Annons

Börsen: Stängning uppåt efter svajig handel

Stockholmsbörsen stängde på plus 0,1 procent efter en svajig inledning på veckans handel. I täten för uppgången gick läkemedels- och hälsosektorn med bland andra Sobi och Astra Zeneca.

Det blev en svajig handelsstart men Stockholmsbörsen återhämtade sig och slutade dagen på plus 0,1 procent. OMXS30, de 30 mest omsatta bolagen, steg 0,3 procent.

Läkemedels- och hälsobolagen gick starkast under dagen och sektorns delindex stängde upp 1 procent. Storbolaget Sobi stängde upp 2,4 procent medan jätten Astra Zeneca steg 1,6 procent. Active Biotech rusade på mid cap-listan och klättrade 18,2 procent.

Ståljätten SSAB och biometribolaget Fingerprint Cards gick starkt under större delen av dagen och stängde upp 1,6 respektive 2,4 procent. Dometic klättrade stadigt och avslutade på plus 2,2 procent.

Storbanken Nordea hamnade i rampljuset efter avslöjandena om att banken hjälpt ett antal kunder att starta brevlådeföretag för att smita undan skatten. Nordea slutade handelsdagen på minus 0,8 procent medan övriga storbanker landade på plus.

Fastighetsbolaget JM ledde nedgången bland storbolagen under större delen av dagen och stängde ner 5,8 procent. På måndagsmorgonen fick JM en sänkt rekommendation från Kepler Cheuvreux och en ny riktkurs på 182 kronor. Enligt analyshuset är förväntningarna på rörelsemarginalerna de närmaste åren för högt ställda. Inte minst kan bristen på tillgänglig mark i Stockholmsregionen spela in.

JM var inte det enda fastighetsbolaget som backade under måndagen. Utvecklingen för sektorn var blandad men Wihlborgs, Atrium Ljungberg och Wallenstam backade mellan 1,4 och 1,7 procent. Byggjättarna Skanska, Peab och NCC tappade också de mellan 1,4 och 1,7 procent.

I bakgrunden finns strejkvarslet från fackförbundet Byggnads, som utökades under måndagen och träder i kraft om lite mer än en vecka om facket inte kommer överens med Sveriges Byggindustrier om ett nytt avtal. Analytikerna tycks inte lägga någon större vikt vid varslet då det påverkar en liten andel av de pågående projekten. Bertil Nilsson, fastighetsanalytiker på Jarl Securities, ser istället en koppling till att Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen återigen lyft upp ett skuldkvotstak på agendan.

”Det skulle ju slå hårt mot nyproduktionen och bostadsmarknaden. Skulle det här förverkligas skulle belåningsgraden sänkas dramatiskt”, säger han.

En sådan effekt skulle också märkas på fastighetsbolagen med större inslag av kommersiella fastigheter i portföljen. Inte minst i storstäderna har även de dragit nytta av de senaste årens boprisrally genom att till exempel bygga om olönsamma kontor till bostäder.

”Bostadsmarknaden ser jag fortfarande som motorn i hela den svenska fastighetssektorn. Skulle den motorn störas påverkar det nog hela fastighetsmarknaden”, säger Bertil Nilsson.

Förutom fastighetsbolagen gick även telekomsekorn tungt under måndagen. Tele 2 backade 1,5 procent medan Com Hem och Millicom tappade 2,1 respektive 1,3 procent. Polymerkoncernen Hexpol klättrade något mot slutet men avslutade ändå dagen på minus 2,5 procent.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera