Internationella valutafondens chef Christine Lagarde har under tisdagen varnat för att riskerna kring den globala ekonomiska återhämtningen ökar och att utsikterna för världsekonomin blivit något mörkare under de sex senaste månaderna.
Kommentarerna kan anses öka sannolikheten för att IMF kommer att justera ned sina globala tillväxtprognoser när nästa upplaga av valutafondens tillväxtprognos släpps den 12 april
Dollarn har stärkts en del mot euron sedan gårdagen, medan kronan har försvagats ett par ören mot både dollarn och euron. Försvagningen accentuerades av ett sjok svensk statistik under morgonkvisten.
Svensk tjänsteproduktion backade med 0,5 procent i februari jämfört med månaden innan och med 0,2 procent gentemot samma månad föregående år. Det var bra mycket svagare än väntade +3,1 respektive +1,0 procent, enligt SIX News analytikerenkät.
"Ytterligare dåliga nyheter kom från tillverkningsindustrin, där månadstakten i stort var oförändrad efter tröga utfall i både december och januari", kommenterade Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson.
Industriproduktionen steg emellertid med 3,8 procent i årstakt, mot väntade +2,9 procent enligt SIX News analytikerenkät.
Även orderingången för industrin var nedslående, och överlag betyder dagens utfall att Nordea sannolikt kommer att behöva revidera ned sin BNP-prognos för det första kvartalet.
"Det är dock för tidigt att bli allt för pessimistisk, då indikatorerna för den inhemska ekonomin fortsatt är hälsosamma och det verkar vara en viss uppgång i indikatorerna för den globala ekonomin", konkluderade Isaksson.
Det svenska inköpschefsindexet för tjänstesektorn sjönk vidare från 55,8 till 54,9 i mars, vilket var svagare än väntade 55,7.
I övrigt på valutamarknaden har yenen fortsatt att stärkas och nådde tidigare under dagen den starkaste nivån mot dollarn sedan september 2014 vid 110,30.
Den japanska regeringens chefssekreterare Yoshihide Suga kommenterade apprecieringen med att myndigheterna kommer att besluta om lämpliga åtgärder vid behov. Bland andra Koichi Hamada, rådgivare till Japans premiärminister Shinzo Abe, har tidigare uppmanat till valutainterventioner för att minska yenens volatilitet.
BK Asset Manegement menar att det endast var uttalandet från Suga som hindrade USD/JPY att falla under 1,10.
"Yenförstärkningen kommer sannolikt att tynga exporten framöver och kan sätta den japanska centralbankens prognoser för både tillväxt och inflation ur spel", menar BK Asset Manegement.
Definitivt inköpschefsindex för tjänstesektorn i EMU sjönk till 53,1 i mars från 53,3 i februari och bekräftade bilden som dessförinnan målats upp av index från Tyskland, Italien och Frankrike. Det preliminära och tillika väntade utfallet var 54,0.
"Sammantaget avslutade euroområdets kombinerade inköpschefsindex kvartalet i moll, med svaghet i framåtblickande komponenter vilket indikerar en fortsatt trög tillväxt framöver", kommenterar Barclays.
Detaljhandeln i EMU var emellertid upp med 2,4 procent i februari, mot väntade +1,9 procent och januaris +2,0 procent.
Storbritanniens inköpschefsindex för tjänstesektorn steg till 53,7 i mars från 52,7 föregående månad, i linje med förväntan.
Orderingången till den tyska tillverkningsindustrin utvecklades svagare än väntat i februari, även om januari-utfallet reviderades upp något, meddelades det på morgonen.
Det finns ett större utrymme för Riksbanken att tolerera tillfälliga bakslag i inflationsutvecklingen utan att myndigheten behöver bli lika nervös som för 1-1,5 år sedan, anser riksbanksledamot Martin Flodén enligt en intervju med Dagens Industri.
"Flodén ansluter sig till 'Skingsley-linjen", skrev SEB-ekonomen Elisabet Kopelman som anser att det stödjer affärsbankens tro på att reträtten från den superexpansiva penningpolitiken närmar sig, särskilt avseende användningen av räntevapnet.
Indiens centralbank sänkte i dag som väntat styrräntan från 6,75 till 6,50 procent. Australiens centralbank låg stilla vid 2 procent, men uppgav att en eventuellt fortsatt låg inflation skulle innebära utrymme för mer expansiv penningpolitik.
I eftermiddag släpps amerikansk statistik över handelsbalans och lediga jobb, samt två inköpschefsindex för tjänstesektorn.
Under dagen hålls även primärval i den amerikanska delstaten Wisconsin, vilket blir ett test av motståndskraften i Donald Trumps ledning i den republikanska primärvalssäsongen.