1515

Räntor och valutor: Grekiska räntor rusade

Europaräntorna var överlag stabila på måndagen, med en svag dragning uppåt samtidigt som euron stärktes mot dollarn.

Grekiska räntor steg dock kraftigt efter läckta dokument i helgen om att IMF-företrädare ska ha övervägt att initiera en grekisk "kredithändelse" för att sätta press på Tyskland att acceptera en nedskrivning av Greklands statsskuld.

Den tyska tioårsräntan låg stilla på 0,14 procent, från svensk stängning i fredags, medan den grekiska tioårsräntan steg ca 35 punkter till 8,95 procent.

IMF-chefen Christine Lagarde kallade det för "nonsens" att IMF-företrädare skulle överväga en kredithändelse, men bekräftade samtidigt att det är ganska långt kvar till ett avtal om saneringsprogram för Grekland som hon kan presentera för IMF:s styrelse.

Peter Praet, ledamot av ECB: direktion, varnade i ett tal i Rom för att den låga inflationen kan bli mer beständig, vilket djupt skulle kunna skada ekonomin.

Han sa att ECB kommer att reagera "kraftfullt" mot låg inflation om det skulle behövas, och att det är viktigt att undvika lägre inflationsförväntningar.

Oroande för ECB var kanske då att producentpriserna i euroområdet sjönk lite mer än väntat i februari, med -4,2 procent från februari i fjol (väntat -4,0), och att januariutfallet dessutom reviderades ned svagt.

Samtidigt visade dock ECB:s totala indikator (composite) att kostnaderna för nya lån till företag sjönk till 1,98 procent i februari, jämfört med 2,09 procent i januari. Det är första gången nivån ligger under 2 procent.

Nordea skrev i en kommentar att detta innebär en lättnad för ECB, som vill se att deras lätta penningpolitik överförs till den reala sektorn. I januari steg kostnaderna oväntat i vissa länder.

En annan positiv nyhet var att arbetslösheten i euroområdet sjönk till sin lägre nivå sedan 2011, till 10,3 procent.

Här hemma tecknade LO-förbundet Handels och Svensk Handel på söndagen ett nytt ettårigt löneavtal i linje med industrins avtal, och på måndagen gick LO och Svenskt Näringsliv ovanligt nog ut i en gemensam rekommendation om att de parter som ännu inte tecknat löneavtal i år ska betrakta de avtal som tecknats som normerande. Överenskommelsen välkomnades av bland annat 6F och Kommunal.

Enligt Danske Bank går avtalsförhandlingarna tydligt åt fel håll för Riksbanken. Halvvägs igenom avtalsförhandlingarna för den privata sektorn står det klart att det kommer att krävs en rejäl uppväxling av löneglidningen för att Riksbankens löneprognos ska slå in, skrev chefekonomen Roger Josefsson i ett kundbrev.

Danske Bank räknar med att Riksbanken kommer att utöka sitt program för obligationsköp och skjuta kommande höjningar längre in i framtiden. Dessutom ser de "en uppenbar risk för ytterligare stimulanser".

Och enligt Skop har hushållens ränteförväntningar efter en längre tids stigande förväntningar brutits. Index för ränteförväntningarna på ett års sikt sjönk i februari/mars till +29,5 från 51,5 vid årsskiftet.

Svenska räntor gick mot strömmen och sjönk på måndagen, den tioåriga räntan stängde 2 punkter lägre på 0,48 procent.

Även USA-räntorna sjönk svagt på måndagen, med tioårsräntan ned 2 punkter till 1,77 procent, från svensk stängning i fredags.

Statistik visade att orderingången till den amerikanska industrin sjönk med 1,7 procent i februari, vilket var precis som väntat. Samtidigt reviderades januariutfallet ned till +1,2 procent, från preliminära +1,6 procent.

Exklusive transport sjönk orderingången i februari med 0,8 procent, vilket var en lite större nedgång än väntade -0,5 procent, enligt Bloomberg News analytikerenkät.

Senare i veckan publiceras protokollet från FOMC-mötet i mars, och det står också en rad Fed-ledamöter på talarlistan under hela veckan.

På förhand är intresset utan tvekan störst inför en tillställning i New York på torsdagskvällen, där nuvarande Fed-chefen Janet Yellen ska delta i en debatt med sina tre företrädare Ben Bernanke, Alan Greenspan och Paul Volcker.

På valutamarknaden har euron stärkts mot dollarn till 1,139, jämfört med 1,134 i fredags, och dollarn har även tappat mot yenen till 111,4, från 112,4.

Kronan var på måndagen stabil kring 9,25 mot euron och blev knappt 3 öre starkare till 8,12 mot dollarn.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?