Annons

Räntor/valutor: Brett sjunkande räntor och stark yen

De svenska obligationsräntorna har i linje med de tyska och amerikanska motsvarigheterna backat successivt under tisdagen i kölvattnet av lägre oljepriser och en tilltagande riskaversion på de finansiella marknaderna.

Internationella valutafondens chef Christine Lagarde har under tisdagen varnat för att riskerna kring den globala ekonomiska återhämtningen ökar och att utsikterna för världsekonomin blivit något mörkare under de sex senaste månaderna.

Kommentarerna kan anses öka sannolikheten för att IMF kommer att justera ned sina globala tillväxtprognoser när nästa upplaga av valutafondens tillväxtprognos släpps den 12 april

Dollarn har stärkts en del mot euron sedan gårdagen, medan kronan har försvagats ett par ören mot både dollarn och euron. Försvagningen accentuerades av ett sjok svensk statistik under morgonkvisten.

Svensk tjänsteproduktion backade med 0,5 procent i februari jämfört med månaden innan och med 0,2 procent gentemot samma månad föregående år. Det var bra mycket svagare än väntade +3,1 respektive +1,0 procent, enligt SIX News analytikerenkät.

"Ytterligare dåliga nyheter kom från tillverkningsindustrin, där månadstakten i stort var oförändrad efter tröga utfall i både december och januari", kommenterade Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson.

Industriproduktionen steg emellertid med 3,8 procent i årstakt, mot väntade +2,9 procent enligt SIX News analytikerenkät.

Även orderingången för industrin var nedslående, och överlag betyder dagens utfall att Nordea sannolikt kommer att behöva revidera ned sin BNP-prognos för det första kvartalet.

"Det är dock för tidigt att bli allt för pessimistisk, då indikatorerna för den inhemska ekonomin fortsatt är hälsosamma och det verkar vara en viss uppgång i indikatorerna för den globala ekonomin", konkluderade Isaksson.

Det svenska inköpschefsindexet för tjänstesektorn sjönk vidare från 55,8 till 54,9 i mars, vilket var svagare än väntade 55,7.

I övrigt på valutamarknaden har yenen fortsatt att stärkas och nådde tidigare under dagen den starkaste nivån mot dollarn sedan september 2014 vid 110,30.

Den japanska regeringens chefssekreterare Yoshihide Suga kommenterade apprecieringen med att myndigheterna kommer att besluta om lämpliga åtgärder vid behov. Bland andra Koichi Hamada, rådgivare till Japans premiärminister Shinzo Abe, har tidigare uppmanat till valutainterventioner för att minska yenens volatilitet.

BK Asset Manegement menar att det endast var uttalandet från Suga som hindrade USD/JPY att falla under 1,10.

"Yenförstärkningen kommer sannolikt att tynga exporten framöver och kan sätta den japanska centralbankens prognoser för både tillväxt och inflation ur spel", menar BK Asset Manegement.

Definitivt inköpschefsindex för tjänstesektorn i EMU sjönk till 53,1 i mars från 53,3 i februari och bekräftade bilden som dessförinnan målats upp av index från Tyskland, Italien och Frankrike. Det preliminära och tillika väntade utfallet var 54,0.

"Sammantaget avslutade euroområdets kombinerade inköpschefsindex kvartalet i moll, med svaghet i framåtblickande komponenter vilket indikerar en fortsatt trög tillväxt framöver", kommenterar Barclays.

Detaljhandeln i EMU var emellertid upp med 2,4 procent i februari, mot väntade +1,9 procent och januaris +2,0 procent.

Storbritanniens inköpschefsindex för tjänstesektorn steg till 53,7 i mars från 52,7 föregående månad, i linje med förväntan.

Orderingången till den tyska tillverkningsindustrin utvecklades svagare än väntat i februari, även om januari-utfallet reviderades upp något, meddelades det på morgonen.

Det finns ett större utrymme för Riksbanken att tolerera tillfälliga bakslag i inflationsutvecklingen utan att myndigheten behöver bli lika nervös som för 1-1,5 år sedan, anser riksbanksledamot Martin Flodén enligt en intervju med Dagens Industri.

"Flodén ansluter sig till 'Skingsley-linjen", skrev SEB-ekonomen Elisabet Kopelman som anser att det stödjer affärsbankens tro på att reträtten från den superexpansiva penningpolitiken närmar sig, särskilt avseende användningen av räntevapnet.

