Annons

Rapporter livade upp

Onsdagen utvecklades till en odramatisk handelsdag på Stockholmsbörsen och det breda OMXSPI-indexet backade med 0,0 procent medan OMXS30 var ned 0,2 procent.

I rapportfloden var det dock livat och ett helt stim av bolag redovisade sina siffror för det första kvartalet 2016. Bäst gick det för kökstillverkaren Nobia som steg med 6,5 procent i spåren av en rapport som överträffade analytikernas förväntningar.

”Nobia var bra på de flesta punkter. Framförallt var det marginalen som var lite bättre men även en hygglig organisk tillväxt. En solid rapport”, Lars Söderfjell, aktiestrateg på Swedbank.

Även låstillverkaren Assa Abloy hade ordentligt med luft under vingarna och aktien steg med 3,6 procent efter en rapport som var bättre än befarat.

”Jag upplever att det är lite av ett lättnadsrally i Assa Abloy. Det har funnits en viss oro kring den organiska tillväxten och när Johan Molin säger att den låg på 3 procent i kvartalet och att det börjat bättre i april så går aktien upp”, säger Lars Söderfjell.

Bland storbankerna var det dags för både Nordea och SEB att bekänna färg. Nordeas rapport fick ett relativt positivt mottagande och aktien steg med 0,6 procent medan SEB:s kvartal inte uppskattades av marknaden och aktien föll med 3,9 procent. 

”Bankerna går hyfsat idag i svallen av vad man uppfattar som bra rapporter med ett undantag. Nordea får godkänt och jag undrar om det inte var så att man befarade något värre. SEB tar dock rejält med stryk och personligen så tycker jag inte rapporten var tillräckligt dålig för att motivera en nedgång på 4 procent. Men den är sämre än de övriga bankerna och jag tror man lider av det relativt sätt”, säger Lars Söderfjell.

Skogsbolaget Holmen följde upp tisdagens rapportsuccé med att en uppgång på 6,5 procent. Swedbank höjde på onsdagen sin rekommendation till köp med en ny riktkurs på 300 kronor medan Kepler Cheuvreux upprepade sin köprekommendation och höjde riktkursen till 295 kronor.

I andra änden av spektrat placerade sig hotellkedjan Pandox som backade med 4,3 procent. Även investmentbolaget Kinneviks rapport fick ett surt mottagande av aktiemarknaden och aktien föll med 3 procent.

”Kinnevik tar framförallt stryk av att man sänkt värderingen av Global Fashion Group. Det som händer är att värderingen på de jämförelseobjekt de använder sig av har fallit”, säger Lars Söderfjell.

Bland de lite mindre bolagen steg komponenttillverkaren Bufab med 6,9 procent medan bioteknikbolaget Probi rusade 16,9 procent och Net Insight, som levererar lösningar för medienät, steg med 13,7 procent.

Small Cap-listade bemanningsbolaget Poolia och söktjänstebolaget Eniro bjöd dock på rapportbesvikelser och aktierna backade med 6,1 respektive 6,9 procent.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera