ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 19 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Ryssland varnar Sverige för att gå med i Nato

  • Sergej Lavrov, Rysslands utrikesminister. Foto: Ap
Om Sverige går med i Nato kommer Ryssland vidta "nödvändiga militärtekniska åtgärder". Det säger ryske utrikesministern Sergej Lavrov till Dagens Nyheter.

Ryssland har tidigare på olika sätt visat att landet inte vill se ett svenskt Natomedlemskap. I en intervju med Dagens Nyheter upprepar och utvecklar utrikesminister Sergej Lavrov den ryska ståndpunkten.

”Sverige har som varje stat rätt att självständigt bestämma formerna för hur den vill ordna sin säkerhet, utgående från sina nationella intressen. Om Sverige beslutar sig för att gå med i Nato så tror vi inte för den skull att svenskarna kommer att anfalla oss”, säger han och fortsätter:

”Men då den svenska militära infrastrukturen i det läget kommer att vara underställd Natos högsta kommando kommer vi naturligtvis att vid våra nordliga gränser vidta nödvändiga militärtekniska åtgärder, eftersom det på andra sidan gränsen finns ett militärpolitiskt block som betraktar Ryssland som ett hot och på alla sätt försöker hålla tillbaka henne.”

När tidningen undrar vilka åtgärder utrikesministern syftar på blir svaret:

”Det är inte mitt arbete, det är våra militärers, försvarsministeriets och den ryska generalstabens sak”, säger han till Dagens Nyheter.

Utrikesministern säger också att det Sveriges skuld att relationerna mellan länderna är så ansträngda. Felet var att Sverige anslöt sig till EU:s sanktioner mot Ryssland efter ockupationen av Krim.

”Om Margot Wallström anser att vi har ett kyligt förhållande så gäller det att stänga fönstret för dem som alstrar russofobi, så att det inte blåser från det hållet.”

Tyck till