1515

Norden: Veckan slutade i rött

Säljarna hade övertaget på Nordenbörserna som stängde fredagshandeln i rött, vilket speglade utvecklingen på kontinenten.

Samlingsindexet Nordic VINX 30 noterades ned 1,5 procent till 913.

Rapporterna har fortsatt att strömma in vilket naturligt gav rörelser på OMXC20 i Köpenhamn, som stängde vid minus 0,1 procent.

Motströms gick två indextunga rapportbolag. Danske Bank klättrade 3,7 procent i det trista börsklimatet. Både resultat och försäljning slog estimaten i kvartalet, dock var ränte- och provisionsnetto sämre än väntat.

På samma tema lyfte Vestas 4,5 procent, då vindkraftsbolagets vinst var klart bättre än väntat. Vidare upprepades helårsprognoserna. Vägde på börsindex gjorde Novo Nordisk och Nordea.

Börsen i Oslo hade oljan med sig som steg, men trots det stängde OBX-index vid minus 0,7 procent. Tungviktaren Statoil, som ligger vid årshögsta, backade 1,5 procent. Pareto Securities har sänkt oljebolaget till behåll från köp.

Svagt gick också DNB som tappade 2,3 procent. Aktien steg rejält på sin rapport i torsdags, varför det kan ha rört sig om vinsthemtagningar inför veckoslutet.

Bättre gick det för Seadrill som stängde vid plus 5 procent. Det pressade oljebolaget har genomfört en första fas av refinansieringen av bolaget. Den andra delen väntas vara klar under det tredje kvartalet enligt bolagets vd, Per Wullf.

Avslutningsvis backade OMXH25 med 1 procent i Helsingfors, tyngt av främst Nordea och Telia.

Ett rejält rally stod Cargotec för som rusade 10 procent. Verkstadsbolagets resultat var klart bättre än väntat samtidigt som helårsprognosen hölls intakt.


Innehåll från DentmeAnnons

Företagstandvård är viktigare än du tror

Det är ingen hemlighet att det är viktigt att ta hand om sina tänder, men alla kan drabbas av plötslig tandvärk. Det påverkar hela kroppen och vårt allmäntillstånd vilket kan leda till att vi även presterar sämre på jobbet. 

Det är många arbetsgivare som är medvetna om det, men det är få som erbjuder företagstandvård som en förmån. 

Enligt David Kruse, medgrundare och vd på Dentme, är det dags för företagen att tänka om.

En förmån som gör skillnad: Så fungerar företagstandvård.  

Alla som har haft problem med sina tänder vet att hela kroppen påverkas. Men varför värderas inte tandvård lika högt av arbetsgivare som till exempel friskvård – eller annan personalhälsa?

– Arbetsgivaren har ett långtgående ansvar för sina anställdas hälsa och välmående. Det finns massor av skattefria förmåner som till exempel träning, kostrådgivning och tobaksavvänjning. Tänderna är också en del av kroppen. Det är viktigt att arbeta förebyggande och ha kontakt med en tandläkare regelbundet. Det kommer att löna sig i längden, säger David Kruse, medgrundare och vd på Dentme. 

Dentme är en digital plattform som kopplar ihop patienten och tandläkaren via mobilen eller surfplattan. Förutom privatpersoner ger Dentme företag möjligheten att erbjuda tjänsten till sina anställda som en konkurrensfördel i den hårda kampen om kompetens på arbetsmarknaden.

– Med Dentme som personalförmån får du friskare medarbetare samtidigt som du blir en attraktiv arbetsgivare och stärker ditt varumärke på lång sikt. Det första besöket sker via appen, vilket betyder att dina anställda inte behöver lägga tid på att besöka en klinik – utan kan ta samtalet på en kafferast eller hemma i soffan, säger David Kruse. 

Dentmes medgrundare Hadi Ahmad och David Kruse.
Dentmes medgrundare Hadi Ahmad och David Kruse.

I kombination med appen erbjuds de anställda också en årlig undersökning på en närbelägen tandläkarklinik.  

– Tillsammans skapar detta en bra helhetslösning med förebyggande insatser och rådgivning för egenvård som lägger grunden för god tandhälsa. Det lönar sig att arbeta förebyggande – både för företaget och individen, säger Hadi Ahmad, medgrundare samt tandläkare och kliniskt ansvarig på Dentme.

Hadi Ahmad förklarar att ett videosamtal via appen med en legitimerad tandläkare är ett bra första steg i patientresan. Vid mindre besvär brukar det gå att lösa direkt via samtalet, men om patienten bedöms behöva vidare vård bokar tandläkaren in ett besök hos en av Dentmes utvalda partnerkliniker.

– Hela och friska tänder är viktigt för att vi ska kunna leva ett bra liv. Du behöver dina tänder varje dag – när du äter, skrattar och pratar. För oss känns det självklart att patienten ska kunna möta tandvården digitalt på samma sätt som andra områden inom vården och samhället i stort, säger han.

Läs mer om hur du erbjuder dina medarbetare tandvård här. 

 

 

Mer från Dentme

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Dentme och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?