1515

Rapporter livade upp

Onsdagen utvecklades till en odramatisk handelsdag på Stockholmsbörsen och det breda OMXSPI-indexet backade med 0,0 procent medan OMXS30 var ned 0,2 procent.

I rapportfloden var det dock livat och ett helt stim av bolag redovisade sina siffror för det första kvartalet 2016. Bäst gick det för kökstillverkaren Nobia som steg med 6,5 procent i spåren av en rapport som överträffade analytikernas förväntningar.

”Nobia var bra på de flesta punkter. Framförallt var det marginalen som var lite bättre men även en hygglig organisk tillväxt. En solid rapport”, Lars Söderfjell, aktiestrateg på Swedbank.

Även låstillverkaren Assa Abloy hade ordentligt med luft under vingarna och aktien steg med 3,6 procent efter en rapport som var bättre än befarat.

”Jag upplever att det är lite av ett lättnadsrally i Assa Abloy. Det har funnits en viss oro kring den organiska tillväxten och när Johan Molin säger att den låg på 3 procent i kvartalet och att det börjat bättre i april så går aktien upp”, säger Lars Söderfjell.

Bland storbankerna var det dags för både Nordea och SEB att bekänna färg. Nordeas rapport fick ett relativt positivt mottagande och aktien steg med 0,6 procent medan SEB:s kvartal inte uppskattades av marknaden och aktien föll med 3,9 procent. 

”Bankerna går hyfsat idag i svallen av vad man uppfattar som bra rapporter med ett undantag. Nordea får godkänt och jag undrar om det inte var så att man befarade något värre. SEB tar dock rejält med stryk och personligen så tycker jag inte rapporten var tillräckligt dålig för att motivera en nedgång på 4 procent. Men den är sämre än de övriga bankerna och jag tror man lider av det relativt sätt”, säger Lars Söderfjell.

Skogsbolaget Holmen följde upp tisdagens rapportsuccé med att en uppgång på 6,5 procent. Swedbank höjde på onsdagen sin rekommendation till köp med en ny riktkurs på 300 kronor medan Kepler Cheuvreux upprepade sin köprekommendation och höjde riktkursen till 295 kronor.

I andra änden av spektrat placerade sig hotellkedjan Pandox som backade med 4,3 procent. Även investmentbolaget Kinneviks rapport fick ett surt mottagande av aktiemarknaden och aktien föll med 3 procent.

”Kinnevik tar framförallt stryk av att man sänkt värderingen av Global Fashion Group. Det som händer är att värderingen på de jämförelseobjekt de använder sig av har fallit”, säger Lars Söderfjell.

Bland de lite mindre bolagen steg komponenttillverkaren Bufab med 6,9 procent medan bioteknikbolaget Probi rusade 16,9 procent och Net Insight, som levererar lösningar för medienät, steg med 13,7 procent.

Small Cap-listade bemanningsbolaget Poolia och söktjänstebolaget Eniro bjöd dock på rapportbesvikelser och aktierna backade med 6,1 respektive 6,9 procent.


Innehåll från Erik Penser BankAnnons

Hållbarhetsfonden saknar motstycke – topp 3 i världen

Jonas Thulin, kapitalförvaltningschef på Erik Penser Bank.
Jonas Thulin, kapitalförvaltningschef på Erik Penser Bank.

I fonden Penser Sustainable Impact tar Erik Penser Bank ett helhetsgrepp kring hållbara investeringar som saknar motstycke i Sverige. Globalt utgör fonden det absoluta toppskiktet och dessutom presterar den över index.

Med fonden Penser Sustainable Impact satsar Erik Penser Bank på investeringar som är hållbara på riktigt, något som har saknats på den svenska fondmarknaden. 

– Vi har höjt ribban för hållbarhetsstandarder. Ett potentiellt investeringsobjekts hela värdekedja ska klara våra krav, från deras underleverantörer till distributörer och återförsäljare. Först då kan vi på riktigt säkerställa att det är en hållbar investering, säger Jonas Thulin, kapitalförvaltningschef på Erik Penser Bank. Han utvecklar:

– Det är egentligen ett ganska enkelt arbete att se till hela kedjan, frågan är om man är villig att göra det eller inte. I dag är vi, vad jag vet, den enda fonden i Sverige som faktiskt gör den här analysen av företagens hela livscykel. 

Läs mer om Penser Sustainable Impact här.

Målet: Etiskt och hög avkastning

För att räknas som hållbar i Sverige ska mindre än fem procent av en fonds innehav utgöras av bolag som är verksamma i kontroversiella sektorer som vapen, tobak, spel eller pornografi. Erik Penser bank har valt att gå längre än så. Sustainable Impact har nolltolerans mot all koppling till ohållbar och oetisk verksamhet och företag som bryter mot de mänskliga rättigheterna. Ett arbete som bär frukt. De senaste åren har fonden tävlat om pallplatserna på MSCI:s globala ranking av hållbara fonder.

– Sustainable Impact är aktivt förvaltad för att vi ska kunna agera direkt om ett av våra innehav blir indragna i en kontrovers. Med dagliga analyser kan vi också hänga med i marknadens makrotrender. Vi vill vara spetsiga och är villiga att ta risker för att nå vår målsättning att ligga över index med en avkastning på 22 procent för 2021, säger Jonas Thulin.

Video: Hör Jonas Thulin berätta om Penser Sustainable Impact.

Gör skillnad lokalt och globalt

En majoritet av Sustainable Impacts innehav återfinns i Nordamerika och få svenska bolag kan leva upp till de högt ställda krav Jonas Thulin och hans kollegor har på potentiella investeringsobjekt. Fonden har dock en direkt inverkan även i Sverige.

– En procent av fondens värde går direkt till SOS Barnbyars mentorprojekt för unga i samhällsvård i Sverige. Som investerare kan man också välja att låta del av egna avkastningen gå till SOS projekt. Detta är den enda fonden i Sverige där du kan göra en konkret skillnad i samhället med din investering, säger Jonas Thulin och avslutar:

– Det är kul att vi som en mindre svensk oberoende aktör har en av världens mest hållbara fonder, det sticker lite i ögonen på storbankerna.

Artikeln utgör marknadsföring och ska inte ses som finansiell rådgivning. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Om Erik Penser Bank:
Erik Penser Bank är en privatägd och fristående bank. Med fokus på att skapa värde för sina kunder erbjuder Erik Penser Bank exklusiva finansiella tjänster till privata och institutionella investerare. De finansiella tjänsterna innefattar förmögenhetsrådgivning, mäkleri, kapitalförvaltning och corporate finance.

Läs mer på www.penser.se 

Mer från Erik Penser Bank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Erik Penser Bank och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?