1515

H&M och oljan gav bränsle till börsrekyl

Stockholmsbörsen bjöd på en rekyl på onsdagen efter att oljepriset och rapporterande H&M gett bränsle.

Stockholmsbörsen rekylerade efter tisdagens tunga fall. Dess breda OMXSPI-index steg med en procent, och OMSX30 stängde upp 1,1 procent.

Stockholmsbörsen steg på slutet efter att statistik visat att USA:s lager av råolja sjönk med nästan fem miljoner fat förra veckan. Marknaden hade förväntat sig en uppgång med 3,3 miljoner fat, enligt Dow Jones Newswires.

Statistiken fick oljepriset att stiga och Brentoljan, råolja av Nordsjökvalitet, klättrade till strax under 40 dollar per fat.

Den indextunga klädjätten H&M var en av Stockholmsbörsens främsta vinnare efter onsdagsmorgonens kvartalsrapport. Aktien lyfte med 5,4 procent, mest bland storbolagen.

H&M:s första kvartal var bättre än väntat över hela brädet, och bolagets e-handel beskrivs nu som ”mycket lönsam”. Att försäljningen i mars var långt under förväntan tycktes marknaden sopa under mattan för dagen.

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca gick också starkt med en klättring om 4,2 procent. Den amerikanska sektorkollegan Pfizer, som tidigare lagt en rad bud på Astra, bekräftade under dagen att fusionen med Allergan går i stöpet i och med nya regler i USA.

”Det finns säkert de som placerar sig utifrån funderingen att sannolikheten kan öka för att Pfizer nu ska titta på Astra. Men man kan också konstatera att Astra-aktien har varit tillbakapressad under en längre tid”, säger Johan Unnerus, hälsovårdsanalytiker på Swedbank, som inte räknar med nya bud från Pfizer.

Även Elanders lyfte med 4,3 procent efter en köprekommendation från Affärsvärlden.

Bland de sämst presterande storbolagen hittades Swedbank, som handlades utan rätt till utdelningen om 10,70 kronor per aktie och föll med 5,8 procent. Även Dometic och Fabege höll sig i botten med nedgångar på 1,8 respektive 1,3 procent.

Alfa Laval tappade inledningsvis drygt en procent, tyngt av att Carnegie sänkt rekommendationen till sälj från behåll. Aktien repade sig något senare under dagen och slutade på minus 0,2 procent.

I Europa gick börserna också upp och DAX-index i Frankfurt steg med 0,6 procent.

Förväntningarna var högt ställda på onsdagen då riksbankschefen Stefan Ingves höll ett tal med titeln ”Tid för omprövning – i huvudet på en centralbankschef”. Men inga större förändringar av Riksbankens penningpolitik antyddes och marknaden svarade därför med en gäspning och den svenska kronan försvagades marginellt.


Innehåll från SwisslogAnnons

Så lägger Swisslogs lösningar grunden för lyckad automatisering av lager och distributionscenter – här är trenderna i branschen

Konsumenthandeln via nätet ökar snabbt och nya lösningar krävs för att uppfylla konsumenternas krav på snabb och smidig leverans. 

Swisslog har lång erfarenhet av att automatisera lager och har utvecklat flera lösningar som möter dessa nya behov.

– Vi erbjuder en av marknadens bredaste och modernaste portföljer av lösningar för automation av lager inom retail, e-handel och food & beverage, säger Lars Rosencrantz, Head of Sales Nordic på Swisslog.

Digitaliseringen påverkar hela samhället och har fått en extra skjuts av den pågående pandemin. Handeln på nätet expanderar, vilket ställer nya krav på snabbhet, tillgänglighet och leveransservice då konsumenternas krav och förväntningar hela tiden ökar.

För att näthandeln ska lyckas krävs en hög grad av automation i logistikkedjan. Varor ska plockas i ett lager, konsolideras och packas inför leverans till konsumenten och allt ska ske samma dag, helst inom några timmar. För livsmedelsbranschen finns det ytterligare parametrar att ta hänsyn till eftersom livsmedel lagras i olika temperaturzoner. 

Micro-fulfillment center 

Micro-fulfillment center, MFC, är en typ av automatiserade lagerlösningar som placeras i omedelbar närhet till konsumenterna för att möta deras krav. Swisslog erbjuder flera lösningar inom MFC, med allt från fristående lösningar till installationer i befintliga butikslokaler. 

Ett exempel på en sådan lösning är AutoStore, en effektiv robotiserad lager- och plocklösning som enkelt kan inrymmas i befintliga byggnader. AutoStore är en utrymmessnål och skalbar lösning, vilket gör att den passar verksamheter av olika storlekar. Ökar omsättningen är det bara att lägga till fler robotar för att möta kapacitetsbehovet.

Automatiserade plocklösningar 

– Kostnaden för plock & pack av artiklar kan uppgå till 60% av artikelhanteringen i ett lager och vi ser en vilja och trend av att automatisera denna del av hanteringen. Swisslog har lösningar för robotiserat plock & pack för pall- och lättgodshantering. Våra robotapplikationer ItemPiQ och ACPaQ skapar flexibilitet och framtidssäkrar intralogistiken ur ett kostnads- och arbetsmiljöperspektiv, säger Lars Rosencrantz.

– Oavsett vilken typ av automation en kund önskar så kan vi leverera en helhetslösning, med hårdvara, mjukvara, implementering, realisering, och se till så att den är driftsatt, testad och klar, fortsätter han.  

Automation inom många sektorer

Det finns andra segment, helt nya branscher, med ett ökat behov av automation. En sådan är Vertical eller Indoor Farming, där odling av växter och grönsaker sker inomhus i storstadsregioner, i nära anslutning till konsumenterna.

– Här kan Swisslogs automationslösningar ta över en stor del av det befintliga och kostsamma manuella arbetet. Vi kan skapa hela automatiserade inomhusodlingar, där allt från skötsel till plock och paketering inför leverans till butik, restaurang eller slutkonsument sker automatiskt, säger Lars Rosencrantz, och sammanfattar:

– Det finns jättepotential i hela Europa att automatisera inom många områden och det är bland annat personalkostnaderna som driver automationen. 

Om Swisslog

Swisslog levererar datadrivna och robotiserade lösningar tillsammans med tillförlitliga och modulära servicekoncept till din logistikautomation. Genom att samarbeta med framtidsorienterade företag är vi fast beslutna att sätta nya standarder inom lagerautomation för att tillhandahålla framtidssäkra produkter och lösningar.

Våra kunder litar på kompetensen hos våra passionerade medarbetare – vi är mer än 14 000 personer inom Kuka-koncernen som arbetar över hela världen. 

Läs mer om framtidens automatiserade logistiklösningar här

Mer från Swisslog

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Swisslog och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?