Indiens centralbank sänkte i dag som väntat styrräntan från 6,75 till 6,50 procent. Australiens centralbank låg stilla vid 2 procent, men uppgav att en eventuellt fortsatt låg inflation skulle innebära utrymme för mer expansiv penningpolitik.

I eftermiddag släpps amerikansk statistik över handelsbalans och lediga jobb, samt två inköpschefsindex för tjänstesektorn.

Under dagen hålls även primärval i den amerikanska delstaten Wisconsin, vilket blir ett test av motståndskraften i Donald Trumps ledning i den republikanska primärvalssäsongen.

Innehåll från FolksamAnnons

Så kan du få bättre kontroll på ditt sparande

Det finns likheter mellan att spara och träna. Det kan vara svårt att komma igång och svårt att hålla uppe motivationen tills resultaten kommer – men det är värt det på längre sikt, tycker Fredrik Nyberg, rådgivningschef på Folksam.

Passa på att få kunnig hjälp – läs mer om personlig rådgivning här

– Det är skönare att ligga i soffan och äta choklad än att träna och det är skönare att spendera lönen varje månad än att spara till pensionen. Men det är inte kul att senare i livet sitta i en situation som är svår att rädda. Därför är det viktigt att komma igång med sparandet, säger Fredrik Nyberg, som är rådgivningschef på Folksam.

För att få koll och kontroll på sitt sparande och försäkra sig om att man ska kunna nå sina sparmål kan det vara bra att lägga upp en långsiktig plan som passar de egna förutsättningarna och önskemålen.

– Problemet är ofta att man överskattar effekten som sparandet ska ha till imorgon. Men man underskattar gravt vilken effekt sparande har på sikt genom ränta på ränta-effekten. Om du väljer traditionell förvaltning kan du ringa en rådgivare och få en plan som håller i både med- och motgångar. Sedan ska du lita på din plan och inte tappa sugen när det går ned, säger han.

Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.
Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.

Ekonomisk nedgång ändrar relationen till pengar

Fredrik Nyberg tror att den ekonomiska nedgången kommer att ändra mångas relation till pengar.

– Vi har levt i ett samhälle som hyllar kortsiktig konsumtion. Förhoppningsvis leder krisen till en mer sund syn och mer planering. Ett av de största mervärdena med ett rådgivningsmöte är att man får en sorts besiktning av den egna ekonomin. Många har ganska dålig koll på sina utgifter. När vi tar ett helhetsgrepp runt kundens ekonomi hittar vi ofta kronor som kan sparas istället för konsumeras. På samma tema finns ofta mycket att göra med befintliga placerar och lösningar som i många fall varken passar kundens behov eller den konjunktur vi befinner oss i just nu.

Tjänstepensionskunder har ett särskilt stort behov av rådgivning. Frilansare, gig-arbetare och egenföretagare är anställningsformer som ökar i dag. Fredrik Nyberg påpekar att om man inte har en fast anställning kan man behöva ta ett större eget ansvar för pensionen än om man omfattas av kollektivavtal.

– Glömmer man tjänstepensionen kan man få en väsentligt sämre pension än man annars skulle ha fått eftersom den utgör en allt större del av den pension man erhåller. Men om man börjar i tid kan man få en vettig pension även som frilansare eller egenföretagare.

Dra nytta av att samla pensionen

Även de som har en upparbetad tjänstepension från flera anställningar kan dra nytta av att samla den på ett ställe. Dels för att det blir enklare att hålla koll på tjänstepensionen och dels för att det blir enklare att anpassa risknivån.

– Även för tjänstepensionen bör man göra egna val, annars hamnar man i ett standardval som kan vara bra eller dåligt. Också i det här fallet kan man ta hjälp av en rådgivare som balanserar valen utifrån det liv man vill leva. Att samla sin tjänstepension på ett och samma ställe är något som kan göra stor skillnad när det är dags för pension.

För de som har bolån gäller det också att nå en balans mellan sparande och amorterande.

– En bra tumregel är att räkna på hur mycket din amortering kommer att sänka dina boendekostnader om 10-20 år, jämfört med den pension du skulle ha byggt upp om du hade sparat pengarna istället. Ett generellt tips kan vara att att man inte ska sätta sig i en situation där man är skuldfri men har en låg pension och därmed inte har ekonomisk frihet.

Vad är bäst för din tjänstepension? Boka ett gratis digitalt möte här. 

Mer från Folksam

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera