Annons

Apple väntas tynga ned Wall Street

Ledande terminer indikerar att de amerikanska börserna startar onsdagshandeln strax under nollstrecket.

En svag kvartalsrapport från Apple väntas lägga sordin på stämningen, samtidigt som kvällens räntebesked från Fed är i fokus.

Omkring klockan 15 låg terminen för Dow Jones industriindex och S&P500-terminen på minus 0,2 procent. Nasdaq 100-terminen noterades 1 procent lägre.

"Apples rapport väntas väga på marknaden i dag och kan generera oro hos investerare gällande resten av rapportsäsongen. Frågan är om Yellen kan lindra den oron", sade Heinz-Gerd Sonnenschein, strateg vid Deutsche Postbank, till Bloomberg News.

Apples rapport, som presenterades efter amerikansk börsstängning på tisdagskvällen, visade på sjunkande försäljning samt svagare guidning än väntat. Det var första gången sedan 2003 som Apple uppvisade minskad kvartalsförsäljning. Aktien sjönk 8 procent i förhandeln.

En annan teknikaktie som väntas sjunka är Twitter, 15 procent rasade aktien inför öppningen i New York. Mikrobloggens omsättning var lägre än väntat, vilket också guidningen för kommande kvartals försäljning var. Efter onsdagens börsstängning rapporterar både Facebook och PayPal.

Comcast väntas stiga dryga procenten sedan kabelgigantens vinst och försäljning slagit förhandstipsen.

Sämre gick det för Boeing, som backade marginellt inför börsstarten. Intäkterna var lägre än estimaten, men flygplanstillverkaren upprepade tidigare helårsprognos.

Oljebolagen ser ut att åter spela en ledande roll under sessionen i takt med att oljan stigit till nytt årshögsta. Bland annat noterades WTI för första gången sedan november ovan 45 dollar per fat. Tungviktarna Chevron och Exxon låg lätt på plus.

Inför kvällens räntebesked från Fed, som publiceras klockan 20.00, har amerikanska räntor tickat ned något. Analytikerna är eniga om att Fed lämnar oförändrat nu, vilket också är vad marknadens prissättning indikerar. Frågan är snarare i vilken mån räntekommittén, FOMC, lämnar dörren på glänt för en höjning i juni.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation sjönk 2 punkter till 1,90 procent.

Innehåll från FuturionAnnons

Oron på arbetsmarknaden dubbelt så hög som före pandemin

Ann-Therése Enarsson, vd på Futurion. Foto: Carola Andreasson.
Källa: Futurions Framtidssäkringsindex (FIX) som genomfördes av Novus 20 oktober – 13 november 2022
Ann-Therése Enarsson, vd på Futurion. Foto: Carola Andreasson. Källa: Futurions Framtidssäkringsindex (FIX) som genomfördes av Novus 20 oktober – 13 november 2022

Nästan dubbelt så många som före pandemin upplever sin ställning på arbetsmarknaden som hotad. Bland dem uttrycker många ett behov av att vidareutbilda sig för att kunna behålla jobbet. Samtidigt erbjuds de inte kompetensutveckling i samma utsträckning som de som upplever sig som attraktiva på arbetsmarknaden. Det är några av resultaten från FIX, tankesmedjan Futurions årliga framtidssäkringsindex. 

Hushåll och företag pressas av räntor, höga elpriser och en stundande lågkonjunktur. Arbetsförmedlingen meddelade i december att vi befinner oss i den värsta varselvågen sedan pandemiåret 2020. Det är tydligt att den ekonomiska situationen driver på arbetsmarknadsoron.

Mer än var fjärde yrkesverksam (26 procent) upplever att de har en svag ställning på arbetsmarknaden. Det motsvarar 1,2 miljoner svenskar. Före pandemin (2019) bedömde 14 procent av den yrkesverksamma befolkningen att de skulle ha svårt att hitta ett nytt jobb om de plötsligt blev av med sitt nuvarande och att de inte är attraktiva på arbetsmarknaden. Sedan dess har siffran alltså nästan dubblerats. 

Andelen som bedömer att de har en stark ställning på arbetsmarknaden har däremot återhämtat sig efter att ha störtdykt under pandemin. Före pandemin upplevde en fjärdedel av den yrkesverksamma befolkningen att de skulle ha lätt att hitta ett nytt jobb och att de är attraktiva på arbetsmarknaden, och nu är siffrorna tillbaka på samma nivå. 

– Det är en oroväckande utveckling. På många sätt håller världen på att återhämta sig efter att pandemin vände allting upp och ner 2020. Men nu väntar en lågkonjunktur och det osäkra omvärldsläget sprider oro och otrygghet på arbetsmarknaden, säger Ann-Therése Enarsson, vd på Futurion.  

För att kunna följa och påverka utvecklingen på arbetsmarknaden, studerar Futurion hur arbetstagarna uppfattar sin position på arbetsmarknaden. I Framtidssäkringsindex, FIX, mäter Futurion sedan 2019 bland annat hur många som tror att de skulle kunna hitta ett nytt jobb om de plötsligt blev av med sitt nuvarande, och om de anser sig vara attraktiva på arbetsmarknaden. 

Erbjuds inte kompetensutveckling 

Många av dem som upplever sin position som hotad på arbetsmarknaden (18 procent) tror att de skulle behöva vidareutbilda sig för att behålla sina jobb. Samtidigt uppger hälften av dem att de inte erbjuds kompetensutveckling av sin arbetsgivare. Bland de som ser sig som attraktiva på arbetsmarknaden däremot, uppger bara 23 procent att de inte erbjuds kompetensutveckling, medan hela 60 procent blir erbjudna det. 

– Det är anmärkningsvärt att de grupper som har störst behov av kompetensutveckling i många fall blir utan. Vi ser en polarisering på arbetsmarknaden där allt fler känner sig hotade och samtidigt inte får det stöd de behöver, fortsätter Ann-Therése Enarsson. 

Om Futurion

Futurion är den breda tjänstemannarörelsens tankesmedja som fokuserar på morgondagens arbetsliv. Tankesmedjan följer och analyserar utvecklingen på arbetsmarknaden och skapar arenor där olika tankar möts och bryts mot varandra. Futurion arbetar forskningsnära och i dialog med andra aktörer.

Läs mer på futurion.se 

 

Mer från Futurion

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Futurion och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera