1515

Räntor/valutor: Brett sjunkande räntor och stark yen

De svenska obligationsräntorna har i linje med de tyska och amerikanska motsvarigheterna backat successivt under tisdagen i kölvattnet av lägre oljepriser och en tilltagande riskaversion på de finansiella marknaderna.

Internationella valutafondens chef Christine Lagarde har under tisdagen varnat för att riskerna kring den globala ekonomiska återhämtningen ökar och att utsikterna för världsekonomin blivit något mörkare under de sex senaste månaderna.

Kommentarerna kan anses öka sannolikheten för att IMF kommer att justera ned sina globala tillväxtprognoser när nästa upplaga av valutafondens tillväxtprognos släpps den 12 april

Dollarn har stärkts en del mot euron sedan gårdagen, medan kronan har försvagats ett par ören mot både dollarn och euron. Försvagningen accentuerades av ett sjok svensk statistik under morgonkvisten.

Svensk tjänsteproduktion backade med 0,5 procent i februari jämfört med månaden innan och med 0,2 procent gentemot samma månad föregående år. Det var bra mycket svagare än väntade +3,1 respektive +1,0 procent, enligt SIX News analytikerenkät.

"Ytterligare dåliga nyheter kom från tillverkningsindustrin, där månadstakten i stort var oförändrad efter tröga utfall i både december och januari", kommenterade Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson.

Industriproduktionen steg emellertid med 3,8 procent i årstakt, mot väntade +2,9 procent enligt SIX News analytikerenkät.

Även orderingången för industrin var nedslående, och överlag betyder dagens utfall att Nordea sannolikt kommer att behöva revidera ned sin BNP-prognos för det första kvartalet.

"Det är dock för tidigt att bli allt för pessimistisk, då indikatorerna för den inhemska ekonomin fortsatt är hälsosamma och det verkar vara en viss uppgång i indikatorerna för den globala ekonomin", konkluderade Isaksson.

Det svenska inköpschefsindexet för tjänstesektorn sjönk vidare från 55,8 till 54,9 i mars, vilket var svagare än väntade 55,7.

I övrigt på valutamarknaden har yenen fortsatt att stärkas och nådde tidigare under dagen den starkaste nivån mot dollarn sedan september 2014 vid 110,30.

Den japanska regeringens chefssekreterare Yoshihide Suga kommenterade apprecieringen med att myndigheterna kommer att besluta om lämpliga åtgärder vid behov. Bland andra Koichi Hamada, rådgivare till Japans premiärminister Shinzo Abe, har tidigare uppmanat till valutainterventioner för att minska yenens volatilitet.

BK Asset Manegement menar att det endast var uttalandet från Suga som hindrade USD/JPY att falla under 1,10.

"Yenförstärkningen kommer sannolikt att tynga exporten framöver och kan sätta den japanska centralbankens prognoser för både tillväxt och inflation ur spel", menar BK Asset Manegement.

Definitivt inköpschefsindex för tjänstesektorn i EMU sjönk till 53,1 i mars från 53,3 i februari och bekräftade bilden som dessförinnan målats upp av index från Tyskland, Italien och Frankrike. Det preliminära och tillika väntade utfallet var 54,0.

"Sammantaget avslutade euroområdets kombinerade inköpschefsindex kvartalet i moll, med svaghet i framåtblickande komponenter vilket indikerar en fortsatt trög tillväxt framöver", kommenterar Barclays.

Detaljhandeln i EMU var emellertid upp med 2,4 procent i februari, mot väntade +1,9 procent och januaris +2,0 procent.

Storbritanniens inköpschefsindex för tjänstesektorn steg till 53,7 i mars från 52,7 föregående månad, i linje med förväntan.

Orderingången till den tyska tillverkningsindustrin utvecklades svagare än väntat i februari, även om januari-utfallet reviderades upp något, meddelades det på morgonen.

Det finns ett större utrymme för Riksbanken att tolerera tillfälliga bakslag i inflationsutvecklingen utan att myndigheten behöver bli lika nervös som för 1-1,5 år sedan, anser riksbanksledamot Martin Flodén enligt en intervju med Dagens Industri.

"Flodén ansluter sig till 'Skingsley-linjen", skrev SEB-ekonomen Elisabet Kopelman som anser att det stödjer affärsbankens tro på att reträtten från den superexpansiva penningpolitiken närmar sig, särskilt avseende användningen av räntevapnet.

Indiens centralbank sänkte i dag som väntat styrräntan från 6,75 till 6,50 procent. Australiens centralbank låg stilla vid 2 procent, men uppgav att en eventuellt fortsatt låg inflation skulle innebära utrymme för mer expansiv penningpolitik.

I eftermiddag släpps amerikansk statistik över handelsbalans och lediga jobb, samt två inköpschefsindex för tjänstesektorn.

Under dagen hålls även primärval i den amerikanska delstaten Wisconsin, vilket blir ett test av motståndskraften i Donald Trumps ledning i den republikanska primärvalssäsongen.


Innehåll från KardexAnnons

Lagerhantering och logistik – är ditt företag tillräckligt konkurrenskraftigt?

Kardex hjälper företag att bättre utnyttja sina lagerlokaler och intralogistiska processer.
Kardex hjälper företag att bättre utnyttja sina lagerlokaler och intralogistiska processer.

Den utökning av näthandel som vi har sett under senare år tillsammans med ett förändrat kundbeteende driver nu på utvecklingen av nya, automatiserade lösningar. Inom lager ser vi nu förbättrad lagerhantering med hjälp av smarta lagerautomater. Automater som leder till förbättrad logistikhantering, bättre utnyttjande av yta och resurser samt förbättrad service. 

Den snabba digitalisering i samhället som vi har sett under de senaste åren gör nu att dagens kunder ställer helt andra krav på effektivitet och snabbhet när de beställer produkter, detta oavsett om det gäller privatmarknad eller B2B. 

– Det krävs att tillverkande och distribuerande företag verkligen ser över sin lagerhantering för att möta kundernas nya krav. Det är inte längre effektivt att ha helt manuella lösningar på lager, utan företagen behöver skynda på sin automatisering för att vara konkurrenskraftiga, säger Nicklas Lövqvist, Area Sales Manager New Business på Kardex.

Bättre utnyttjande av lageryta

Kardex, en av världens ledande tillverkare av lagerautomater och skräddarsydda lagerlösningar, hjälper sina kunder att effektivisera sin lagerhantering. 

– Många företag arbetar idag med manuell lagerhantering, vi hjälper dem att bättre utnyttja sina lagerlokaler. Det här gör att våra kunder vid exempelvis stark tillväxt eller högre krav på snabbare hantering av varor, inte behöver bygga till eller flytta till större lokaler. Våra lagerautomater ger 80 till 90 procent bättre nyttjande av den yta man har. 

Effektivare, säkrare plock

Många företag har fortfarande manuell hantering på lager med traditionella plockhyllor som är cirka två meter höga, berättar Nicklas Lövqvist. Detta trots att de kanske har en takhöjd på 8-12 meter. 

– Våra automatiserade lagerautomater bygger på höjden, vi kan bygga dem så att hela höjden upp till tak nyttjas. Maskinerna är kompakta, yteffektiva och gör att hanteringen av varor går 3 till 4 gånger snabbare än med manuell hantering. Lagerautomater ger minskad golvyta, renare lager, mindre felplock, minskade arbetskostnader och optimerad inventering. Dessutom skapas bättre ergonomi då varan levereras i rätt höjd för medarbetaren, med minimal belastningspåverkan.

Skalbara system underlättar tillväxt

Med flexibla skräddarsydda system hjälper Kardex idag kunder i så vitt skilda branscher som handel, elektronik, medtech, vård, fordon och livsmedelsindustri där det många gånger finns mycket specifika krav för hantering av varorna. 

– Vi jobbar nära våra kunder, med personlig rådgivning i ett långsiktigt samarbete. Våra lösningar gör att du kan börja med en mindre lösning och sedan allt eftersom att behovet ökar, skala upp automationen på ett enkelt sätt utan att den dagliga verksamheten påverkas. Det medför också en lägre investeringskostnad för att komma igång. Många av våra lösningar skräddarsys helt efter våra kunder behov och vår smarta mjukvara går enkelt att integrera med befintliga VMS- eller kundspecifikasystem. Vi skapar även lösningar ihop med partners där vi exempelvis integrerar robotplock och automatiserade flöden längs hela lagerkedjan, säger Nicklas Lövqvist. 

Om Kardex

Vi har funnits sedan 1880 och är idag en av världens ledande tillverkare av lagerautomater och skräddarsydda lagerlösningar. Vi har 1 650 anställda i 30 länder, i Sverige 30 anställda och kontor i Göteborg. 

Läs mer om Kardex och våra lösningar

Se våra 3D demonstrationer i vår virtuella utställningslokal 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Kardex och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?