Annons

Räntor och valutor: Kronan försvagas

Kronans försvagas något och svenska räntor sjunker efter att KI-barometern visat sig ha varit svagare än väntat i april, samtidigt som utlåningen till hushållen var aningen högre än väntat i mars.

Vid 10.15-tiden är den svenska tioårsräntan 2 lägre till 0,67 procent, medan den tyska motsvarigheten är stabil på 0,29 procent, från svensk stängning på tisdagen.

KI:s barometerindikator sjönk för tredje månaden i rad, till 104,6 i april, från 106,3 i mars. Enligt SME Direkt väntades 106,1.

Både konfidensindikatorn för tillverkningsindustrin och för hushållen sjönk, men trots det pekar barometerindikatorn fortfarande på stark tillväxt i svensk ekonomi.

"Industriföretagens förtroende är dock fortfarande relativt högt medan hushållen är mer pessimistiska än normalt, åtminstone om svensk ekonomi. Konfidensindikatorn för bygg- och anläggningsverksamhet ändrades inte nämnvärt och fortsätter att indikera ett mycket starkt läge, medan indikatorerna för detaljhandeln och de privata tjänstenäringarna ökade något", skriver KI.

Priserna uppges sammantaget ha ökat något i näringslivet de senaste tre månaderna, även om andelen företag som redovisar prishöjningar har minskat något sedan januari.

Hushållens inflationsförväntningar på tolv månaders sikt ligger stilla på 1,5 procent, jämfört med föregående månad.

Åke Gustafsson, Swedbank, noterar att sjunkande förväntningar inom industrin drar ned näringslivets förväntningar, samtidigt som tjänstesektorerna är svagt upp.

Pierre Carlsson, Handelsbanken, konstaterar att hushållen är fortsatt pessimistiska om de övergripande makroekonomiska utsikterna, men att den stora nedgången i CCI kom från en stark nedgång i mikroindex, det vill säga hushållens syn på den egna privata ekonomin.

Både Åke Gustafsson och Nordeas Andreas Wallström lyfter fram en ökad brist på arbetskraft.

"Bristen på arbetskraft steg betydligt och nådde sin högsta nivå sedan 2008", skriver Andreas Wallström i ett kundbrev och tillägger att inflationsförväntningar på 1,5 procent "kan stressa Riksbanken något".

Statistik från SCB visade att utlåningen till hushållen steg aningen mer än väntat i mars, med 7,5 procent. Nivån är oförändrad från månaden före, men förväntningarna låg på en nedgång till 7,4 procent, enligt SME Direkts enkät bland analytiker.

Utlåningen till bostadsändamål steg i mars till 8,5 procent, från 8,4 procent i februari.

Samtidigt var överskottet i handelsbalansen större än väntat, 3,9 miljarder kronor, mot förväntningar om 1,9 procent.

Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson skriver i ett kundbrev att utfallet i KI-barometern tyder på att BNP-tillväxten har toppat, även om den fortsatt är överensstämmande med en robust BNP-tillväxt.

"Flaskhalsarna ökar och inflationsförväntningarna är fortsatt låga. Hårda data visar att återhämtningen för exporten fortsätter, medan kredittillväxten planar ut", skriver han och tillägger att Nordea räknar med att bostadspriserna väntas plana ut, främst på grund av att boräntorna inte längre faller.

Siffror från euroområdet visade att penningmängden, M3, ökade med 5,0 procent i euroområdet i mars. Det var i linje med förväntningarna, men högre än månaden före på 4,9 procent.

Brittiska pundet är volatilt inför det första BNP-estimatet för första kvartalet, som väntas visa en kvartalsökning med 0,4 procent. Jämfört med ett år tidigare väntas BNP ha ökat med 2,0 procent, enligt Bloomberg News.

Amerikanska räntor sjunker också svagt inför statistik i eftermiddag och räntebesked från Federal Reserve i kväll, med tioårsräntan ned 2 punkter till 1,09 procent.

Räntebesked och uttalande publiceras klockan 20.00, denna gång utan prognoser eller pressträff med Fed-chefen Janet Yellen.

Analytikerna är eniga om att Fed lämnar oförändrat nu, vilket också är vad marknadens prissättning indikerar. Frågan är snarare i vilken mån räntekommittén, FOMC, lämnar dörren på glänt för en höjning i juni.

På valutamarknaden handlas euron kring 1:133 mot dollarn, i stort sett oförändrat från svensk stängning i går, medan dollarn i sin tur är stabil mot yenen.

Kronan är 3 öre svagare mot euron och 3 öre svagare mot dollarn.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera