteprognoser (dot-plot) justerades ned jämfört med motsvarande prognoser i december. Medianprognosen ligger nu på två höjningar i år från tidigare fyra.

Fed-chefen Janet Yellens har därefter varit duvaktig i sin signalering medan andra Fed-ledamöter mer hållit dörren öppen för fortsatt normalisering i närtid. Fed funds-terminerna indikerar en sannolikhet på 20 procent att Fed höjer i juni.

Fed-chefen i Cleveland Loretta Mester, som är mer åt det hökaktiga hållet och röstande i FOMC i år, håller tal i kväll, efter svensk stängning.

På valutamarknaden handlas euron på samma nivåer mot dollarn som vid svensk stängning i går 1:135, medan dollarn i sin tur har hämtat tillbaka en del av en tidigare försvagning mot yenen. Yenen handlades på tisdagen tillfälligt under 110-strecket, men står nu i 110:3 mot dollarn. Japans finansminister Taro Aso avböjde på onsdagen att svara på frågor om den starka yenen, rapporterar Bloomberg News.

Kronan är stabil mot dollarn och ett halvt öre starkare mot euron.

USD/SEK 8:1567 (8:1546) Statsobl 2y -0,64 (-0,65)
EUR/SEK 9:2512 (9:2547) Statsobl 10y 0,44 (0,44)
EUR/USD 1:1341 (1:1349) Räntegap /ty 33 (35)
US obl 10y 1,74 (1,73) Tysk obl 10y 0,11 (0,09)

Innehåll från LyrecoAnnons

Morgondagens arbetsplats är en hybrid

Det är svårt att säga exakt hur och var vi kommer jobba i framtiden. Men en sak som är säker är att vi i dag inte till fullo kan förstå vilka effekter den nuvarande digitaliseringen kommer att få för vårt arbetssätt imorgon. Det menar Malin Tillberg, ansvarig för People & Culture på Lyreco och Malin Björkefjord, ansvarig för IT och e-handel på Lyreco.

Det skulle kunna vara så att en IT-chef och en HR-chef ser olika på innebörden av framtidens arbetsplats. Så är inte fallet på Lyreco. Både Malin Tillberg och Malin Björkefjord har samsyn och är övertygade om att den framtida arbetsplatsen kommer vara en hybrid där olika branscher kommer ha olika behov av den fysiska arbetsplatsen gentemot den digitala arbetsplatsen.

– Vi befinner oss bara i startfasen av det digitala samhället. Jag är övertygad om att vi kan nyttja de framtida tekniska möjligheterna än mer och på så sätt underlätta arbetsdagen, säger Malin Tillberg. Hon menar att det var bra att pandemin påskyndade digitaliseringen och att den tvingat samhället att ta flera kliv framåt. 

Nya förväntningar ställer nya krav

– Idag förväntar sig de flesta att vid behov eller på mer regelbunden basis kunna varva hemmajobb och kontor. De traditionella fysiska mötena är inte längre den enda mötesformen, utan fullt digitala möten och hybridmöten har blivit en del av det nya normala. Den digitala transformationen kom med stora krav, från krav på att allt ska fungera fint på arbetsplatsen till att allt ska fungera smidigt hemifrån, på språng, var- och närsomhelst. Här gäller det att arbetsgivare är lyhörda och hänger med i utvecklingen för att vara relevanta som morgondagens arbetsplats, säger Malin Björkefjord.

Så kan Lyreco hjälpa dig hitta lösningar till din arbetsplats

Skapa rätt balans mellan en digital och en analog arbetsplats

– För att vi på Lyreco ska hålla oss fortsatt relevanta i framtiden, arbetar vi för att skapa rätt balans mellan en digital och en analog arbetsplats, säger Malin Björkefjord.

Hon poängterar vikten av att kunna möta olika personers och teams behov då dessa kan se annorlunda ut beroende på digital mognad, men också arbetsmomenten som utförs. 

– Idag finns det personer som har vuxit upp utanför skärmens värld och de som mer eller mindre har levt hela livet framför den. Det är viktigt att vara observanta på våra skillnader och likheter för att finna bästa möjliga väg framåt, avslutar Malin Tillberg.

Läs mer om Lyreco här  

 

Mer från Lyreco

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lyreco och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera